ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο λόγος του Αρη στη Λαμία 29 Οκτωβρίου 1944

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013


Εξηνταεννέα χρόνια μετά είναι καταπληκτική η επικαιρότητα του λόγου του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία δέκα μέρες μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους γερμανούς κατακτητές.

Η αυτούσια παράθεσή της γίνεται κυρίως για σκέψη και προβληματισμό για τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται και κατά δεύτερο λόγο για να τιμήσουμε τα 113α γενέθλια του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ.

Κι επειδή ως λαός και ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε σήμερα αντίστοιχες δυσκολίες σε παρεμφερείς συνθήκες, ας μας μείνει σαν απόσταγμα της σκέψης του ότι "κανείς δεν πίστευε προηγούμενα σ' αυτό το θαύμα, που συντελέστηκε από τις ίδιες τις δυνάμεις και τα μέσα του λαού... η επανάσταση απόδειξε, ότι αυτή μόνη της χάρισε τη λευτεριά της πατρίδας μας"...

διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αρης Βελουχιωτης "Το διλημμα" (Ντοκιμαντέρ)


Τι έγινε στη Βάρκιζα - τι έγινε με τον Άρη μετά τη Βάρκιζα - πώς αποστρατεύτηκε ο ΕΛΑΣ - ποιος ο ρόλος των Άγγλων - ποιος ο ρόλος των αστικών κομμάτων - με τι σκοπό ιδρύθηκαν τα τάγματα ασφαλείας - ποιος υποκινούσε τις συγκρούσεις ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ - τι έγινε στο Κάιρο, στο Λίβανο, στην Καζέρτα - Τι ήταν η κυβέρνηση του βουνού - ποιο το δίλημμα της Αριστεράς - τι είπε ο Άρης στη Λαμία - τι έγινε στη σύσκεψη των καπετάνιων-γιατί οδηγηθήκαμε στον Δεκέμβρη - γιατί δεν εκπληρώθηκε το όραμα του Ε.Α.Μ. 

Κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ, η μορφή του πρωτοκαπετάνιου του EΛAΣ, Άρη Bελουχιώτη! Μέσα από τη δική του ιστορία, η ταινία αφηγείται τον αγώνα του EAM και του EΛAΣ κατά τη γερμανική κατοχή, και παράλληλα τη μοναχική πορεία του Bελουχιώτη, μετά τη Συμφωνία της Bάρκιζας, μέχρι τον τραγικό του θάνατο. Μέσα από το πορτρέτο του Άρη, παρουσιάζεται το εαμικό κίνημα και η ένοπλη αντίσταση στη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής.

Αρης Βελουχιωτης - Το διλημμα | Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός ...
Σενάριο: Φώτος Λαμπρινός
Αφηγητής: Γιώργος Σαμπάνης
Μουσική ενορχήστρωση και διεύθυνση: Λουκιανός Κηλαϊδόνης
Παραγωγή: 1981
Διάρκεια: 113'

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο λόγος του Αρη στη Λαμία 29 Οκτωβρίου 1944 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">