ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πρόταση ΣΕΒ για πλαφόν στον 14ο μισθό

Πρόταση ΣΕΒ για πλαφόν στον 14ο μισθό

Την επιβολή ενός πλαφόν στο ύψος 14ου μισθού, η κατάργηση ή ο περιορισμός των "αυτόματων" αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για την επόμενη τριετία, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που καταθέτουν στη συζήτηση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι εργοδοτικοί φορείς.

Σε συνεδρίαση που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΣΕΒ οι εκπρόπωποι του συνδέσμου αλλά και της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ επιχειρούν να βρούν ένα κοινό πλαίσιο θέσεων ενόψει του διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς η τρόικα πιέζει για μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση δώρων, πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων (τριετίες) και μείωση των εισφορών.

Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και η ΓΣΕΕ η οποία όμως δεν παρίσταται, καθώς εκκρεμεί συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας για τα θέματα αυτά.
Για τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι μια από τις προτάσεις είναι να καταβάλλεται όπως ισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρις ενός ορισμένου ύψους, αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς, όπως τα στελέχη κλπ.

Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιό είναι το όριο μισθού που θα τεθεί για τον περιορισμό του "δώρου".
Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για έσοδα των ταμείων. Αντίθετα δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε την αποψινή συνάντηση "εργασίας και όχι αποφάσεων".

"Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις. Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι", ανέφερε ο κ.Δασκαλόπουλος.

ΕΒΕ Πειραιά: Οχι στα αντικειμενικά κριτήρια - Οχι στη μείωση των κατώτατων μισθών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γ.Κασιμάτης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για τις αλλαγές που συζητώνται στο φορολογικό επίπεδο, ενώ το κακό περιβάλλον επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με
τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

"Οι εργασιακές σχέσεις τινάζονται στον αέρα από την απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, ανατρέποντας κεκτημένα δεκαετιών και παραβιάζοντας σειρά διεθνών συμβάσεων εργασίας που έχουν κυρωθεί με νόμο και έχουν αυξημένη τυπική ισχύ στην ελληνική έννομη τάξη.

"Η επιχειρηματική κοινότητα έχει ήδη καταθέσει τη θέση της υπέρ της διατήρησης των κατώτατων ορίων των μισθών, με ταυτόχρονο πάγωμα αυτών και των ωριμάνσεων έως το 2014, ενώ ζητά, ως ύστατο μέσο στήριξης των επιχειρήσεων τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 10%. Δυστυχώς, οι ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν ότι και αυτές οι προτάσεις θα αγνοηθούν" δήλωσε ο κ. Κασιμάτης.

Ο κ. Κασιμάτης σημειώνει ότι η επιχειρηματική κοινότητα έγινε κοινωνός σκέψεων σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να θεσπίσει αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγησή των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας στοιχεία, η εξειδίκευση των οποίων θα γίνει με απλή υπουργική απόφαση.

"Είναι ενδεικτικό του πνεύματος των προωθούμενων ρυθμίσεων το ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται όχι μόνο με βάση τα στοιχεία του φακέλου της κάθε επιχείρησης (π.χ. διαπιστωμένες παραβάσεις) αλλά και κάθε στοιχείο και πληροφορία που θα παρέχει οποιοσδήποτε τρίτος. Αυτή ειδικά η επιλογή παραπέμπει σε άλλες, αλήστου μνήμης και καταδικασμένες στη συνείδηση όλων, εποχές" σημειώνει ο κ. Κασιμάτης.

"Η φορολογία μέσω αντικειμενικών κριτηρίων αποτελεί τη μέγιστη δυνατή παραδοχή της αδυναμίας της Κυβέρνησης να ασκήσει η ίδια αποτελεσματικά τα φορολογικά καθήκοντα της και έτσι καταφεύγει σε αυτό τον άδικο τρόπο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος.
Δεδομένης δε της αυστηροποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, ως προς τις ποινές, θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις που θα βρεθούν ενώπιον των αρχών επειδή τα άδικα αντικειμενικά κριτήρια θα τις εμφανίζουν με ανύπαρκτα εισοδήματα", καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιά.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πρόταση ΣΕΒ για πλαφόν στον 14ο μισθό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">