ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κάτω τα χέρια από τα Αστέρια Γλυφάδας

''Κάτω τα χέρια από τα Αστέρια Γλυφάδας'' τονίζεται στη τοποθέτηση της Αριστερής πρωτοβουλίας Γλυφάδας, η οποία σαφώς με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, δεδομένου ότι σε ανύποπτο χρονικό διάστημα πριν από δεκαετίες είχα τοποθετηθεί επανειλημμένα δημόσια ραδιοφωνικά.

Σαφέστατα γίνετε αυταπόδεικτο ποιοι είναι οι λόγοι των επανειλημμένα καταχρηστικών διώξεων και κατασχέσεων του Γλυφάδα fm, όπως και η ανέντιμη αποσιώπηση και αδράνεια αντιμετώπισης επί πολλά χρόνια όσων βάζουν πλάτη στην διαπλοκή, ενώ αξίωσαν την είσοδό τους στο δήμο, στην περιφέρεια, και στο κοινοβούλιο.

Γ.Κ: Η πολιτικοοικονομική διαπλοκή έχει διαδραματίσει τον πιο βρώμικο ρόλο όσων αφορά τη πόλη μας, και υπάρχουν περισσότεροι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των Αστεριών όσων αναφέρονται στο κείμενο. Η αποκαλούμενη ανάπτυξη αποτελεί πολιτική φαιδρότητα σύμφωνα με όσα ισχύουν σε επίπεδο δήμου Γλυφάδας, και ειδικά σε μια περιοχή που η πολιτεία και οι εκλεγμένοι όφειλαν να προστατέψουν τον δημόσιο χαρακτήρα λόγω των αρχαιοτήτων, και όχι να συναλλάσσονται με το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες της νύχτας.

Δεν χρειαζόταν ο δήμος Γλυφάδας τα χρήματα από τον συγκεκριμένο χώρο, και όσοι αποφάσισαν ερήμην των δημοτών την παραχώρηση για 30 χρόνια συνδράμουν κατά του τόπου και των δημοτών. Άμεσα να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να αποδεσμεύσουν την περιοχή για ελεύθερη είσοδο χωρίς επιχειρηµατικές δραστηριότητες.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΛΥΦΑ∆ΑΣ
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου της 17/3/2015 εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «αξιοποίηση» της έκτασης «Αστέρια Γλυφάδας» (ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας) από τον επιχειρηµατία Γιάννη Παπαθεοχάρη (ΝΑΥΣΙΚΑ ΑΕ). 

Η έγκριση αυτή ήρθε σαν συνέχεια της έγκρισης από τον δήµο Γλυφάδας στις 29/12 ο οποίος παράλληλα εκµίσθωσε τον χώρο για 30 !!! χρόνια. Άλλωστε η επένδυση θα είναι πάνω από 54 εκατοµµύρια €. Είναι µία επένδυση που θα µονιµοποιήσει την συνθήκη αποκλεισµού που έχουν οι κάτοικοι που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα βαλάντια για να χαρούν τις 5άστερες υπηρεσίες του χώρου. 

Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί της Γλυφάδας στην προσπάθειά τους να κάνουν µία βουτιά στην θάλασσα πρέπει να αναµετρηθούν µε κάγκελα, µπετόν, νυχτερινά κέντρα, ιδιωτικές πλαζ, µπάζα και συρµατοπλέγµατα. 

Ακόµα και οι λίγοι ανοιχτοί χώροι που αποµένουν, έχουν παραχωρηθεί στην παράκτιο µέτωπο και τώρα στον νέο φορέα δηµόσιας περιουσίας πάντα προς «αξιοποίηση». Επί της ουσίας οι Γλυφαδιώτες κινδυνεύουν να µείνουν χωρίς πρόσβαση στην θάλασσα στον δήµο τους. 

