ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στη φυλακή ο Βίκτωρ Ρέστης

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο επιχειρηματίας συμπολίτης μας Βίκτωρ Ρέστης, καθώς η εισαγγελέας και η ανακρίτρια που χειρίζονται την υπόθεση τον έκριναν ένοχο για υπεξαίρεση κονδυλίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Ο εφοπλιστής συνελήφθη για την υπόθεση επισφαλούς δανείου που χορήγησε η τράπεζα FBΒ, της οποίας κατείχε μεγάλο πακέτο μετοχών.

Τον βαρύνουν κατηγορίες για υπεξαίρεση και της νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορά ποσό 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, που χορήγησε πριν περίπου ένα χρόνο, ως δάνειο η FB Bank και σύμφωνα με την κατηγορία που έχει διατυπωθεί σε βάρος του, κατέληξε μέσω διαδρομών σε λογαριασμούς που σχετίζονται με τον ίδιο.
Η εισαγγελέας και η ανακρίτρια έκριναν ότι ο κ. Ρέστης πρέπει να προφυλακιστεί καθώς αν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανό να προβεί σε νέες αξιόποινες πράξεις.
Η προφυλάκιση έγινε παρ' ότι ο εφοπλιστής επέστρεψε στον εκκαθαριστή της FB Bank το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ (συν τους τόκους) το οποίο κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε.

Ποιός είναι ο ΡΕΣΤΗΣ!

Επικεφαλής του πέμπτου μεγαλύτερου ναυτιλιακού ομίλου στην Ελλάδα και με επιχειρηματική δραστηριότητα που εκτείνεται στα media, στην Ενέργεια, στο real estate, στη βιομηχανία τροφίμων και μέχρι πρότινος στον τραπεζικό κλάδο μέσω της FBBank, ο Βίκτωρας Ρέστης βρίσκεται στη «χρυσή λίστα» με τους πιο πλούσιους Ελληνες.
Ο εφοπλιστής, με εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και με συμμετοχή σε 251 εταιρείες κάποιες εκ των οποίων είναι off shore με έδρα τη Λιβερία και τις Νήσους Μάρσαλ, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον του, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο στον τομέα της ναυτιλίας.
Ο Βίκτωρας Ρέστης ανέλαβε τα ηνία της τεράστιας οικογενειακής περιουσίας το καλοκαίρι του 2004 όταν απεβίωσε ο πατέρας του, ο ιδιαίτερα δραστήριος εφοπλιστής Σταμάτης Ρέστης, συνεχίζοντας στα βήματά του, με την ναυτιλιακή εταιρεία Entreprises Shipping and Trading, υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκονται περίπου 100 πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια.
Το 2010 ολοκλήρωσε την εξαγορά της νορβηγικής Aries Offshore καθώς και μιας σειράς θυγατρικών της, ο οποία διαχειρίζεται 4 πλοία βοηθητικά στον κλάδο άντλησης πετρελαίου, αντί τιμήματος που υπολογίζεται στα 100 εκατ. δολάρια.
Η επιρροή του στην οικονομική αγορά θεωρείται σημαντική και τον Ιούνιο 2012 κατόρθωσε να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο ο Ελληνας εφοπλιστής κατηγορείται για κινήσεις μέσω της τράπεζας FBB που ελέγχει αλλά και για την ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του και συγκεκριμένα ότι έχει συμπήξει στρατηγική συμφωνία με το Ιράν και με το υπουργείο πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο ο εφοπλιστής διέψευσε κατηγορηματικά, ο κ. Ρέστης φερόταν να συνεργάζεται με ανθρώπους που συνδέονται με το ιρανικό καθεστώς και θα λάμβανε κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων με σκοπό την αγορά στόλου μεγάλων πλοίων για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε διεθνείς πελάτες κατά παρέκκλιση των διεθνών κυρώσεων στο καθεστώς της Τεχεράνης.
Το επίμαχο δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ
Η βάση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί αφορά σε ένα δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που δόθηκε στις 13/6/2012 στην εταιρεία ΑΑΜ Holdings S.A. Με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ. Δικαιούχος της συγκεκριμένης εταιρείας εμφανίζεται η United Shipping Inc. που είναι ταυτόχρονα μέτοχος της Ronda Shipmanagement Inc, με έδρα τη Λιβερία.
Συγκεκριμένα, την ημέρα της χορήγησης του δανείου στην ΑΑΜ, ποσό 2,4 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε με έμβασμα σε λογαριασμό της τράπεζας Lamda PrivatBank AG, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με έδρα το Λιχτεναστάιν. Επίσης, την ίδια ημέρα εκδόθηκε επιταγή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε διαταγή της ΑΑΜ και με εγγυητή την Ronda Shipmanagement Inc. ΤΟ ποσό της επιταγής επανακατατέθηκε αρχικά στην Lamda πριν τελικά μεταφερθεί ως έμβασμα την 18 Ιουνίου σε λογαριασμό της BSR Fund S.A. στην οποία δικαιούχος και μέλη του δ.σ. της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ο Βίκτωρας Ρέστης και στενά συγγενικά του πρόσωπα.

Μήνυμα της οικογένειας μετά την προφυλάκιση του Βίκτωρα

Μήνυμα ότι οι εταιρίες του Ομίλου Ρέστη θα συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες τους, χωρίς να επηρεάζονται από τις νομικές εμπλοκές του Βίκτωρα Ρέστη στέλνει η οικογένεια του προφυλακιστέου εφοπλιστή.

Με μια ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ENTERPRISES SHIPPING & TRADING SA δηλώνει κατηγορηματικά ότι η λειτουργία της εταιρίας δεν επηρεάζεται από τη δικαστική εμπλοκή που έχει ο μέτοχός της Βίκτωρας Ρέστης. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί, όπως τονίζει η εταιρία, το σχετικό επιχειρηματικό σχέδιο δράσης για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου. Στόχος είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση να εξασφαλιστεί ότι η εταιρεία, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοί της δε θα επηρεαστούν από τυχόν εξωγενείς παράγοντες.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εταιρία, όλες οι δραστηριότητές της, σε όλες τις χώρες και όλες τις επιχειρήσεις, που συμμετέχει, είναι διασφαλισμένες, μέσα από διαδικασίες αυστηρού εσωτερικού ελέγχου, σχεδίων δράσης επιχειρησιακής συνέχειας κι αποτελεσματικής και διεθνούς επιπέδου διοίκησης. Η ανακοίνωση μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι όλες οι δεσμεύσεις συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά, όπως και οι συναλλαγές της εταιρείας, που εξελίσσονται ομαλά σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Επίσης, τονίζεται, ότι όλες οι ναυτιλιακές δραστηριότητες, παραμένουν ανεπηρέαστες, καθώς διασφαλίζονται από την επαρκή εκτελεστική διαχείριση της διοίκησης, την ικανότητα του προσωπικού, που υποστηρίζεται ενεργά από την οικογένεια Ρέστη η οποία ήδη έχει αναλάβει την εποπτεία όλου του Ομίλου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον πατέρα μου περίπου πριν από 40 χρόνια, θα συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις και να εξυπηρετήσει τους πελάτες της με τον ίδιο αξιόπιστο τρόπο» σημειώνει σε δήλωσή της η Κάτια Ρέστη, εξ ονόματος της οικογένειας Ρέστη και συμπληρώνει: «Επίσης, θα προστατεύσουμε την εταιρία, που αποτελεί πηγή ζωής για περίπου 3.000 εργαζόμενους στην ξηρά και στη θάλασσα. Οι άνθρωποι αυτοί οδήγησαν αυτήν την επιχείρηση σε πολλές επιτυχίες, υπό την καθοδήγηση του πατέρα μου και τον αδελφού μου. Σε σχέση με τις ανυπόστατες καταγγελίες που αντιμετωπίζει ο αδελφός μου, Βίκτωρας, θεωρούμε ότι η αλήθεια θα λάμψει και η δικαιοσύνη θα απονεμηθεί. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις Ελληνικές αρχές, προκειμένου η δικαιοσύνη να συνεχίσει τη δουλειά της και εν τέλει να φανεί η πλήρης αλήθεια!!!».

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στη φυλακή ο Βίκτωρ Ρέστης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">