ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Η
Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη» τον περασμένο μήνα με ενα δελτίο τύπου είχε ζητήσει την μείωση των δημοτικών τελών στη πόλη μας.

Συγκεκριμένα για ειδικές περιπτώσεις πολύτεκνων, απόρων, και ανέργων συμπολιτών μας. Υπάρχει η δεδομένη πραγματικότητα για όλους τους πολίτες και σαφώς γνωρίζουν ακόμα και οι πλέον ευκατάστατοι την κατάσταση της οικονομίας και της ανεργίας. Δεδομένου οτι  ο δήμαρχος και η διοίκηση στη Γλυφάδα γνωρίζουν τι ισχύει και έχουν υιοθετήσει μια σειρά δράσεων απο την πλευρά του δήμου, θεωρώ οτι πρέπει να αποδεχθούν μια καθαρή πρόταση που τουλάχιστον προσωπικά γνωρίζω οτι δεν αποσκοπεί σε πολιτική εκμετάλλευση και να ισχύσει στο συνολο της.

Μετά το δελτίο τύπου που εχει προηγηθεί το συγκεριμένο ζήτημα με νεα παρέμβαση πρόταση απο την πλευρά της «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» και πολλές υπογραφές, και της παρατάξεως «Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας» τίθεται για δρομολόγηση στις επόμενες συνεδριάσεις του δήμου Γλυφάδας.

Διαβάστε στη συνέχεια τα αιτήματα και το δημοσίευμα της καθημερινής για τις μειώσεις των δημοτικών τελών.


Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη» 



ΠΡΟΣ: Τον κ. Δήμαρχο
ΚΟΙΝ: 1. Επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων.
2. κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
3. Όλες και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Κύριε Δήμαρχε.
Σας είναι γνωστό ότι η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στην περιοριστική πολιτική που τα δύο τελευταία χρόνια ασκούνται σε βάρος των αναγκών της πόλης και των δημοτών της Γλυφάδας. Και στον προϋπολογισμό του 2013 που ψηφίσθηκε πρόσφατα, αποκρυσταλλώνονται πολιτικές διαχείρισης της κρίσης, χωρίς στόχους και δράσεις ανακούφισης των δημοτών. Αντίθετα περιορίζονται και άλλο οι κοινωνικές παροχές.

Παράλληλα σας έχουμε επισημάνει ότι είναι απαράδεκτη από τη μεριά σας, η στάση αποδοχής των πολιτικών της βάναυσης λιτότητας που προωθεί η τρικομματική συγκυβέρνηση, πολιτικές που στραγγαλίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πλήττουν βάναυσα τους πολίτες και ωθούν πιεστικά στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. Έχετε επανειλημμένα αρνηθεί την πρότασή μας για την ουσιαστική αγωνιστική διεκδίκηση μαζί με τους πολίτες και άλλους αγωνιστές δημάρχους, των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α. που παράνομα μας στερεί η «τρόϊκα εσωτερικού» που μάλιστα, δεν αρκείται μόνο στις άγριες περικοπές αλλά επιπρόσθετα μας επιβάλει και στενή επιτήρηση από το Ειδικό Παρατηρητήριο των οικονομικών των ΟΤΑ. Την ίδια στιγμή, τα πάντα ξεπουλιούνται και ρημάζουν και τίποτα δεν μένει όρθιο, ενώ το Δ.Ν.Τ, η Ε.Ε. και οι άπληστοι τοκογλύφοι δανειστές απαιτούν και νέα μέτρα.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι συμπολίτες μας και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού βιώνουμε σήμερα μια κόλαση και μια πραγματικότητα απίστευτη που διαρκώς θα γίνεται χειρότερη.
Είναι άμεση λοιπόν η ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης των συμπολιτών μας και στήριξης όλων όσων πλήττονται από τη λαίλαπα των βάρβαρων μέτρων. Πρέπει άμεσα να ψηφίσουμε μέτρα που θα δώσουν ανάσα στους ανέργους και τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Ήδη πολλοί μικροί και μεγάλοι Δήμοι, τόσο στην Αττική όσο και την περιφέρεια έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των δημοτικών τελών. Αναφέρουμε π.χ. τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου αποφασίσθηκε μείωση κατά 10% για τα νοικοκυριά και 6% για τις επιχειρήσεις, την Αγία Παρασκευή με γενική μείωση 10% των δημοτικών τελών, η οποία φθάνει το 50% για ευπαθείς ομάδες, ενώ και στο Μαρούσι αποφασίσθηκε μείωση κατά 7% και γενική απαλλαγή κατά 50% σε απόρους και αναπήρους, η οποία φθάνει το 100% για μακροχρόνια ανέργους, απόρους, πολίτες με αναπηρία άνω του 67% κ.λ.π. (Επισυνάπτεται δημοσίευμα της Εφημερίδας Καθημερινή στις 5/1/2013).