Η έγκριση της µελέτης από την περιφέρεια αποτελεί πρόκληση για των κόσµο του τοπικού κινήµατος και ιδιαίτερα αυτόν της Γλυφάδας. Μέσα από αγώνες που διαρκούν 20 χρόνια, έχει κατοχυρωθεί ο δασικός και αρχαιολογικός τους χαρακτήρας, ενώ ταυτόχρονα µία σειρά από κατασκευές έχουν κριθεί αυθαίρετες. Ε, και;;; Η µελέτη έρχεται να τα νοµιµοποιήσει χωρίς κανένα πρόβληµα για την περιφέρεια Αττικής. 

Το παραλιακό µέτωπο δεν απουσίαζε ποτέ από τα µεγαλεπήβολα σχέδια των κρατικών σχεδιασµών, ενώ αποτελούσε πάντα το καλύτερο φιλέτο για τα ποιο επιθετικά τµήµατα του κατασκευαστικού, εφοπλιστικού και χρηµατοπιστωτικού κεφαλαίου. Το πρώην αεροδρόµιο του ελληνικού και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσµά, η χερσόνησος του Αστέρα Βουλιαγµένης και τα Αστέρια είναι ένα µόνο κοµµάτι από το παραλιακό µέτωπο που είναι προς αξιοποίηση. Ένα µόνο κοµµάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας. 

Η επένδυση στα Αστέρια αποτελεί τµήµα της εφαρµοζόµενης πολιτικής για τον αιγιαλό, τις παραλίες, τα βουνά και τα δάση, το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους. Μία πολιτική που τα θεωρεί όλα αυτά επενδυτικά αγαθά (assets). Που τα αξιολογεί µε βάση την τρέχουσα ανταλλακτική τους αξία. Που τα θεωρεί ιδιωτική περιουσία του δηµοσίου που µπορούν να «αξιοποιηθούν» για να εξυπηρετήσουν την µαύρη τρύπα του δηµόσιου χρέους. 

Μία πολιτική που θέλει όλοι οι δηµόσιοι χώροι να παραδίδονται στο µεγάλο κεφάλαιο, εµπεδώνοντας και σε επίπεδο χώρου τις κυρίαρχες εκµεταλλευτικές σχέσεις εξουσίας, όπου για να ζεις και να ψυχαγωγείσαι πρέπει να πληρώνεις ενώ ταυτόχρονα καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον. 

Μία πολιτική που εφαρµόζει στην πράξη τα νέα εργατικά κάτεργα, µε µισθούς πείνας, ελαστικές σχέσεις εργασίας µαθητεία κτλ. Μία πολιτική πλήρως εναρµονισµένης µε τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. που υπηρετεί τις ανάγκες επέκτασης των πεδίων κερδοφορίας των επιχειρήσεων και όχι τις ανάγκες των κατοίκων. Μία πολιτική που επιτρέπει στην ΕΕ, το JΝΤ και την ΕΤΚ να θεωρούν τα πάντα ιδιοκτησία τους για την εξυπηρέτηση του χρέους, µέχρι αποδείξεως του εναντίον. 

Και ενώ η παραλία είναι ερµητικά κλειστή για τους κατοίκους, φαίνεται να είναι «ανοιχτή» στις µαρίνες και τα σκάφη, τις εµπορικές χρήσεις, τα ξενοδοχεία, τις ιδιωτικές πλαζ και οτιδήποτε άλλο υπηρετεί τη «βιώσιµη ανάπτυξη» της βιοµηχανίας διασκέδασης και τουρισµού. Δε φαίνεται να χαρίζεται ούτε µία σπιθαµή γης από κράτος και κεφάλαιο που τόσα χρόνια τώρα - και µε την Ολυµπιάδα ως ορόσηµο - προσπαθούν να διαµορφώσουν ένα παραλιακό µέτωπο πλήρως υποταγµένο στη λογική της αγοράς και του κέρδους. 

Δεν είναι άσχετο µε όλα αυτά η ενίσχυση (αντί για την κατάργηση) του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του δηµοσίου περιέρχονται στο νέο φορέα. Είναι τουλάχιστον φαιδρά τα επιχειρήµατα ότι τα ποσά των «αξιοποιήσεων» θα πάνε για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλιστικών ταµείων και όχι για το χρέος για δύο λόγους. 

