ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

«Καμπάνα» 103.000 ευρώ στο Δήμο για το αυθαίρετο νεκροταφείο Γλυφάδας


Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

«Καμπάνα» 103.000 ευρώ στο Δήμο για το αυθαίρετο νεκροταφείο Γλυφάδας

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Μπορεί να έχει τις «ευλογίες» της τοπικής Μητρόπολης ο ναός και το νεκροταφείο που κατασκευάστηκαν με πρωτοβουλία του δημάρχου Γλυφάδας στην Α' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, αλλά όχι και του ΥΠΕΚΑ.

Ενάμιση μήνα πριν από την τέλεση θρησκευτικών εκδηλώσεων στο χώρο, τις οποίες η δημοτική αρχή φρόντισε να προαναγγείλει με... πανηγυρικό τρόπο, αναρτώντας δεκάδες πανό σε όλη την πόλη, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος επέβαλαν πρόστιμο 103 χιλιάδων ευρώ, καθώς ο χώρος φαίνεται ότι είναι «ιερός», αλλά όχι με την έννοια που αντιλαμβάνεται η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη.
«Δυστυχώς, οι απαράδεκτες ενέργειες του κ. δημάρχου με το αυθαίρετο κοιμητήριο σκανδαλωδώς συνεχίζονται», εξηγεί ο Τάσος Ταστάνης, δημοτικός σύμβουλος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας.

Οπως τονίζει, εκεί υπάρχει ένας προκατασκευασμένος ναός που βρίσκεται στο χώρο του παράνομου και αυθαίρετου νεκροταφείου, που τον Αύγουστο του 2011 προσπάθησε πραξικοπηματικά και με απαράδεκτες μεθόδους να δημιουργήσει ο δήμαρχος στην Α' ζώνη Προστασίας του Υμηττού.
Σε δημόσια, δηλαδή, δασική και αναδασωτέα έκταση. Σε περιοχή που είναι ενταγμένη επίσης στο Δίκτυο «Natura 2000», σ' ένα χώρο που είναι χαρτογραφημένο ρέμα, όπου απαγορεύεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Κι όλα αυτά με τις "ευλογίες" της τοπικής Μητρόπολης».

Τέσσερις παραβάσεις
Στο έγγραφο επιβολής προστίμου (αρ. πρωτ. 1762), της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του κ. Ταστάνη, καθώς η «καμπάνα» για το Δήμο Γλυφάδας αφορά τα εξής: πρώτον, κατασκευή και λειτουργία νεκροταφείου χωρίς προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότητηση. Δεύτερον, κατάληψη δημόσιας δασικής έκτασης κηρυχθείσας αναδασωτέας, αλλά και κατασκευή - λειτουργία νεκροταφείου σε έκταση ειδικής προστασίας.

Ο τρίτος λόγος επιβολής προστίμου αφορά τις εργασίες σε επιχωματωμένο ρέμα με συνεπαγόμενο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, ρύπανσης ή μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Τέλος, η τέταρτη παράβαση αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες είναι, εκτός των άλλων, η τοποθέτηση προκατασκευασμένου ναού χωρίς οικοδομική άδεια, και... ό,τι άλλο ονομάζει ο δήμαρχος Γλυφάδας στον επίσημο διαδικτυακό κόμβο του δήμου «νέο κοιμητήριο».
Τώρα σε ποια πολιτισμένη δημοκρατική χώρα θα γινόταν νεκροταφείο σε Α' ζώνη Προστασίας, είναι κάτι που δεν προλάβαμε να ρωτήσουμε τον κ. Κόκορη, καθώς βιάστηκε να ολοκληρώσει τη συνομιλία του με την «Ε», λέγοντας μόνο: «Βρείτε εσείς ένα χώρο να θάψω τους νεκρούς».


Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο χώρος αυτός υπάρχει, όπως εξηγεί ο κ. Ταστάνης: «Πρέπει επιτέλους να δοθεί η αρμόζουσα λύση στο τεράστιο πρόβλημα του νεκροταφείου Γλυφάδας (και τα αντίστοιχα των όμορων δήμων), με τη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου στον ήδη χωροθετημένο από την κυβέρνηση χώρο, του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού». 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «Καμπάνα» 103.000 ευρώ στο Δήμο για το αυθαίρετο νεκροταφείο Γλυφάδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">