Πρέπει η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να αλλάξουν πολιτική και να σταθούν με ουσιαστικά μέτρα στο πλευρό του πληττόμενου δημότη. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η μείωση των δημοτικών τελών και η αναστολή της είσπραξης του πρασινόσημου που εμείς το έχουμε θέσει επανειλημμένα εδώ και δυο χρόνια αλλά εισπράτταμε την συνεχή άρνηση και από εσάς και από άλλες πλευρές του δημοτικού συμβουλίου.

Όμως οι ανάγκες τις εποχής και η τραγική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, επιβάλουν επιτέλους την συζήτηση και την αποδοχή των προτάσεών μας. Οι ισχυρισμοί ότι είναι άκαιρη και χωρίς ουσία η πρότασή μας αυτή - αφού ο προϋπολογισμός έχει ήδη ψηφιστεί - είναι αβάσιμοι δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι κυρίαρχο σώμα που έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τα κονδύλια των εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού προς το συμφέρον των δημοτών και της πόλης.

Όπως γνωρίζουμε ανάλογο αίτημα σας έχει υποβάλλει και η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ενάντια στο μνημόνιο και τις αντιλαϊκές πολιτικές» στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιείται και το σύνολο των μελών και φίλων της δημοτικής μας παράταξης.
Στα πλαίσια αυτά η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
σας ζητά να συγκαλέσετε επειγόντως σε συνεδρίαση τόσο την Οικονομική Επιτροπή όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο συμπεριλαμβάνοντας στην ημερήσια διάταξη τους ως θέμα το εξής:
«Μέτρα για την ανακούφιση των δημοτών που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική της άγριας λιτότητας» για το οποίο εμείς προτείνουμε:
Την ουσιαστική μείωση (τουλάχιστο κατά 20%) των δημοτικών τελών.
Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και των συνεισφορών για άλλες κοινωνικές παροχές (δίδακτρα σε ωδεία, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π.) των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (άνεργοι κ.λ.π.)
Την αναστολή - τουλάχιστο για τα τρία προσεχή χρόνια - της είσπραξης του «πρασινόσημου» ώστε να ανακουφισθούν οι πολίτες.

Η πρότασή μας αυτή δεν είναι μια λαϊκίστικη φωτοβολίδα. Βασίζεται στα πραγματικά οικονομικά στοιχεία των προϋπολογισμών του δήμου για τα ανταποδοτικά τέλη που αφορούν κυρίως τις δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού και οι οποίες από το 2010 μέχρι σήμερα μειώθηκαν (χωρίς να ξεχνάμε και τις μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων την αντίστοιχη περίοδο) περισσότερο από 20%. (από 7,6 εκατομ. € το 2010 περιορίσθηκαν στα 6 εκατομ. € το 2012).

Τα χρήματα που έχουν απομείνει από το «πρασινόσημο», να διατεθούν για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών της πόλης με την αγορά ακινήτων ή οικοπέδων για την λειτουργία Βρεφονηπιακών σταθμών, Κοινωνικού Ιατρείου, Κοινωνικού Παντοπωλείου κ.λ.π.

Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να συζητηθεί το ταχύτερο δυνατό το θέμα, ευελπιστώντας ότι το σύνολο των συναδέλφων θα συνηγορήσει υπέρ της πρότασής μας που θα αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για δημότες της Γλυφάδας.
Εξυπακούεται ότι είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και θα στηρίξουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα της «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ».

Γλυφάδα Ιανουαρίος 2013
Για την Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας

ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Παγώνουν τα δημοτικά τέλη για πολύτεκνους, απόρους
Του Γιαννη Ελαφρου

Σε πάγωμα των δημοτικών τελών για το 2013, σε συνδυασμό με μειώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και άποροι) προχωρούν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας. Υπάρχουν και ορισμένοι δήμοι που προχωρούν σε συνολική μείωση τελών.

Στον Δήμο Αθηναίων απαλλάσσονται για το 2013 από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ μειώνονται κατά 50% στις άπορες και μονογονεϊκές οικογένειες και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία μεγαλύτερη του 80%. Επιπλέον, για νεαρά ζευγάρια που θα παντρευτούν εντός του 2013 και θα εγκατασταθούν στον Δήμο Αθηναίων, τα αντίστοιχα τέλη για δύο χρόνια θα μειωθούν στο μισό, με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, τα τέλη για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων μειώνονται από 7,54% έως 57,89%.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μειώνει τα δημοτικά τέλη για το 2013 κατά 10% για τα νοικοκυριά και 6% για τις επιχειρήσεις. Σταθερά παραμένουν τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και τα τέλη στάθμευσης. Επιπλέον, απαλλάσσονται πλήρως όσοι καταστηματάρχες έχουν πληγεί από τα έργα του μετρό και κατά 50% οι άποροι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Σταθερά τα τέλη στον Δήμο Ηλιούπολης, ενώ απαλλάσσονται πλήρως οι πολύτεκνοι και οι δημότες με αναπηρία από 67% και άνω. Μείωση 50% προβλέπεται για τους τρίτεκνους, καθώς και πλήρης απαλλαγή για δύο χρόνια στις νέες επιχειρήσεις οι οποίες θα απασχολούν έστω και έναν άνεργο δημότη. Παγωμένα τα τέλη στον Αλιμο, ενώ στον γειτονικό δήμο Ελληνικού πραγματοποιούνται μειώσεις 100% για τους απόρους στην Αργυρούπολη και 23% για πολύτεκνους στο Ελληνικό.

Γενική μείωση 10% των δημοτικών τελών στην Αγία Παρασκευή, η οποία φθάνει το 50% για ευπαθείς ομάδες, ενώ και στο Μαρούσι ο δήμος αποφάσισε μείωση κατά 7%. Ο Δήμος Αμαρουσίου διατηρεί τη γενική απαλλαγή κατά 50% σε απόρους και αναπήρους, η οποία φθάνει το 100% για μακροχρόνια ανέργους, απόρους, πολίτες με αναπηρία άνω του 67% (με μοναδικό εισόδημα το επίδομα αναπηρίας), αλλά και πολύτεκνες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Αποφάσισε όμως να αυξήσει το τέλος ακίνητης περιουσίας σε 0,70/1.000, η οποία πλήττει καταρχήν τις μεγάλες ιδιοκτησίες.

Στην περιφέρεια, τέλος, σταθερά δημοτικά τέλη αποφάσισαν τα δημοτικά συμβούλια σε Πρέβεζα, Κιλκίς, Ιωάννινα, που προχώρησε επιπλέον σε μειώσεις τελών στις επιχειρήσεις. Μειώσεις έως 50% σε τρίτεκνους αποφασίστηκε στα Χανιά, ενώ 30% σε πολύτεκνους και τους φέροντες αναπηρία άνω του 67% στον Δήμο Κοζάνης.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">