ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο Δήμος Κάμπου του νομού Καρδίτσας, με μόλις 5.300 κατοίκους, έρχεται πρώτος στην πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο Δήμος Κάμπου του νομού Καρδίτσας, με μόλις 5.300 κατοίκους, έρχεται πρώτος στην πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα, εγκαθιστώντας 5 φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 20 kW/h έκαστο, ενώ από την προηγούμενη άνοιξη παράγει ενέργεια και από τον ήλιο.

Σε μια πρωτόγνωρη επένδυση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για όλο το Νομό προχώρησε ο Δήμος Κάμπου, αυτή της δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων, για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με εγγυημένο αγοραστή. Τα κέρδη από τη λειτουργία του πάρκου θα είναι πολλαπλά και σημαντικά για τη τοπική κοινωνία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, αφού η δημοτική επιχείρηση που έχει αναλάβει το έργο έχει δεσμευτεί ότι το 50% των κερδών θα πηγαίνουν σε άλλα έργα ανάπτυξης προς όφελος του Δήμου. Ο Δήμαρχος Κάμπου κ. Παπαλός με τους συνεργάτες του παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, στην οποία επεσήμαναν τα πλεονεκτήματα του έργου αλλά και το μοναδικό μειονέκτημα από την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων, αυτό του υψηλού κόστους εγκατάστασης. Αναλυτικά τα όσα αναφέρθηκαν καθώς και το ιστορικό της δράσης.

Ο κ. Παπαλός Δήμαρχος Κάμπου.

«Είχα πει στους συνεργάτες μου να παρακολουθούν τα προγράμματα που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διότι στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας ήμασταν πίσω σε αυτόν τον τομέα»

«Μετά από ένα πολύ μεγάλο αγώνα δρόμου, κόντρα στη γραφειοκρατία και τις αντιξοότητες που δημιουργούνται για οτιδήποτε είναι καινούργιο και καινοτόμο, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση και σας ανακοινώνουμε το πέρας των εργασιών της κατασκευής 5 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 20 kw/h το καθένα. Ίσως μάλιστα να είμαστε και ο μοναδικός Δήμος σε επίπεδο επικράτειας αυτή τη στιγμή που έχουμε υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο, το οποίο τόσο από άποψη αναπτυξιακή όσο και περιβαλλοντική είναι τεράστιας σημασίας. Είναι ένα έργο που μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον καθιστώντας το Δήμο μας ηλεκτροπαραγωγό και μάλιστα παραγωγό “πράσινης” ενέργειας που είναι και το ζητούμενο σε μία εποχή με φοβερά περιβαλλοντολογικά προβλήματα τα οποία απειλούν πλέον εμφανώς τη ζωή στον πλανήτη μας. Είμαστε βέβαιοι ότι το παράδειγμα μας θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς της Τ.Α. στη χώρα μας ενόψει της Δ’ προγραμματικής περιόδου». Άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή προτάσεις έχει αρχίσει να διαμορφώνει και η ΚΕΔΚΕ απ΄ ότι πληροφορούμαστε. Ήδη η ΤΕΔΚ Καρδίτσας - όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα - προχωρά σε συνεργασία με τον ΟΣΚΚ στην υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου σε τρία σχολικά συγκροτήματα του νομού μας. Τα Φωτοβολταϊκά πάρκα είναι εντελώς ακίνδυνα και γι’ αυτό κατασκευάστηκαν εντός των οικισμών στα Τ.Δ. του Δήμου, προκειμένου με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών μας να είναι πλήρως προστατευόμενα κυρίως από πιθανή απόπειρα κλοπής των πάνελ - τα οποία είναι εξαιρετικής αντοχής. Ταυτόχρονα είναι μία υψηλού κόστους περιουσία η οποία ούτως ή άλλως ανήκει στους δημότες μας.

Σύντομο ιστορικό

Η πρόταση κατασκευής 7 φωτοβολταικών πάρκων (ένα σε κάθε Τ.Δ. του δήμου μας) μαζί με τις απαραίτητες μελέτες υποβλήθηκαν στις 26-5-2006 στην ΑΕΔΕΠ Βόλου (ενδιάμεσος φορέας του ΥΠ.ΑΝ.) στα πλαίσια του προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, μέτρο 6.5.

