ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα 14/10/2010 Η συμφωνία με το Κατάρ δεν αλλάζει τις τιμές στο Ελληνικό

Με φόρα από το… Κατάρ, το Ελληνικό βγήκε ξανά στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες. Όμως επειδή αυτή η περιοχή όλο και κάτι περιμένει (Μετρό, Μητροπολιτικό Πάρκο κλπ.) πλέον τα μυαλά ιδιοκτητών αλλά και υποψήφιων αγοραστών δεν… παίρνουν αέρα, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμένουν σταθερές έστω και σε υψηλά επίπεδα.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει και απογοητεύεται, δεν πιστεύει εύκολα σε σενάρια. Ακόμη όμως και αυτοί που περιμένουν κάτι, ξέρουν πως τα πράγματα θα επιβραδυνθούν. Οι προσδοκίες υλοποιούνται εύκολα μόνο όταν η οικονομία τρέχει. Τώρα πλέον όλοι κοιτούν την πραγματικότητα μπροστά τους και όχι την προσδοκία», τονίζει ο κ. Νίκος Γιαννουλέλης, σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων. Και προσθέτει πως πιστεύει ότι το μνημόνιο των επενδύσεων από το Κατάρ δεν θα... φουσκώσει τα μυαλά των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σήμερα η αγορά κατοικίας στο Ελληνικό είναι… διπρόσωπη. Αυτό γιατί άλλες τιμές έχει το Άνω Ελληνικό και άλλες το Κάτω. Μάλιστα εκτός από τις τιμές, διαφορετικές είναι και οι κατοικίες που βγαίνουν στην προσφορά, σε ό,τι αφορά το εμβαδόν τους αλλά και την ποιότητα της κατασκευής τους.

Η πρώτη γειτονιά συνορεύει με το δήμο Αργυρούπολης και τη Γλυφάδα και βρίσκεται ανατολικά της Λ. Βουλιαγμένης. Η δεύτερη, είναι μικρότερη σε έκταση (αφού μεγάλο μέρος της καταλαμβάνει ο χώρος που φιλοξενούσε το παλαιό αεροδρόμιο) και εκτείνεται από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης προς τη θάλασσα του Σαρωνικού.

Οι περισσότεροι αγοραστές προτιμούν την πρώτη. Αυτό γιατί το Άνω Ελληνικό έχει τις πιο «προσιτές τιμές» αλλά και μικρό απόθεμα νεόδμητων κατοικιών με εμβαδόν από 75 έως 100 τ.μ. Όμως, σύμφωνα με έρευνα της Eurobank EFG Property Services, οι περισσότεροι δυνητικοί αγοραστές προτιμούν τα σπίτια παλαιότητας.

Οι τιμές πώλησης των νεόδμητων κατοικιών στην περιοχή κυμαίνονται στα 3.000 ευρώ ανά τ.μ. αν και πριν από λίγα χρόνια μπορούσε κανείς να βρει σπίτι με 2.800 ευρώ ανά τ.μ. Τι άλλαξε από τότε; Αντίθετα με την προσδοκία για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου ή για τις επενδύσεις από το Κατάρ, μία άλλη προσδοκία, η επέκταση του Μετρό, άρχισε να ανεβάζει τις τιμές πλησίον της Λ. Βουλιαγμένης από τις πρώτες εργασίες. Γι΄ αυτό και στις ημέρες μας αρκετές γειτονιές πάνω από την κεντρική λεωφόρο έχουν ακίνητα με υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλέλη, επειδή η προεξόφληση ενός έργου συνήθως φέρνει μεγαλύτερες προσδοκίες απ΄ ότι πρέπει δεν αποκλείεται με τη λειτουργία του σταθμού να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις προς τα κάτω.

Όμως ακόμη και με μεγάλες προσδοκίες, το Άνω Ελληνικό είναι πιο φθηνό απ΄ ότι το Κάτω. Εκεί, η περιορισμένη προσφορά σε συνδυασμό με την ύπαρξη υπερπολυτελών κατοικιών με εμβαδόν 100 έως 200 τ.μ. ανεβάζει τις τιμές πάνω από τα 3.300 ευρώ ανά τ.μ. Μάλιστα στα σπίτια που βρίσκονται δίπλα στη Λ. Ποσειδώνος και έχουν θέα στη θάλασσα αγγίζουν και τα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. «Είναι ένα πολύ προνομιούχο κομμάτι το οποίο, όπως όλα τα προνομιούχα, δεν γνωρίζει από κρίση», επισημαίνει ο κ. Γιαννουλέλης.

Η διαφορά μεταξύ των δύο γειτονιών αποτυπώνεται στο παράδειγμα που ακολουθεί: στο Άνω Ελληνικό, νεόδμητο σπίτι 100 τ.μ., 2ου ορόφου πωλείται προς 343.000 ευρώ. Στο Κάτω Ελληνικό, νεόδμητο διαμέρισμα 125 τ.μ., στον 4ο όροφο, πωλείται προς 555.000 ευρώ (4.440 ευρώ ανά τ.μ.). Ήτοι μόλις 25 τετραγωνικά μεγαλύτερο, κατά δύο ορόφους… ψηλότερο και 212.000 ακριβότερο.

Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Γιαννουλέλης, η διαφορά μεταξύ των τιμών που ζητούν οι πωλητές και αυτών με τις οποίες κλείνουν οι συμφωνίες φτάνει έως και το 30%. «Οι περισσότερες συναλλαγές παρουσιάζουν μία διαφορά της τάξεως του 10%. Σε περίπτωση όμως που κάποιος κατασκευαστής ή πωλητής βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη τότε δεν αποκλείεται να ανεβάσει το ποσοστό της μείωσης στο 30% προκειμένου να πουλήσει γρήγορα. Υπάρχουν κατασκευαστές που το κάνουν αυτό. Όχι σε όλη την πολυκατοικία αλλά σε ένα ή δύο διαμερίσματα που σίγουρα δεν είναι τα καλύτερα τους».

Ενοικιάσεις

Όπως στις πωλήσεις έτσι και στις ενοικιάσεις τα υψηλότερα μισθώματα έχουν τα σπίτια που βρίσκονται στο Κάτω Ελληνικό, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 9 με 11 ευρώ ανά τ.μ. όταν πρόκειται για νεόδμητες κατοικίες. Στην άλλη… όχθη της Λ. Βουλιαγμένης τα μισθώματα των ολοκαίνουργιων διαμερισμάτων κυμαίνονται ενδεικτικά από 7 έως 9 ευρώ ανά τ.μ.

• Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, η ανώτερη τιμή ζώνης είναι στα 3.050 ευρώ ανά τ.μ. (Κάτω Ελληνικό) και η κατώτερη στα 1.450 ευρώ ανά τ.μ.

ΤΑ ΝΕΑ online
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα 14/10/2010 Η συμφωνία με το Κατάρ δεν αλλάζει τις τιμές στο Ελληνικό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">