Πρώτον, γιατί το ζήτηµα είναι η αποδοχή των µνηµονικών επιχειρηµάτων, του µνηµονιακού πλαισίου για το πως αντιµετωπίζονται τα δηµόσια αγαθά και η αποδοχή τελικά του συνολικού προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων. 

Δεύτερον, γιατί ταυτόχρονα τα αποθεµατικά των ταµείων δίνονται για την πληρωµή ακριβώς του χρέους Άρα τα όποια κέρδη των «αξιοποιήσεων» εµµέσως πλην σαφώς αποδίδονται και πάλι για τις ανάγκες αποπληρωµής του δηµόσιου χρέους.

Απαιτεί θράσος από την νέα περιφερειακή αρχή να υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασµούς. Να ψηφίζει µελέτες κόντρα στους αγώνες των κατοίκων. Να χρησιµοποιεί τα γνωστά επιχειρήµατα για την δηµιουργία θέσεων εργασίας ως άλλος εκφραστής του µνηµονιακού µοντέλου ανάπτυξης. Να συντάσσεται µε την παράταξη του Σγουρού και την παράταξη Κουµουτσάκου. Να ξεκινάει τις «αριστερές αξιοποιήσεις» από τα Αστέρια της Γλυφάδας. 

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είµαστε οργισµένοι. Είµαστε οργισµένοι γιατί βλέπουµε χρόνο µε τον χρόνο την κατάσταση να χειροτερεύει. Το εισόδηµά µας δεν φτάνει ούτε για τις βασικές ανάγκες πόσο µάλλον για να αγοράσουµε τις κάθε λογής υπηρεσίες που βοµβαρδίζουν την καθηµερινότητά µας. 

Η ανάγκη για ξεκούραση, αναψυχή και δηµιουργία δεν χωρά στις απέραντες διασκεδασουπόλεις. Είµαστε οργισµένοι γιατί µας κλέβουν τις ελεύθερες παραλίες που µπορούµε να κάνουµε µπάνιο, τους ελεύθερους χώρους που µπορούµε να αθληθούµε, την πρόσβαση στο βουνό που µπορούµε ακόµα να έχουµε µια καθαρή ανάσα. 

Εµείς ως Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας θεωρούµε αυτονόητο ότι η αριστερά πρέπει να υπερασπίζεται όλο το παραλιακό µέτωπο από την σκοπιά της ποιότητας ζωής και των αναγκών των κατοίκων. 

Από την σκοπιά που θεωρεί τον αιγιαλό και τις παραλίες δηµόσια αγαθά που δεν πρέπει να ανήκουν σε κανένα για να ανήκουν σε όλους. 

Απαιτούµε: 

Η ακτή των Aστεριών να αποδοθεί ως χώρος αναψυχής µε ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Καµία επιχειρηµατική δραστηριότητα. Να αποµακρυνθούν άµεσα όλες οι χρήσεις που δεν συνάδουν µε το χαρακτήρα του δηµόσιου αγαθού. Να φύγουν τα κάγκελα και οι περιφράξεις. 
Αποκατάσταση της παραλίας στη φυσική της µορφή όπου είναι δυνατόν µε ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. 

• Να προστατευτεί η δασική έκταση και οι αρχαιολογικοί χώροι. 

• Δωρεάν µαζικός λαϊκός αθλητισµός και δραστηριότητες ελεύθερης µη εµπορευµατικής πολιτιστικής έκφρασης και αναψυχής. 

• Καλούµε όλες τις συλλογικότητες βάσης των κατοίκων αλλά και τα σωµατεία να πάρουν θέση και να ξεκινήσουν συντονισµένο και συλλογικό αγώνα ενάντια στην επένδυση και υπέρ της απόδοσης του χώρου στους κατοίκους. 

Γλυφάδα 4/04/2015 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΛΥΦΑ∆ΑΣ 
µε την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κάτω τα χέρια από τα Αστέρια Γλυφάδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">