Το Νοέμβριο του 2006 μας εγκρίθηκε η κατασκευή των 5 (από τα 7 που προτείναμε φωτοβολταϊκών πάρκων. Στις 29-6-2007 υπογράφτηκε η σύμβαση με το ΥΠ.ΑΝ. για την υλοποίηση του προγράμματος- έργου. Το 2006 από τον Ιούλιο μήνα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463 / 2006) ο οποίος θεσμοθετεί νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία και τη διάκριση των δημοτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα από την ήδη υπάρχουσα μικτή δημοτική επιχείρηση και άρα θα έπρεπε να μετακυληθεί σε νέα την οποία έπρεπε στο μεταξύ να δημιουργήσουμε. Για να δημιουργήσουμε όμως τη νέα επιχείρηση έπρεπε να εκδοθούν οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Αυτά έγιναν μέσα στο 2007, η δε τελευταία εγκύκλιος που μας αφορούσε μας κοινοποιήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Συνεπώς ήταν αδύνατον να κινηθούμε προς την υλοποίηση του έργου πριν το 2008. Από εκεί και πέρα κάναμε ένα τεράστιο αγώνα δρόμου. Ιδρύσαμε την “Ενεργειακή Δήμου Κάμπου” Α.Ε. (ΕΝ.ΔΗ.ΚΑ. Α.Ε.) (ΦΕΚ 3686/05/06/2008), κατεβάλαμε το μετοχικό της κεφάλαιο και τέλος δημοπρατήσαμε το έργο στις 12/9/08. Ανάδοχος αναδείχτηκε η ECO-SUN.

Στοιχεία του έργου
Προϋπολογισμός έργου: 575.500 ευρώ (115.100 Χ 5)
Χρηματοδότηση: 45% επιδότηση από ΥΠ.ΑΝ. (75% ευρωπ. πόροι, 25% εθν. συμμετοχή) και 55% ίδια συμμετοχή.
Ανάδοχος έργου: ECO-SUN.
Τόπος κατασκευής: 5 συνολικά φωτοβολταϊκά πάρκα στα αντίστοιχα Τ.Δ.: Μυρίνης, Προδρόμου, Σταυρού, Αγ. Θεοδώρου και Πτελοπούλας (εντός των ορίων των οικισμών).
Τύπος φωτοβολταϊκών: Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες, διπλού κρυστάλλου πολυκρυσταλλικού
πυριτίου τοποθετημένα σε αλουμινένια βάση.
Προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή ρεύματος: 27000 kwh συνολικά.
Προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη: 60000 ευρώ ετησίως (από την πώληση πράσινης kwh).

Η άποψη του πρωτεργάτη: Είμαι σίγουρος οτι αρκετοι και αρκετές που άκουγαν τις μεταδόσεις μου
θυμούνται πόσες φορές είχα κάνει δημόσια προτάσεις προς τους εκλεγμένους να στραφούν προς τις
ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να πάρουν μέρος στα προγράμματα που ήταν εν εξελίξη προς όφελος και των δημοτών και του περιβάλλοντος.
Οι κύριοι και κυρίες είχαν άλλα σχέδια κατά νου και το μόνο τους έργο είναι η στασιμότητα και η διαφθορά.
Ο κάθενας μπορεί να αξιολογεί και να κρίνει βάση των πραγματικών γεγονότων, όταν ενας Δήμος 5.000 κατοίκων με μια επένδυση 575.500 ευρώ μπορεί και εχει κέρδη σε ετήσια βάση της τάξεως των 60.000 ευρώ ο δικός μας δήμος των 100.000 και πλέον κατοίκων με μια επένδυση της τάξεως των  10.000.000 ευρώ δεν θα μπορούσε να έχει 1.000.000 ευρώ περίπου σε ετήσια βάση για 25 τουλάχιστον χρόνια διότι αναλογικά βάση της επένδυσης είναι ανάλογα και τα κέρδη.
Βεβαια για αρκετούς μετέχοντες στον Δήμο μας όλων των παρατάξεων αυτά είναι ψίχουλα όπως ψίχουλο είναι και το έργο τους τις τελευταίες τετραετίες, και η πράσινη ανάπτυξη προς όφελος όλων των Δημοτών.

Γιάννης Κουρδομένος

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Δήμος Κάμπου του νομού Καρδίτσας, με μόλις 5.300 κατοίκους, έρχεται πρώτος στην πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">