ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» Οι εξελίξεις των σχολικών κτηρίων στη Γλυφάδα

Για την εξέλιξη των χώρων - κτηρίων που στεγάζουν η θα στεγάσουν τα σχολεία στη Γλυφάδα, τοποθετείτε η κ.Λυγνού της παρατάξεως «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» και σαφώς η παιδεία είναι ένας βασικός πυλώνας κάθε κοινωνίας.

Η κ.Λυγνού αναφέρεται στη Προγραμματική Σύμβαση ύψους 1.605.000 € που υπογράφτηκε το 2010 και ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Αναφέρεται στη πτέρυγα του 16ου Δημοτικού Σχολείου ύψους 1.150.000 € το οποίο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, όπως και στο σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τα σχολικά κτήρια και χώρους για στέγαση.

Όπως αναφέρει η κ.Λυγνού δεν πήρε επί της ουσίας τις απαιτούμενες απαντήσεις, όπως δεν έχουμε πάρει και εμείς ποτέ καμία απάντηση.

Θα επιθυμούσαμε να γίνει και μια τοποθέτηση για τη τοπική δημοκρατία, πλουραλισμό, πολυφωνία, αμεσότητα, και το μαζικό χαρακτήρα που αρμόζει στη πόλη μας, και μας τα στερούν πολλά χρόνια, ενώ δεν παρέχονται λύσεις από τις διοικήσεις στους δημότες. 

Αν υφίστατο ένα μαζικό ΜΜΕ στα νότια, και θέταμε μια σειρά ζητημάτων ερωτήσεων, η τους καλούσαμε χωρίς να υπάρξουν απαντήσεις, θα ήταν πολύ εύκολο για τους συμπολίτες μας να κρίνουν. Ενώ σήμερα, σύμφωνα με όσα ισχύουν, όπως ισχύουν, καταφέρνουν να ξεγελούν τους συμπολίτες μας.

ΠΡΟΣ :
ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
κ. Γ. Παπανικολάου

ΚΟΙΝ. :
α) Αντιδήμαρχο
Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης
κ. Α. Καυκά

ΘΕΜΑ : Απαλλοτριώσεις οικοπέδων για σχολεία, σχολική στέγη και άλλες υποδομές εκπαίδευσης. 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
Αξιότιμη κ. Αντιδήμαρχε.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 4/3/15, σας υπέβαλα, μεταξύ άλλων και ερωτήσεις σχετικές με θέματα σχολείων που αφορούν σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων, στη σχολική στέγη και σε άλλα άλλες υποδομές εκπαίδευσης, χωρίς να λάβω, επι της ουσίας απαντήσεις. Για το λόγο αυτό επανέρχομαι πλέον εγγράφως και παρακαλώ να μου απαντήσετε και εσείς εγγράφως, μέσα στον προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα θα ήθελα να γνωρίζω ποια είναι η εξέλιξη που έχει σημειωθεί, καθώς και ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε πραγματοποιήσει ή σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε, ως Δημοτική Αρχή, για τα παρακάτω:

1. Για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, που καθυστερεί επι πολύ, με την ΚΤ.Υ.Π. ΑΕ, όπου έχει ενταχθεί η ΟΣΚ ΑΕ, για το έργο «Αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά στο 3ο – 18ο Δημοτικό Σχολείο, στο 3ο Γυμνάσιο και Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο, καθώς και θερμομόνωση δώματος στο Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο» προϋπολογισμού 356.694€. Η ανησυχία μας είναι μεγάλη διότι αρχικά είχε δρομολογηθεί σχετικό έργο για περισσότερα σχολεία, με άλλο τίτλο και προϋπολογισμό 1.605.000€, υπογράφτηκε Προγραμματική Σύμβαση το 2010, που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

