ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Deutsche Bank: Μέσα στο 2012 η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη

Με μια πρωτοφανή κίνηση ο οίκος αξιολόγησης έθεσε χθες το βράδυ μετά το κλείσιμο των αγορών στη Γουόλ Στριτ όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ουσιαστικά σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση.

 Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου και λίγο μετά τη συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί. "Η σημερινή εξέλιξη πηγάζει από την πεποιθησή μας ότι οι συστημικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της Ευρωζώνης ως συνόλου", αναφέρει ο οίκος

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία νωρίτερα χθες η S&P είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία και άλλα πέντε κράτη της Ευρωζώνης ότι κινδυνεύουν να χάσουν την κορυφαία πιστοληπτική τους αξιολόγηση ΑΑΑ λόγω της κλιμάκωσης της οικονομικής και πολιτικής αναταραχής στη ζώνη του ευρώ.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο οίκος δεν αποκλείεται να ανακοινώσει πως τοποθετεί την αξιολόγηση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανό? ψαλίδισμα (creditwatch negative). Κάτι τέτοιο, ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 50% να ακολουθήσει εντός διαστήματος 90 ημερών κάποια υποβάθμιση. Ο οίκος φέρεται να έχει προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις των έξι κρατών ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις τους σε ΑΑ+.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η S&P εκφράζει τον προβληματισμό της για τον δυνητικό αντίκτυπο που θα έχει η διεύρυνση των πολιτικών, χρηματοοικονομικών και νομισματικών προβλημάτων στην ΕΕ.

Επιπροσθέτως επισημαίνει ότι η απουσία προόδου στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της κρίσης, ίσως αντανακλά δομικές αδυναμίες στη λήψη αποφάσεων στους κόλπους της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Σημειώνει επίσης ότι ενημέρωσε τις 6 κυβερνήσεις των κρατών ότι θα ολοκληρώσει την εξέταση «όσο το δυνατόν συντομότερα», μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Για την Ελλάδα η Deutsche Bank εκτιμά ότι προς το παρόν δεν θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, αλλά υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι «αδιανόητο» να συμβεί μέσα στο 2012!


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Deutsche Bank: Μέσα στο 2012 η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">