ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η αριστερή κυβέρνηση δημιουργεί τηλεοπτικά ολιγοπώλια (VIDEO)

Με διαφανείς διαδικασίες οι τηλεοπτικές άδειες ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπίρτζης, όμως, η κυβέρνηση της αριστεράς θα δημιουργήσει πάλι από μηδενική βάση τηλεοπτικά ολιγοπώλια, και ελλειπή δημοκρατικότητα ενός χώρου.

Σε διαβούλευση για μία εβδομάδα τίθεται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και πλειοδοτικό διαγωνισμό από μηδενική βάση, δήλωσε στο Α’ Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, και εγώ συνεχίζω να επισημαίνω τη λαθεμένη πολιτική απόφαση από τη πλευρά ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.


Ακούστε τι δήλωσε ο υπουργός στο Πρώτο πρόγραμμα (...), ενώ στα νότια δεν έχουμε ούτε ένα (1)



Στους βασικούς όρους του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται η ονομαστικοποίηση των μετοχών και η χρηματοδότηση με εγγυημένα δάνεια, καθώς και ο αριθμός και η σχέση εργασίας των απασχολουμένων σε κάθε κανάλι. Όσον αφορά τη θυγατρική της ΕΡΤ, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι αυτή θα καθορίζει τις τηλεοπτικές συχνότητες ως ανταγωνιστική της Digea.


Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε μια ελληνική κυβέρνηση η οποία θα δημιουργήσει εκ νέου ολιγοπώλια διαπλοκής και κράτους.
Άλλωστε μη ξεχνάτε ότι το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ βγήκε σε δημόσια διαβούλευση, υπήρξαν προτάσεις, και του υποφαινόμενου, και η κυβέρνηση επαναλειτούργησε την ΕΡΤ χωρίς να συμπεριλάβει τις προτάσεις μας. 

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς, όντας γνώστης του παντελούς ελλείμματος έστω και μιας δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής δομής στα νοτιοανατολικά προάστια Αττικής, θεώρησε σκόπιμο από κυβερνητικής πλευράς να μην εξισορροπήσει συμπεριλαμβάνοντας τις προτάσεις που έγιναν.

Θυμίζω ότι οι προτάσεις περιελάμβαναν την επί ίσοις όροις κάλυψη ιδιωτικών και δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών δομών στο Ν.Αττικής, και λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ με βασικό κριτήριο να εδρεύουν σε όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής. 

Επίσης, η πρόταση περιελάμβανε ένα (1) τουλάχιστον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό μέσο της ΕΡΤ να εδρεύει στα νότια προάστια Αττικής.

Από τη πλευρά μου έχω να δηλώσω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν καλύπτει δίκαια το Ν.Αττικής, και σαφώς το ζήτημα δεν περιορίζεται στα τηλεοπτικά κανάλια, το ζήτημα αφορά και την ραδιοφωνία, η οποία σήμερα είναι αποκλειστικά και μόνο διαπλεκόμενη. 

Μια κυβέρνηση η οποία δεν εξέτασε με την απαιτούμενη προσοχή όσα προτάθηκαν, και ειδικά γνωρίζοντας τι ισχύει επί δεκαετίες στα νότια και νοτιοανατολικά προάστια Αττικής, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μας καλύπτει, και δεν νομοθετεί ορθά.

Ο νομοθέτης οφείλει να είναι δίκαιος επί του συνόλου, και όπως βλέπετε και γνωρίζετε δημιουργεί για άλλη μια φορά ολιγοπώλια, δημιουργεί θυγατρική της ΕΡΤ για τις ψηφιακές συχνότητες, και αφήνει ερμητικά απ' έξω την δημοκρατικότητα του χώρου.

Γιατί δεν δημιουργεί θυγατρική της ΕΡΤ κατόπιν της προτάσεως μου που αφορά τα Νότια και Νοτιοανατολικά προάστια Αττικής; 

Στα νότια προάστια οι πολίτες θα πληρώνουν διαχρονικά, με την όποια κυβέρνηση, ώστε να τελούν αποκλειστικά παθητικοί αποδέκτες;

Δεδομένου ότι το προαναφερόμενο ισχύει επί δεκαετίες, και συμπεριλαμβανομένων και πολλών διώξεων και κατασχέσεων στη περιοχή μας, των ραδιοφωνικών σταθμών που δεν νομιμοποιήθηκαν ούτε έγιναν δημόσιοι η κρατικοί, ως κυβέρνηση του παρόντος εσείς το αποκαλείται αποκατάσταση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης κ. του ΣΥΡΙΖΑ;

Τέλος, προτείνω σε κάθε αναμεταδότη της ΕΡΤ, σε ολόκληρη τη χώρα, να δίνετε η δυνατότητα ψηφιακής μετάδοσης τοπικών ραδιοσταθμών - πάσης φύσεως, και η πλατφόρμα της ΕΡΤ να μην εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, να εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε τόπου - περιοχής. Σε κάθε σημείο εκπομπής η δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα να φιλοξενεί ένα αριθμό τοπικών σταθμών της κάθε περιοχής, για τοπική μετάδοση, άλλωστε με τα χρήματα του συνόλου θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί, και η πρόταση υφίσταται πριν ανακινηθεί το ζήτημα ψηφιακής πλατφόρμας από τις Ελληνικές κυβερνήσεις, και πολύ πριν τις Ευρωπαϊκές οδηγίες μετάβασης.

Γιάννης Κουρδομένος
glyfadaweb@gmail.com
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΚΤΑΚΤΟ: Η αριστερή κυβέρνηση δημιουργεί τηλεοπτικά ολιγοπώλια (VIDEO) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">