ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χρυσοχοΐδης και Επιτροπή Ανταγωνισμού ανοιχτή σύγκρουση

Μια σειρά από αστοχίες του επιτελείου του, έφεραν τη περασμένη εβδομάδα τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη σε μετωπική αντιπαράθεση με την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, προκαλώντας μια δυσάρεστη κατάσταση στη κυβέρνηση, που έμοιαζε πολύ με την περιπέτεια του «βασικού μετόχου» που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Καραμανλή. Το προσχέδιο του νέου νόμου περί ανταγωνισμού που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών επειδή ορισμένες διατάξεις του, κινούντο στην αντίθετη κατεύθυνση από την κοινοτική νομοθεσία. Στο υπουργείο Ανάπτυξης έφθασε μια κατεπείγουσα επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγκάζοντας τη κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιατύπωση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραπομπής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκφράζουν και τα μέλη της Εθνικής Αρχής Ανταγωνισμού που λειτουργεί με διαδικασίες ανεξάρτητης αρχής, αλλά και οι εργαζόμενοι στην επιτροπή ανταγωνισμού, οι οποίοι εξέδωσαν για πρώτη φορά ανακοίνωση για να αποδοκιμάσουν μια κυβερνητική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής ανταγωνισμού, αλλά και τους εργαζομένους που απασχολούνται σε αυτήν, τα 53 άρθρα του νέου νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση από τον κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, παραβιάζουν στην ουσία την ανεξαρτησίας της επιτροπής ανταγωνισμού, καθώς αναμιγνύεται η κυβέρνηση στις υποθέσεις που εξετάζει, διορίζει τη διοίκησή της και αποκτά δικαίωμα πρόσβασης στα απόρρητα αρχεία της.

Η σημαντικότερη διαφωνία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εστιάζεται στη διάταξη με την οποία στερείται από την επιτροπή το δικαίωμα να επιβάλλονται πρόστιμα στις επιχειρήσεις που θα συλλαμβάνονται να κερδοσκοπούν ή να παραβιάζουν τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την αρχική διάταξη, επιβολή προστίμων θα επιτρεπόταν μόνο αν μια επιχείρηση υποτροπίαζε, δηλαδή διαπιστωνόταν για δεύτερη φορά να παραβιάζει τη νομοθεσία. Αυτή όμως ήταν και η σημαντικότερη ένσταση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού και για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε εντολή να αποσυρθεί.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χρυσοχοΐδης και Επιτροπή Ανταγωνισμού ανοιχτή σύγκρουση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">