ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ρένα Δούρου: Πεπραγμένα ενός έτους στην περιφέρεια Αττικής

Έκλεισε ένας χρόνος από τότε που η Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, και προσωπικά δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τόσο την περιφερειάρχη, όσο και τον αντιπεριφερειάρχη Νότιου τομέα, για όσα δεν έκαναν επί ένα χρόνο.

Γ.Κ: Κυρίες και κύριοι συμπολίτες στα νότια προάστια, καθίσταται αυταπόδεικτο ότι όσοι αξιώνουν την υποστήριξη μας ώστε να εκλεγούν, επικαλούμενοι ότι οι προκατοχοί τους ήταν ανεπαρκείς για τις θεσμικές θέσεις, συνεχίζουν τις γνωστές νεοελληνικές παθογένειες, ενός δεδομένου μοντέλου, χωρίς να παρέχουν επί της ουσίας απολύτως τίποτα στους πληττόμενους πολίτες.

Η κ.Δούρου, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Χ.Καπάταης, γνωρίζουν τι ισχύει με αρκετούς εξ' υμών, και ενώ επικαλούνται την μέριμνα και την προσφορά τους σε πολλούς τομείς, προσωπικά όπως γνωρίζεται, και το δηλώνω δημόσια, δεν έχει υπάρξει ίχνος ενέργειας από τη πλευρά της περιφέρειας Αττικής.

Τουλάχιστον προσωπικά για εμένα, που επί αρκετά χρόνια  έδωσα 
δημόσια την προσωπική μου μάχη κατά του ΠΑΣΟΚ, και του συμπολίτη μας μέχρι πρότινως Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, είναι δεδομένο ότι συνεχίζει να υφίσταται μια Περιφέρεια των μεγάλων λόγων χωρίς καμιά προσφορά σε πολίτες που βρίσκονται ΔΗΜΟΣΙΑ έκθετοι. Τονίζω ότι η επιστολή της κ.Δούρου προσωπικά για εμένα αποτελεί εμπαιγμό, δεδομένου ότι όσα αναφέρονται, και αφορούν το κοινωνικό σύνολο, έπρεπε να έχουν απτά αποτελέσματα τα οποία και να τα γνωρίζουμε, και να τα βιώνουμε.

Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν λέγονται δημόσια, για αυτονόητους λόγους, αν όμως γνωρίζατε λεπτομερώς τα ισχύοντα, συνολικά θα θεωρούσατε εμπαιγμό την επιστολή της κ. Δούρου,  ακόμη και η ίδια. Από την θεσμική θέση μπορεί να έγιναν μια σειρά ενεργειών που αφορούν κάποια έργα, και να έπεσαν κάποιες υπογραφές για ορισμένους τομείς, στο δια' ταύτα όμως, τουλάχιστον για εμένα προσωπικά δεν έχει αλλάξει το απειροελάχιστο και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια που να δηλώνει πεδίο αλλαγών και ουσιαστική προσφορά της περιφέρειας στους πολίτες.

Η περιφερειάρχης ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, και δεδομένου ότι έχει διατελέσει και βουλευτής καυτηριάζοντας τις γνωστές παθογένειες του εδραιωμένου συστήματος της νοελληνικής πραγματικότητας, και ειδικότερα με την σφραγίδα της Αριστεράς που χαρακτηριστικά υπήρξε την προεκλογική περίοδο από την πλευρά των υποψηφίων τόσο για την περιφέρεια όσο και για την κυβέρνηση, οφείλει την συνέπεια των έργων και της προσφοράς για τους πολίτες, και σαφέστατα όχι απλά των έργων που θα παραχθούν από εργολάβους, δήμους, και συμφέροντα. 

Η κ.Δούρου απευθύνεται σε όλους εμάς με επιστολή, αντί για συνέντευξη τύπου, δεδομένου ότι έχει επιφορτισμένο έργο.

Σας απευθύνω την επιστολή αυτή αντί της παραδοσιακής Συνέντευξης Τύπου σχετικά με την παρουσίαση του έργου που έχει επιτευχθεί στην Περιφέρεια Αττικής μέσα σε αυτούς τους δώδεκα μήνες. Έργο συγκεκριμένο που υλοποιήθηκε μέσα σε ένα δύσκολο και μεταβαλλόμενο πολιτικά περιβάλλον, με δεδομένη την οικονομική κρίση και σε συνάρτηση της πιεστικής κατάστασης που ασκούσε η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η επιλογή εκ μέρους μου της γραπτής επικοινωνίας, και όχι της κλασικής Συνέντευξης Τύπου, γίνεται συνειδητά, για λόγους ουσίας: η πολιτική συγκυρία, με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα, λειτουργεί καθοριστικά, διαμορφώνοντας και ουσιαστικά επιβάλλοντας τις ενημερωτικές προτεραιότητες.

Σεβόμενη λοιπόν ακριβώς αυτές τις προτεραιότητες, επιλέγω την αποστολή τούτης της επιστολής, η οποία συνοδεύεται από μια ενδεικτική καταγραφή των πεπραγμένων στη διάρκεια του ενός έτους.

Το χρόνο που πέρασε, η Περιφερειακή Αρχή έλαβε αποφάσεις, δρομολογώντας πολιτικές σχετικά με:

Την εγκαθίδρυση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενός νέου υποδείγματος διοίκησης: μίας αποτελεσματικής, αξιοκρατικής, αξιόπιστης δημόσιας Διοίκησης, με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας. Για παράδειγμα, η Περιφερειακή Αρχή επέδειξε μηδενική ανοχή στις περιπτώσεις χρήσης πλαστών τίτλων σπουδών, παραπέμποντας στο Πειθαρχικό συμβούλιο και ενημερώνοντας την αρμόδια Εισαγγελία τέσσερις περιπτώσεις κατοχής πλαστών και παραποιημένων τίτλων σπουδών.

Τη δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειας, προκειμένου να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να στηριχθεί ο τουρισμός και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο προωθούμε την ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρίας. Για παράδειγμα, κι ενώ μένουν πολλά να υλοποιηθούν, θέσαμε τις βάσεις για την εκπόνηση ενός Οδικού Χάρτη σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς (ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ).

Την αντιμετώπιση και την κάλυψη όλων των κενών υποδομής, είτε πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα είτε για την ορθολογική, οικολογικά και οικονομικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Για παράδειγμα δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής - των ευαίσθητων περιοχών της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά καθώς και εκείνων του βόρειου Τομέα – προβλέποντας κονδύλι ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Την αντιμετώπιση των αναγκών που προέρχονται από την ανθρωπιστική καταστροφή μέσα από τις κατάλληλες παρεμβάσεις σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους, εκκλησία, ΜΚΟ). Παράδειγμα: συμμετοχή της Περιφέρειας σε οκτώ συμπράξεις για το πρόγραμμα «επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το ταμείο ευρωπαϊκής βοηθείας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».

Πεπραγμένα ενός έτους τελικό
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ρένα Δούρου: Πεπραγμένα ενός έτους στην περιφέρεια Αττικής Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος