ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης

Επί τάπητος στην τρίωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο τέθηκε η αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, που τον τελευταίο χρόνο -όπως σημείωσε ο Πούτιν- έχει μειωθεί σημαντικά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στόχος της επίσκεψής του στη Ρωσία ήταν η προώθηση συμφωνιών αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Είναι κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σεβόμενη πάντα τις διεθνείς δεσμεύσεις της, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις ευρωπαϊκές αιχμές για το ταξίδι του στο Κρεμλίνο. Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνά στις χώρες για την επίλυση του οικονομικού της προβλήματος -το οποίο θα λυθεί εντός ΕΕ, γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα-, τόνισε ο πρωθυπουργός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διαβεβαιώνει ότι δεν ετέθη αίτημα ρωσικής οικονομικής βοήθειας.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας αργότερα σε σχετικές ερωτήσεις, εξήγησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει στήριγμα στη Ρωσία μέσω της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, αφού η υλοποίηση επενδύσεων και η αύξηση των εξαγωγών για παράδειγμα θα επιφέρει κέρδη στη χώρα που μπορεί να τα αξιοποιήσει για την πληρωμή των δανειστών και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής της. 

Εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις, αγωγοί, ιδιωτικοποιήσεις και ρωσικό εμπάργκο βρέθηκαν στο «μενού» της τρίωρης συνάντησης στο Κρεμλίνο, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης 2015-2016. Διαφωνούμε με τη λογική των αδιέξοδων κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε ο πρωθυπουργός προτάσσοντας έναν ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες απέφυγαν, πάντως, να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το πώς μπορούν να εξαιρεθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τα ρωσικά αντίμετρα που βρίσκονται σε ισχύ ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την ουκρανική κρίση.


Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ρητά και σαφώς «δεν ετέθη θέμα για οικονομική βοήθεια», προσθέτοντας ότι συζητήσαμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, του ενεργειακού τομέα περιλαμβανομένου. Ο κ. Πούτιν είπε βέβαια ότι εάν αυτές οι συνεργασίες προχωρήσουν και τα σχέδια υλοποιηθούν αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη λύση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας.

Επίσης επανέλαβε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας, εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να το προχωρήσει, και κυρίως σε ότι αφορά τα λιμάνια και τις υποδομές, εκφράζοντας μάλιστα -στέλνοντας σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες- την ελπίδα να εξασφαλιστούν ίσοι όροι για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς.

Παίρνοντας το λόγο, και ενώ ήδη είχε υποβληθεί η επόμενη ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θέλει να απαντήσει στη ερώτηση σχετικά με το αίτημα οικονομικής βοήθειας. «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνά στις χώρες για επίλυση του οικονομικού προβλήματός της» τόνισε, προσθέτοντας στον ίδιο τόνο ότι άλλωστε το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και θα λυθεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αφού η λύση του είναι σημαντική για το «κοινό συμφέρον της ευρώπης».

Σε ανάλογο αυστηρό ύφος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στην ερώτηση εάν η ελλάδα θα καταφύγει στη Ρωσία σε περίπτωση που η Ευρώπη την «πετάξει από το καράβι».


«Μα σε αυτό το καράβι της ΕΕ είμαστε όλοι συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες» ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα, για να προσθέσει και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί κάποιους λαθρεπιβάτες ή επιβάτες κατώτερης θέσης που μπορεί να πετάξει στη θάλασσα. Αν αρχίσει ο ένας να πετάει τον άλλον στη θάλασσα το καράβι θα πέσει στα βράχια, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να αναγνωριστεί η κυριαρχία της Ελλάδας, η οποία της επιτρέπει να ασκεί πολυδιάστατη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική επιδιώκοντας συμφωνίες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, και να σταματήσουν τα σχόλια για απόλυτα φυσιολογικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει επίσης τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεπή στάση που έχει τηρήσει η Ρωσία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη «επανέναρξης των συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει -πάντοτε- του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">