ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συρία: Πολεμικές προετοιμασίες

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Πολεμικές προετοιμασίες από τις ΗΠΑ, προειδοποιήσεις ενάντια σε πιθανή επέμβαση της Δύσης από τη Ρωσία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για 3.600 ανθρώπους με "νευροτοξικά συμπτώματα" που έφθασαν σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού. Από αυτούς, οι 355 έχασαν τη ζωή τους. 

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στη Συρία την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για στρατιωτική επέμβαση της Δύσης, μετά τα χημικά όπλα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Δαμασκός κατά άμαχων πολιτών. Η Ουάσινγκτον έχει πλέον ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση από τη συριακή κυβέρνηση χημικών όπλων εναντίον αμάχων την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

"Με βάση τις πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών, για τα συμπτώματα αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν, αλλά και με βάση μαρτυρίες και άλλα στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές, από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και από διεθνείς εταίρους, υπάρχουν ελάχιστες πλέον αμφιβολίες ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων κατά την επίθεση αυτή", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

"Συνεχίζουμε την αξιολόγηση των γεγονότων ώστε ο πρόεδρος να λάβει μια τεκμηριωμένη απόφαση για το πώς θα απαντήσει σ' αυτήν την χωρίς διάκριση χρήση χημικών όπλων", πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.Την ετοιμότητα του Πενταγώνου για κάθε ενδεχόμενο εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ. Η συριακή τηλεόραση αναφέρει ότι τελικά θα επιτραπεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να μεταβούν στην περιοχή όπου καταγγέλθηκε η επίθεση με χημικά.

«Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία που καταγγέλλει η αντιπολίτευση είναι γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες» δήλωσε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διερευνούν αν τέτοια όπλα όντως χρησιμοποιήθηκαν, αλλά υπογράμμισε ότι αν οι πληροφορίες επαληθευτούν θα «απαιτηθεί η προσοχή της Αμερικής». Ο αμερικανός πρόεδρος είχε το Σάββατο επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον για το θέμα. Το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικές επιλογές για τη Συρία, αν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιλέξει να υλοποιήσει οποιαδήποτε απ' αυτές, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Από την πλευρά του, το Ιράν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παραβιάσουν την "κόκκινη γραμμή" στη Συρία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε "σοβαρές συνέπειες", ενώ ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, είπε πως η συριακή κυβέρνηση γνωστοποίησε στην Τεχεράνη πως θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν περιοχές που φέρεται ότι επλήγησαν από χημικά όπλα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συρία: Πολεμικές προετοιμασίες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">