ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αίγυπτος: Πανηγυρισμοί για την ανατροπή Μόρσι

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι. Άρματα στους δρόμους και χιλιάδες διαδηλωτές να πανηγυρίζουν στην Ταχρίρ. Απαντούν με «ειρηνική διαδήλωση» κατά του πραξικοπήματος οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι.

Ενώ συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί στο Κάϊρο για την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι, οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι καλούν τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά σε όλη τη χώρα σήμερα, Παρασκευή, σε μια κινητοποίηση που τιτλοφόρείται «Παρασκευή της Απόρριψης» εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που απέπεμψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο. Σε συγκεντρώσεις κατά των ισλαμιστών καλεί το φιλελεύθερο Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας. Ο Αντλί Μανσούρ, που εκτελεί καθήκοντα προέδρου, τους κάλεσε στην πρώτη του ομιλία «να βοηθήσουν στην οικοδόμηση του έθνους», λέγοντας πως «είναι και αυτοί μέρος του λαού» ενώ ο στρατος τόνισε πως «δεν θα προχωρήσει σε εξαιρετικά μέτρα εναντίον πολιτικών ομάδων», έχοντας όμως ήδη συλλάβει ηγετικά στελέχη των Αδελφών. Επιθέσεις σημειώθηκαν στη χερσόνησο του Σινά, με ομάδες ενόπλων να εκμεταλλεύονται το ασταθές κλίμα.

Egyptians cheer and wave their national flag as they gather in Cairo's landmark Tahrir square after a night of celebrations following the toppling of ousted Egyptian president Mohammed Morsi on July 4, 2013. (AFP Photo/Gianluigi Guercia)

Σύμφωνα με το Reuters, την αναστολή συμμετοχής της Αιγύπτου στις διαδικασίες της αποφάσισε η Αφρικανική Ένωση, λόγω της ανατροπής του  Μοχάμεντ Μόρσι, με παρέμβαση του στρατού. Η αναστολή συμμετοχής ενός κράτους – μέλους είναι η συνήθης απάντηση της Αφρικανικής Ένωσης όταν υπάρχει συνταγματική εκτροπή στο εσωτερικό του.  Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αντίς Αμπέμπα αρνήθηκε ότι στη χώρα του σημειώθηκε μια αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας: «Η φωνή και η παρουσία δεκάδων εκατομμυρίων Αιγυπτίων στους δρόμους και τις πλατείες σ' όλη την Αίγυπτο δεν μπορεί να παραβλεφθεί – αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί και να γίνει κατανοητή και σεβαστή", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ Ιντρίς. Παρακάτω το σύντομο ρεπορτάζ του Euronews για τους πανηγυρισμούς σην πλατεία Ταχρίρ:



Σε ανακοίνωση για τις «τραγικές εξελίξεις» στην Αίγυπτο, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την έννοια  «κουτσών δημοκρατιών» που μπαίνουν στο «γύψο έως ότου ο ασθενής ανακάμψει».  «Το στρατιωτικό πραξικόπημα  ουσιαστικά λειτουργεί ως "αμορτισέρ" έναντι του λαϊκού κύματος οργής  που δεν συμβιβάζεται, ούτε  θα συμβιβαστεί με μια κατεστραμμένη χώρα, με μια κοινωνία στην ακραία εξαθλίωση, αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση που εύχεται τη διεξαγωγή ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών.

http://left.gr/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αίγυπτος: Πανηγυρισμοί για την ανατροπή Μόρσι Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">