ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σε έγκριση της συμφωνίας των Βρυξελλών με 180 ψήφους προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Ψηφιακή Εφημερίδα Γλυφάδας Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011.
Την υπερψήφιση των αποφάσεων που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες την προσεχή Τετάρτη, ως προς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ενδέχεται να ζητήσει η κυβέρνηση την επομένη της καθοριστικής Συνόδου Κορυφής.

Την υπερψήφιση των αποφάσεων που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες την προσεχή Τετάρτη, ως προς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ενδέχεται να ζητήσει η κυβέρνηση την επομένη της καθοριστικής Συνόδου Κορυφής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, χαρακτήρισε «εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο» την υπερψήφιση τέτοιας σημασίας συμφωνιών με αυξημένη πλειοψηφία.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία από τις Βρυξέλλες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Ενημέρωσα, κατ'εντολήν του πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πάντα: Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες, τους κινδύνους» είπε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την άποψη ότι «εκχωρούμε την κυριαρχία της χώρας», ενώ αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών δήλωσε τα εξής:

«Του είπα πως δεν πρόκειται να περάσουν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα. Όχι μόνον δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας αλλά δεν θα βρει και βουλευτές να τα ψηφίσουν. Εκείνος μου είπε τότε πως σχεδιάζει να το περάσει από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 180 ψήφων.

»Εγώ δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό, αν και βλέπω τον κ. Σαμαρά να είναι πιο υποτονικός σε σχέση με άλλα θέματα. Θα ήθελα μια πιο έντονη αντίδραση από τον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία. Θα περιμένω να δω την εξέλιξη» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Από την πλευρά της η ΝΔ πάντως φαίνεται ότι δεν θα συναινέσει στην ψήφιση της συμφωνίας με 180 βουλευτές, με το σκεπτικό ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυτή η πλειοψηφία σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία ο πρωθυπουργός εάν υπάρχει ζήτημα απώλειας κυριαρχίας με τη συμφωνία που θα προκύψει στην Ευρώπη.

«Μέχρι πού έχουμε την εξουσιοδότηση να παίρνουμε εμείς τέτοιες αποφάσεις;», διερωτήθηκε ο κ. Σκανδαλίδης μιλώντας στο Realfm, τονίζοντας, μάλιστα, πως το θέμα της εθνικής κυριαρχίας είναι πιο σημαντικό ακόμη και από το ερώτημα εάν η λύση των προβλημάτων μας θα γίνει εντός ή εκτός ευρώ.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

ΓΛΥΦΑΔΑ WEB 2011  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σε έγκριση της συμφωνίας των Βρυξελλών με 180 ψήφους προσανατολίζεται η κυβέρνηση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">