ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Διαμαρτυρία εναντίον της εκποίησης του λιμανιού του Πειραιά

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ
ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ

Με σύνθημα “Η ιστορία του λιμανιού του Πειραιά δεν εκποιείται και δεν τεμαχίζεται” πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου ξενάγηση και πορεία διαμαρτυρίας σε ιστορικά μνημεία του Πειραιά με στόχο την αποτροπή της επιχειρούμενης εκποίησης του λιμανιού του Πειραιά. Την πρωτοβουλία για την ξενάγηση είχε η Εναλλακτική Δράση, και συμμετείχαν η Ένωση λιμενεργατών του ΟΛΠ και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε). Η πορεία που έγινε σε όλο το μήκος του λιμανιού είχε στάσεις και ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία και της αρχαιότητας, όπως η Ηετιώνεια Πύλη και της νεότερης ιστορίας, όπως ο Σταθμός του ΟΣΕ Πειραιά, οι αποθήκες και το Σιλό με το μεγάλο ρολόι, το πλοίο Liberty και οι αποθήκες Βασιλειάδη. 





Στην πολύ μεγάλη σημασία του λιμανιού του Πειραιά κατά την αρχαιότητα αναφέρθηκε ο ιστορικός Μάκης Σταύρου, επισημαίνοντας τα μεγάλα δημόσια έργα που έγιναν στο λιμάνι για την ανάδειξή του σε κέντρο όχι μόνο εμπορίου αλλά και πολιτισμού σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο: τα τείχη που έκτισε ο Θεμιστοκλής τα μακρά τείχη που έκτισαν ο Περικλής και ο Κίμωνας και τα τείχη που έκτισε ο Κόνωνας, η εξαιρετική πολεοδόμηση που έκανε ο Ιππόδαμος, το αρχαίο θέατρο στο οποίο παίχτηκαν τραγωδίες του Σοφοκλή, του Αισχύλου και του Ευριπίδη όπως και κωμωδίες του Αριστοφάνη και του Μένανδρου, το οχυρωματικό έργο της Ηετιώνειας πύλης, οι αγορές, οι εξαιρετικές στοές  όπως  η Μακρά και η Μεγίστη Στοά, τα νεώρια, οι σκευοθήκες οι νεώσοικοι, οι προβλήτες κ.α. Τα μεγαλοπρεπή αυτά έργα είχαν καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά παγκόσμιο  κέντρο κατά την αρχαιότητα  “εις ό εισέρχεται εκ πάσης γης τα πάντα”, όπως χαρακτηριστικά έγραφε ο Θουκιδίδης. 

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της εκποίησης του λιμανιού του Πειραιά βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη του Πειραιά και της χώρας, αλλά και πλήρους απαξίωσης της ιστορίας και των μνημείων, που για περισσότερο από 3000 χρόνια έχουμε σαν πολιτιστική κληρονομιά.


Ο Πειραιάς, ο δήμος που καθιέρωσε το 517π.Χ με τη νομοθεσία του ο Κλεισθένης το λιμάνι που στην εποχή του Χρυσού Αιώνα της Αθήνας αποτέλεσε το κέντρο μεταφοράς εμπορευμάτων, ιδεών και πολιτισμού σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο· το λιμάνι που πολεοδόμησε ο Ιππόδαμος, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το περίφημο Ιπποδάμειο σύστημα, το οποίο σήμερα θαυμάζει η ανθρωπότητα· το λιμάνι που θωράκισαν ο Θεμιστοκλής, ο Κίμωνας, ο Περικλής και ο Κόνωνας και αποτέλεσε ασπίδα ενάντια σε κάθε εχθρό το λιμάνι που μέχρι και τη νεότερη ιστορία, μας έχει αφήσει ένδοξα μνημεία πολιτισμού σήμερα κινδυνεύει με εκποίηση.




Εάν η σύμβαση του ΤΑΪΠΕΔ, του αμαρτωλού εκποιητή του δημόσιου πλούτου, ισχύσει και γίνει αποδεκτή η μοναδική, προσφορά της κινεζικής εταιρείας COSCO για παραχώρηση του ιστορικού λιμανιού του Πειραιά, κινδυνεύουν να εκποιηθούν σημαντικά μνημεία της αρχαίας και της νεότερης ιστορίας που περιλαμβάνονται στην υπό παραχώρηση έκταση όπως είναι μέρος του Κονώνειου τείχους, οι πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη, το Παλατάκι, το Σιλό, η αποθήκη Κανέλου και η σχεδιαζόμενη πολιτιστική ακτή.

Με βάση τα δεδομένα αυτά οι συλλογικότητες και οι πολίτες από το Δήμο Πειραιά, όπως και από άλλες περιοχές που για χρόνια αγωνιζόμαστε εναντίον της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας μας και εν προκειμένω για την αποτροπή της εκποίησης του λιμανιού του Πειραιά και των ιστορικών του μνημείων, νιώσαμε έκπληξη όταν διαπιστώσαμε ότι η διοίκηση του ΤΑΪΠΕΔ, αγνοώντας σκόπιμα τις συνταγματικές απαγορεύσεις για εκποίηση ιστορικών μνημείων επιχειρεί εσπευσμένα την πραγματοποίηση της παράνομης “επένδυσης”, εκποιώντας το ιστορικότερο λιμάνι στον κόσμο, σημαντικότατο παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας για ξεπέρασμα της κρίσης, εκποιώντας ταυτόχρονα και την ιστορία της χώρας μας, στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας. 




Και η έκπληξή μας είναι μεγαλύτερη γιατί αυτή η εκποίηση επιχειρείται από μια κυβέρνηση που και σαν αντιπολίτευση, αλλά και στην πρώτη φάση της θητείας της (Ιανουάριος-Ιούλιος 2015), ήταν σταθερά εναντίον αυτής της εκποίησης. Βαθιά ανησυχία επίσης μας προκάλεσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάτω από το βάρος της πίεσης των κινημάτων αλλά και από το βάρος των δικών της ενοχών, προσπαθεί να τεμαχίσει τον Πειραιά και την ιστορία του, εξαιρώντας από την εκποίηση την Ηετιώνεια Πύλη, την περιοχή της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα και το χώρο των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό και με την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού στο λιμάνι.

Εμείς σε κάθε περίπτωση δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτά, για τα οποία τόσα χρόνια αγωνιστήκαμε. Δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι το λιμάνι του Πειραιά και η ιστορία του δε θα επιτρέψουμε ούτε να εκποιηθεί ούτε να τεμαχισθεί.

Η Εναλλακτική Δράση και το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού με τη στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε) και άλλων συλλογικοτήτων και κοινωνικών κινημάτων θα προσφύγουμε στα ελληνικά δικαιοσύνη και στα διεθνή δικαστήρια, θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο την καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, όχι μόνο στην Αττική και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα οργανώσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις δυναμικές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουμε:

-Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία εκποίησης του λιμανιού του Πειραιά, διότι εκτός από την προσβολή της ιστορίας, συνιστά πολιτικό, οικονομικό, νομικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, και κοινωνικό σκάνδαλο.

Να απεμπλακεί το λιμάνι του Πειραιά από το ΤΑΪΠΕΔ.

-Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί είναι γνωστός ο αμαρτωλός ρόλος του στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και της ιστορίας της πατρίδας μας.

-Να αναβαθμισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας και οι υπηρεσίες του λιμανιού, ώστε και ο ιστορικός και πολιτιστικός του χαρακτήρας να αναδειχθεί και κυρίως να αποτελέσει μοχλό ανάκαμψης της οικονομίας σε όφελος της χώρας μας.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΎ
Πληρ: 6937450241-6979775853-6977990887
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Διαμαρτυρία εναντίον της εκποίησης του λιμανιού του Πειραιά Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">