ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό όπως τις ''βλέπουν'' τα ΜΜΕ

Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις - τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα - στο πλαίσιο μιας πλήρους, σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους", εξήγησε ο Γ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βερολίνο, όπου συμμετείχε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων.

«Μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία ευρύτερη της κυβερνητικής για το ασφαλιστικό» δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι με την κυβερνητική πρόταση «σταματάει η καταστροφή», καθώς αποφεύγονται οι περικοπές με την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων.

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, διατύπωσε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά». «Η εμμονή κάποιων εκ των δανειστών με τις μειώσεις, φανερώνει πως στρατηγικός τους στόχος είναι η αποδιάρθρωση της κοινωνικής συνοχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» κατήγγειλε ο κ. Ρήγας και εκτίμησε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης «θα προκαλέσει αντιδράσεις και ενστάσεις» στους δανειστές.

Ωφελούνται όσοι είναι στα χαμηλά και μεσαία στρώματα με το νέο ασφαλιστικό τόνισε ο γεν. γραμμ. κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Νεφελούδης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Καμία από τις παλιές συντάξεις δεν θίγεται» δήλωσε ο γ.γ. και αναφέρθηκε στα θετικά της πρότασης για το ασφαλιστικό όπως ότι λύθηκε το πρόβλημα με τα μπλοκάκια. Επιπλέον τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αρνητική μεταβολή στις συντάξεις ως τα 1.000 ευρώ, αντίθετα υπάρχουν και αυξήσεις.

Το σχέδιο του ασφαλιστικού

Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, μέχρι το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επανακαθοριστούν όλες οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και η διαφορά που θα προκύψει θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά η οποία θα συμψηφίζεται σταδιακά με τις μελλοντικές αυξήσεις.

Οι νέες συντάξεις θα αποτελούν άθροισμα της εθνικής σύνταξης, που για φέτος ορίζεται στα 384 ευρώ, θα καταβάλλεται με 15 έτη ασφάλισης στα 67 ή με 40 στα 62, και της ανταποδοτικής, η οποία θα υπολογίζεται με κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει συντελεστή 0,8% για τα πρώτα 15 έτη και φθάνει το 2% για τα έτη από 40 και πάνω. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν αποκλείεται οι συντελεστές να αλλάξουν.

Αντίστοιχη λογική διέπει και τις επικουρικές συντάξεις. Για τις ήδη καταβαλλόμενες θα ισχύσει η προσωπική διαφορά, ενώ για τις νέες, θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, προκειμένου για 40 έτη ασφάλισης το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 18%. Το μέλλον της επικουρικής ασφάλισης παραμένει αβέβαιο. Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος στη σημερινή συνέντευξή του εκτιμά ότι στο μέλλον πρέπει να ξανασκεφτούμε και την ίδια τη δομή των επικουρικών συντάξεων.

Σημαντικές είναι οι ανατροπές στον τομέα των εισφορών. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς, προβλέπεται αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τον εργοδότη και 0,5 για τον εργαζόμενο. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες οι εισφορές ορίζονται στο 20% (για κύρια σύνταξη) επί του συνολικού εισοδήματος.

Με στοιχεία από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό όπως τις ''βλέπουν'' τα ΜΜΕ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">