ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

EKTAKTO: Να σταματήσουν οι συναυλίες στη λίμνη της Βουλιαγμένης

Πολλές τοπικές συλλογικότητες υπογράφουν αξιώνοντας άμεσα τη παύση κάθε εκδήλωσης στη λίμνη Βουλιαγμένης η οποία έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Ανοιχτή επιστολή προς κάθε αρμόδιο
Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΈΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΦΥΣΗΣ

Να σταματήσουν άμεσα οι συναυλίες και κάθε παράνομη δραστηριότητα

Αξιότιμοι κύριοι
Θέλουμε να σας ενημερώσουμε -αν και είμαστε σίγουροι ότι το γνωρίζετε- ότι η λίµνη της Βουλιαγµένης μετά από πολύχρονους αγώνες συλλογικοτήτων και πολιτών από όλη την Αττική είναι προστατευόμενο φυσικό οικοσύστημα αφού: 

α) έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο µνηµείο της φύσης βάσει του υπ’ αριθ. 51/∆/2003 ΦΕΚ. 

β) Η λίμνη περιλαµβάνεται στην ευρύτερη προστατευόµενη περιοχή «GR3000006 - Υμηττός- Αισθητικό δάσος Καισαριανής- Λίμνη Βουλιαγμένης», ενώ λόγω του φυσικού κάλλους του τοπίου και της σύνθεσης του νερού, αποτελεί ένα χώρο ιδιαίτερης σηµασίας. 

γ) Εκτός από αυτά είναι προστατευόµενος υγρότοπος και έχει συµπεριληφθεί στον εθνικό κατάλογο «NATURA 2000» και δ)Προστατεύεται από τη Διεθνή Σύµβαση «RAMSAR» χωρίς ωστόσο να αποτελεί υγρότοπο της Σύµβασης.

Το ΦΕΚ 51/Δ/2003 


Για να διατηρηθεί ο οικολογικός της χαρακτήρας και το μοναδικό φυσικό της οικοσύστημα, στο προαναφερόμενο ΠΔ 51/Δ του 2003 εξειδικεύτηκαν οι χρήσεις που επιτρέπονται ειδικά για τη λίμνη Βουλιαγμένης οι οποίες είναι οι εξής: Υδροθεραπευτήριο, αποδυτήρια και χώροι υγιεινής σε χώρους με μέγιστη επιφάνεια τα 150 τετραγωνικά, χώρος στάθμευσης 10 οχημάτων για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και 5 υπηρεσιακών οχημάτων, δεξαμενές νερού για το υδροθεραπευτήριο και αντλιοστάσιο λυμάτων. Στο ίδιο μάλιστα νομικό πλαίσιο αναφέρεται πως «απαγορεύεται ο φωτισμός στην περιοχή με προβολείς για την προστασία της ορνιθοπανίδας».

Εξαιτίας της προστασίας του μνημείου τα κοσμικά γεγονότα (γάμοι βαφτίσεις κ.α) όπως και οι συναυλίες που πραγματοποιούνται στο χώρο της Λίμνης της Βουλιαγμένης δε συνάδουν ούτε με τον προστατευόμενο οικολογικό χαρακτήρα του μοναδικού φυσικού τοπίου, αλλά ούτε και με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Και αυτό διότι επηρεάζουν αρνητικά το φυσικό οικοσύστημα και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την χλωρίδα την πανίδα και κυρίως στην ορνιθοπανίδα της λίμνης.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να εφαρμοσθεί άμεσα η ισχύουσα νομοθεσία και να σταματήσουν οι συναυλίες και άλλες παράνομες εκδηλώσεις που δεν επιτρέπονται από τη νομοθεσία.

Οι συλλογικότητες

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΕΞΟΧΗ” ΒΟΥΛΑΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΘΕΑ” ΒΟΥΛΑΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ” ΒΟΥΛΑΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” ΒΟΥΛΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΥΛΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΒΥΘΟΥ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΎ

Επικοινωνία 6977990887-6934239530-6932432916-6972200434

* Από το 1995 και έπειτα, η κινητοποίηση υπέρ της λίμνης έφερε αποτελέσματα. Η γνωμοδοτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανέτρεψε τις μεθοδεύσεις του υπουργείου. Ήρθε το 2003, δέκα χρόνια μετά την πρώτη αντίδραση, το Προεδρικό Διάταγμα ανακήρυξης της λίμνης σε διατηρητέο μνημείο. Και το 2011 ακολούθησε η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώνοντας όλα τα κεκτημένα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: EKTAKTO: Να σταματήσουν οι συναυλίες στη λίμνη της Βουλιαγμένης Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος