ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της

ΣΑΒΒΑΤΟ, 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Δ
Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Δημοπρατούνται αυτή την περίοδο, από την ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τα τέσσερα (4) εργοστάσια επεξεργασίας 1.350.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ετησίως στην Περιφέρεια Αττικής. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δημοπράτησης είναι 22/1/13 για την περιοχή Γραμματικού, 24/1/13 για την Κερατέα, 29/1/13 για τα Ν. Λιόσια και 5/2/13 για την Φυλή. Όπως έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη, η επιλογή αυτή, που παρουσιάζεται ως λύση, δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό πρόβλημα με σύγχρονη οικολογική αντίληψη και σε όφελος των δημοτών, γιατί:

Παραχωρεί τον τομέα της καθαριότητας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα (φαίνεται κι απ’ τις μεγαλοεταιρείες που δείχνουν ενδιαφέρον) για 27 χρόνια εκμετάλλευσης, με «φουσκωμένο» κόστος κατασκευής, που θα φτάσει, σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΣΔΝΑ, έως και τα 932.000.000€ και το σύνολο της επένδυσης, με το κόστος λειτουργίας στα 4.000.000 €.
Υποβαθμίζει έως και μηδενίζει την ανακύκλωση με τη συμβατική υποχρέωση να τροφοδοτούνται τα εργοστάσια με 1.350.000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο, που είναι περίπου όσα παράγονται στην Αττική. Μάλιστα, επειδή λόγω της κρίσης υπάρχει μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων γύρω στο 14 – 17%, πιθανόν να απορροφώνται απορρίμματα και από άλλες περιοχές..

Η μέθοδος αυτή που προωθείται προς εφαρμογή πολλαπλασιάζει το κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα φορτωθεί στις πλάτες των δημοτών. Όλα τα οικονομικά στοιχεία των τευχών δημοπράτησης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί και να τετραπλασιαστεί.
Ουσιαστικά, δρομολογείται η καύση, με τοξικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού το παραγόμενο από την επεξεργασία υλικό αποτελεί την πρώτη ύλη. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό, επειδή δεν έχει εξασφαλιστεί ποιος θα απορροφά αυτό το υλικό, να πετάγεται στη χωματερή.

Εμείς, ως ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, τόσο στο Δημοτικό μας Πρόγραμμα, όσο και με τις παρεμβάσεις μας στο Δήμο, έχουμε προτείνει έναν άλλο τρόπο διαχείρισης, φιλικό προς το περιβάλλον, με χαμηλό κόστος επεξεργασίας και οικονομικό όφελος για το Δήμο από την αξιοποίηση της επαναχρησιμοποίησης πολλών χρήσιμων υλικών. Η πρότασή μας στηρίζεται στις προτάσεις οικολογικών οργανώσεων, της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ και πολλών δημοτικών φορέων (Δήμων, δημοτικών κινήσεων κλπ) και έχει ως εξής:
Διαλογή στην πηγή, με ξεχωριστούς κάδους για τα ανακυκλώσιμα υλικά, οικιακή κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, πράσινα σημεία για οικιακές συσκευές, έπιπλα κλπ, ειδικά προγράμματα για μπαταρίες, λαμπτήρες, λάδια κ.α.
Δημιουργία δημόσιου Διαδημοτικού Σταθμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, με Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, Μανάδες Κομποστοποίησης και Ανάκτησης, Μονάδα Επεξεργασίας Αδρανών Υλικών και Σταθμό Μεταφόρτωσης Υπολειμμάτων.
Υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, αυτών που πλέον θα είναι μικρές ποσότητες, σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για όλη την Αττική, με πιθανή Μονάδα Επεξεργασίας αυτών των υπολειμμάτων. Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω είναι απαραίτητη και η τροποποίηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Οι προτάσεις μας αυτές, στο μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν κατατεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν έχουν γίνει δεκτές από τη Δημοτική Αρχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έθεσε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και με την πλειοψηφία που διαθέτει αποφάσισε να ζητήσει τη λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, που έτσι και αλλιώς έχει χωροθετηθεί από το 2003, ενώ απέρριψε την πρότασή μας για σύγχρονο Διαδημοτικό Σταθμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, όπως τον περιγράψαμε πιο πριν. Επίσης οι διατυπώσεις για το συγκεκριμένο θέμα στο νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που ψήφισε, αλλά και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου δείχνουν ότι συμφωνεί με το προωθούμενο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της ΕΔΣΝΑ. Αυτό άλλωστε δήλωσε και στην κοπή της πίτας του συνδυασμού του.
Εμείς εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση για τις επιλογές της ΕΔΣΝΑ και αγωνιζόμαστε, μαζί με όλους τους φορείς που προαναφέραμε και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην υλοποιηθεί.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και έστω την τελευταία στιγμή να αντιταχθεί και να υπερασπίσει τα συμφέροντα των δημοτών. Επείγει, άμεσα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθούν υπεύθυνα όλες οι δημοτικές δυνάμεις και να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες για να ανατραπεί η καταστροφική πορεία.

Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">