ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσίπρας - Κακή συμφωνία που όμως δίνει μια προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση



Για δύσκολη και κακή συμφωνία που όμως δίνει μια προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Μάλιστα τόνισε ότι προσπάθησε να διεκδικήσει όσα περισσότερο μπορούσε με όση δύναμη ψυχής είχε και επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή δεν εμπεριέχει το απόλυτο αδιέξοδο που είχε μπροστά του στο τελεσίγραφο που του είχε δοθεί από τους εταίρους. «Η προχθεσινή νύχτα ήταν κακή για την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν το αποτέλεσμα μιας ισχυρής πίεσης στην Ελλάδα. Σε συνθήκες εκβιασμού με δύο εναλλακτικές στο τραπέζι. Τη συμφωνία με αυτούς τους όρους ή την άτακτη χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις. Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.


Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.


Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΦΠΑ τόνισε ότι «το πρόβλημα με το ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι πρόβλημα εισπραξιμότητας. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις δεν έχουμε μείωση συντάξεων αλλά κατάργηση των πρόωρων, αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67, είναι μέτρα που είχαμε αποδεχτεί κι εμείς γιατί δεν είναι προοδευτική η πολιτική να βγαίνει κάποιος σε σύνταξη στα 45».


Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξής του ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την υπογραφή σε ένα κείμενο που δεν πιστεύει» ενώ πρόσθεσε ότι «υπερτίμησε τη δύναμη της ισχύος του δίκαιου ενός λαού».


Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «κάποιοι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη θα ήταν χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση» και πρόσθεσε ότι «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο».


Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει απέναντι σε βουλευτές και υπουργούς που ενδεχομένως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το καταστατικό του κόμματος δεν προβλέπει τις διαγραφές» και επεσήμανε ότι «σέβεται τη θέση και τη στάση κάθε βουλευτή αυτή την κρίσιμη ώρα». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η οριστική συζήτηση για το εσωκομματικό τοπίο και το πώς αυτό διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα, δηλαδή πρακτικά μετά τα μέσα Αυγούστου.


Σε ερώτημα πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες τόνισε ότι «τα 25 δις που προβλέπονται για αυτές είναι υπεραρκετά για την κάλυψη όλων των αναγκών, οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ το πότε θα ανοίξουν είναι συνάρτηση με την τελική κύρωση της συμφωνίας. Αρχικά θα δοθεί δυνατότητα αύξησης της εκταμίευσης χρημάτων από τα ATM και θα ακολουθήσει σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στο τραπεζικό σύστημα».


Οσο για το αν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός Grexit ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα με βεβαιότητα ειδικά όταν υπάρχει τέτοιο σχέδιο σε κάποια συρτάρια. Πρέπει να προσανατολιστούμε στο να διασφαλίσουμε αυτή τη βεβαιότητα».


Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι οι δυο τους διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις.

«Εκτιμώ τον έντιμο χαρακτήρα του. Μπορεί να έκανε λάθη αλλά τα λάθη τα χρεώνομαι εγώ. Το να είναι εξαιρετικός οικονομολόγος και άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι κάνει και για πολιτικός» είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της ΠτΒ κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου είπε ότι «καθένας που έχει θεσμική ευθύνη αποφασίζει πως θα κινηθεί στο πλαίσιο της ευθύνης αυτής» και πρόσθεσε ότι «όσοι έχουν θεσμικές ευθύνες δεν σημαίνει ότι είμαστε δικτάτορες».


Μιλώντας για τη στάση του Πάνου Καμμένου είπε ότι διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις αν και προέρχονται από τελείως διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.


Ερωτηθείς για μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είπε πως δεν πιστεύει σε αυτό και πρόσθεσε ότι «ένας πρωθυπουργός πρέπει να παίρνει αποφάσεις και να μην δραπετεύει. Στη φουρτούνα ένας καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το τιμόνι».


Υποσημείωση του Γιάννη Κουρδομένου: Λόγω του ότι δεν ερωτήθηκε 
ο πρωθυπουργός από τους δημοσίους υπαλλήλους της ΕΡΤ, ο οποίος έχει επιλέξει τον κ.Παππά για αρμόδιο υπουργό επί των ραδιοτηλεοράσεων, και αναμένεται το ημιτελές νομοσχέδιο για τις συχνότητες, μπορεί στην επόμενη συνέντευξη να μας πει αναλυτικά πως θα ξεφύγουμε από τη κρίση όταν η κυβέρνηση του δεν αλλάζει το ελάχιστο για εμάς; 

Είμαι σαφής, και δεν εννοώ το άτομο μου, αναφέρομαι σε μεγάλο πληθυσμιακό κομμάτι της Ν.Α.Αττικής, το οποίου το μέλλον είναι άμεσα εξαρτώμενο από όσα μεταδίδονται από τις ραδιοτηλεοράσεις της διαπλοκής, κ.τ.λ, οι οποίες έχουν καταργήσει την αναλογική ισότητα - την οποία υποχρεούνται λόγω χρήσης δημόσιων αγαθών - με σαφείς επιπτώσεις κοινωνικοπολιτικοοικονομικού χαρακτήρα.


«Στη φουρτούνα ένας καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το τιμόνι» εκτός αν έρθουν με ''ελικόπτερα'' 20 ένοπλοι και τον πάρουν σηκωτό, και οδηγήσουν το ''καράβι'' στην κρατική ξέρα. Έπειτα είναι εύκολο το έργο αποσύνθεσης του επιτελούμενου έργου - πορείας που διαδραμάτιζε το σκαρί, μέχρι του σημείου καθολικής αποσύνθεσης, ώστε κάποιοι τυχάρπαστοι να κατατρώγουν το τόπο μας και το μεδούλι μας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσίπρας - Κακή συμφωνία που όμως δίνει μια προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">