ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Θα δοθεί η έκτη δόση του δανείου στην Ελλάδα και το τάϊσμα στα λαμόγια.

Τοπική ψηφιακή Εφημερίδα.
4.Οκτ.2011.
Τη μετάθεση για το τέλος του μήνα της αρχικά προγραμματισμένης για τις 13 Οκτωβρίου συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της έκτης δόσης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η αναβολή της λήψης απόφασης αποτελεί προϊόν πολύωρης συζήτησης για την ελληνική οικονομία, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο που ξεκίνησε χθες (Δευτέρα) το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Οπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ο λόγος της μετάθεσης είναι ότι η τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας πριν από τις 13 Οκτωβρίου. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η έκτη δόση θα δοθεί και πως στη διάρκεια της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ καμία χώρα δεν έθεσε θέμα χρεοκοπίας ή αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι εταίροι καθόρισαν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η τρόικα στις συζητήσεις με την Κυβέρνηση. Για το 2011 επειδή απομένουν δύο μήνες και δεν είναι δυνατή η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, θα κληθεί η Κυβέρνηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η δημοσιονομική απόκλιση, ενώ για το 2012 θα ζητηθεί να τηρηθούν οι στόχοι. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι εταίροι ζητούν από τώρα συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα για την τήρηση των δεσμεύσεων το 2013 και 2014.Ζητουν επίσης επιπλέον μεταρρυθμίσεις και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις άμεσα.

Ερωτηθείς εάν θα ζητηθεί μεγαλύτερη συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών πέραν της αναδιάρθρωσης του 21% που προβλέπει η απόφαση της 21ης Ιουλίου, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με την απόφαση εκείνη, αλλά αρνήθηκε να προβεί σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι το ύψος της αναδιάρθρωση δεν θα αλλάξει, και πως αυτό που εξετάζεται είναι να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα από τα 20 δισ. ευρώ προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όρια αντοχής του ελληνικού λαού σε πρόσθετα
μέτρα κάθε 2-3 μήνες, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «συμφωνώ με αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι Ελληνες πολίτες υποφέρουν γιατί τους ζητάνε πολύ μεγάλες θυσίες, και μιλώ για τον απλό άνθρωπο του δρόμου, τους σκέφτομαι πολύ, δεν θα ήθελα η κρίση να εξελιχθεί σε άρνηση του οικονομικού μας μοντέλου» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «λέω ναι στην εξυγίανση, αλλά με σεβασμό στους Ελληνες πολίτες».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ολι Ρεν απέδωσε την απόκλιση του δημόσιου χρέους στην καθυστέρηση της ελληνικής Κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και στη μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στη συνεδρίαση επιτεύχθηκε συμφωνία σε επίπεδο ευρωζώνης με τις εγγυήσεις που ζητούσε η Φινλανδία προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα στήριξη της Ελλάδας.

ΓΛΥΦΑΔΑ WEB 2011



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Θα δοθεί η έκτη δόση του δανείου στην Ελλάδα και το τάϊσμα στα λαμόγια. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">