2. Για την τύχη του προοριζόμενου για το 18ο Δημοτικό Σχολείο κτηρίου, που παραμένει «σκελετός» επι 10 χρόνια περίπου, χωρίς να ολοκληρώνεται η κατασκευή του. Το σχετικό έργο δημοπρατήθηκε το 2006, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με την ΟΣΚ ΑΕ, προχώρησε η κατασκευή της επέκτασης, όχι όμως και η ανακατασκευή του παλαιού κτηρίου, όπως προβλεπόταν. Από τότε έχει περάσει από διάφορα στάδια διαδικασιών, μεταξύ της επέκτασης του αντικειμένου του αρχικού έργου ή τη δρομολόγηση νέου έργου, είτε με νέα Προγραμματική Σύμβαση είτε απευθείας από την ΟΣΚ ΑΕ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εξευρεθεί λύση.

3. Για την εξέλιξη της υπόθεσης των εκτός σχεδίου (Β’ ζώνη Υμηττού) οικοπέδων προς ανέγερση του 7ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου, που βρίσκονται έναντι της συμβολής των οδών Αγ. Νεκταρίου και Μεγίστης το πρώτο και Αγ. Νεκταρίου και Ε. Πόντου το δεύτερο. Τα οικόπεδα αυτά έχουν απαλλοτριωθεί από την ΟΣΚ ΑΕ προ 15ετίας και με ενέργειες των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κατά την περίοδο διαβούλευσης για το νέο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του βουνού, έχει εξασφαλιστεί η οικοδόμησή τους με την παλαιά αρτιότητα, εκκρεμεί όμως η υπόθεση στο Δασαρχείο Πεντέλης ως προς τις δικές του αρμοδιότητες.

4. Για το πότε θα κατασκευαστεί η πτέρυγα του 16ου Δημοτικού Σχολείου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του σε αίθουσες διδασκαλίας. Η μελέτη είναι προϋπολογισμού 1.150.000€ και η οικοδομική άδεια, απ ότι γνωρίζουμε, εκδόθηκε προ διετίας περίπου, με υπόσχεση της ΟΣΚ ΑΕ και της τότε Δημοτικής Αρχής το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πράγμα που δεν έγινε.

5. Για την πορεία του χαρακτηρισμού ως σχολικού χώρου του οικοπέδου της συμβολής των οδών Χ. Νέζερ και Οινόης που προορίζεται για το 2ο Λύκειο Γλυφάδας και εκκρεμεί κοντά στα 10 χρόνια. Το οικόπεδο αυτό ήταν ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας, που, όπως είχαμε πληροφορηθεί, παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να αξιοποιηθεί για το σχολείο. Η όλη διαδικασία όμως μένει παγωμένη επι χρόνια.

6. Για την τύχη που έχει η παλαιά συμφωνία ΟΣΚ ΑΕ – Δήμου Γλυφάδας – Ένωσης Γονέων και Συλλόγων γονέων για την επέκταση του κτηρίου που στεγάζει τα 5ο Γυμνάσιο και 5ο Λύκειο. Είναι γνωστό ότι το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Μυστρά και Επιδαύρου που προοριζόταν για το 5ο Λύκειο οικοδομήθηκε και για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων έχουν τοποθετηθεί 4 αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ στον ελάχιστο αύλειο χώρο, έχουν μετατραπεί κοινόχρηστοι χώροι εντός του κτηρίου σε αίθουσες διδασκαλίας και δεν υπάρχουν όσες αίθουσες απαιτούνται για εργαστήρια.

7. Για την πορεία χαρακτηρισμού ως σχολικών χώρων των οικοπέδων που προορίζονται για τα 1ο, 7ο, 15ο, 17ο και 19ο Νηπιαγωγεία και δρομολογήθηκε με σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με βάση τα αντίστοιχα Πρακτικά Καταλληλότητας. επίσης, για ποια απ αυτά τα οικόπεδα κινείται η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσής τους.

Με εκτίμηση
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

ΑΘΗΝΑ ΛΥΓΝΟΥ

Δημοτική Σύμβουλος Γλυφάδας
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» Οι εξελίξεις των σχολικών κτηρίων στη Γλυφάδα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">