ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εύθραυστες ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ

Η Πολιτική Γραμματεία που έγινε με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά από πάρα πολύ καιρό έδειξε ότι το ρήγμα έχει βαθύνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε έκτακτο συνέδριο για να αποσαφηνιστεί η στρατηγική του κόμματος και οι διαφορές που έχουν καταγραφεί. Από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα θέλει τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου.

Οι διαφορές σ’ αυτά τα διαδικαστικά οφείλονται στο γεγονός ότι στην περίπτωση της πρότασης Τσίπρα θα πρέπει να εκλεγούν καινούργιοι σύνεδροι, ενώ στην περίπτωση της πρότασης της Πλατφόρμας το σώμα του συνεδρίου είναι ήδη εκλεγμένο από το προηγούμενο συνέδριο. Στην πρώτη περίπτωση η ηγεσία του Κόμματος πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει τους συσχετισμούς, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θεωρείται ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει υπέρ των διαφωνούντων με την κυβέρνηση.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ., ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι  «ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία της Κ.Ο.», ζήτησε η στρατηγική του κόμματος να αποσαφηνιστεί μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων (δηλαδή έκτακτο συνέδριο) και τόνισε ότι «υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε κομματική εκδήλωση για τα 5 χρόνια της Ίσκρα, εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του 61% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και ιδιαίτερα της νεολαίας και διαμήνυσε στον Τσίπρα ότι «εμείς είμαστε η πλειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ».

Για πρώτη φορά ο Λαφαζάνης εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης κάνοντας ειρωνικά σχόλια για την από κοινού ψήφιση των προαπαιτούμενων του μνημονίου με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και λέγοντας χαρακτηριστικά «να τους χαιρόμαστε», επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγετική ομάδα ότι παραμέρισε και προσπαθεί να σβήσει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.

Δήλωσε εκ μέρους των βουλευτών που καταψήφισαν στη βουλή περήφανος λέγοντας ότι «αρνηθήκαμε τη μνημονιακή συναίνεση» και κατηγόρησε την πλευρά Τσίπρα για «συντροφικά μαχαιρώματα».

Απαντώντας μάλιστα στην εσωκομματική κριτική που δέχεται ότι υπονομεύει την κυβέρνηση και τον Τσίπρα σημείωσε σκωπτικά: «Υπονομεύουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι υπερασπιζόμαστε τις αντιμνημονιακές αξίες και το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας; Εμείς είμαστε υπονομευτές της ενότητας και του προέδρου; ή όσοι ανοίγουν το δρόμο στη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος;».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε μία προς μια τις αιχμές που έχει αφήσει ο Τσίπραςεναντίον των διαφωνούντων ότι δεν διαθέτουν εναλλακτική πρόταση διεξόδου. Επέμεινε μάλιστα ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και μίλησε για έξοδο από το ευρώ αναφέροντας ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο έλεγχο σε όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, την αναδιανομή του πλούτου και τη βαθιά διαγραφή του χρέους.

Κάλεσε τέλος να ανοίξει αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση «να δώσει εξηγήσεις γιατί επέμεινε σε παρατεταμένες και γεμάτη αυταπάτες διαπραγμάτευση» που κατέστησαν τη χώρα και την κυβέρνηση «έρμαιο και αιχμάλωτη των πιστωτών».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εύθραυστες ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">