ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τεράστιο ψέμα η απώλεια των θέσεων εργασίας στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια

Τεράστιο ψέμα η απώλεια των θέσεων εργασίας στα εθνικά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια σύμφωνα με ανακοίνωση κυβερνητικών πηγών. 
Επισήμανση: Πράγματι δεν θα χαθούν 15.000 θέσεις εξαρτημένης εργασίας, ενώ ''χάθηκαν'' οι δικές μας λόγω πολιτικοοικονομικών σκοπιμοτήτων, για τις οποίες κανείς δεν μας συνέδραμε. Για εμάς είτε μια, είτε πολλές θέσεις εργασίας, είναι ακριβός το ίδιο, δεδομένου ό, τι οι συνέπειες είναι πάντα οι ίδιες, αν και είμαστε βέβαιοι ό, τι ορισμένοι αδυνατούν να το κατανοήσουν. ( Αδυνατούν οι περιπτώσεις πολιτών που ετεροχρονισμένα γι' αυτούς ''ανοίγουν παράθυρα'' χωρίς να έχουν τη διαδρομή και παρουσία μας, ενώ για εμάς δεν πρόκειται να ανοίξει ούτε ''χαραμάδα'', άρα πρέπει να ανοίξουμε την ''πόρτα'' )
Πώς γίνεται να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και – εν τέλει - καμία σοβαρότητα.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «όλα μαζί τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας έχουν 2.639 εργαζόμενους. Δεν λένε αλήθεια όσοι ισχυρίζονται ότι κινδυνεύει η δουλειά 15.000 ανθρώπων».

Και προσθέτουν: Ισως το πιο «πολυφορεμένο» επιχείρημα όσων πολεμούν τη μεταρρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου που φέρνει η κυβέρνηση είναι ότι «ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους». Το ακούσαμε κατά κόρον, τις τελευταίες μέρες, από τα τηλε-παράθυρα.

Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει. Διότι, για να χάσουν 15.000 άνθρωποι τη δουλειά τους, θα έπρεπε βέβαια - όλα μαζί - τα ιδιωτικά κανάλια να απασχολούν τουλάχιστον τόσους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 2.639 άνθρωποι.

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας, ανά τηλεοπτικό σταθμό:

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)


MEGA 540    εργαζόμενοι
ALPHA 537         >>
ΑΝΤ1 509           >>
STAR 387           >>
ΣΚΑΪ 340            >>
Ε TV 206            >>
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 61   >>
ART - 59               >>

ΣΥΝΟΛΟ       =  2.639

Πώς γίνεται, λοιπόν, να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και –εν τέλει- καμία σοβαρότητα.

Προβληματική η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας

Μάλιστα, από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει ότι και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι, πολύ συχνά, προβληματική. Διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια).μία απώλεια θέσης εργασίας στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ

ΠΟΕΣΥ: Την ανησυχία του για τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με αφορμή και την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών, παράλληλα με αυτήν των τηλεοπτικών και επιμένει στην αδιαπραγμάτευτη θέση που εξέφρασε κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας: καμιά απόλυση, κανένας άνεργος να μην προστεθεί στην ατέλειωτη στρατιά των ανέργων δημοσιογράφων.

Η ρύθμιση του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματική. Μια συνεκτική και ενιαία ρύθμιση, απαιτεί την έναρξη διαδικασίας αδειοδότησης όλων των κατηγοριών τηλεοπτικών σταθμών θεματικών (ειδησεογραφικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών) τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Η ενιαία, άμεση και ταυτόχρονη, ρύθμιση του τοπίου θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην απασχόληση των συναδέλφων των οποίων οι θέσεις εργασίας καθίστανται επισφαλείς λόγω του περιορισμού των αδειών.

Η ΠΟΕΣΥ ζητάει την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης για το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, ούτως ώστε όχι μόνο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των απωλειών θέσεων εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν νέες. Επιβάλλεται η  διαδικασία αδειοδότησης να περιλαμβάνει ρήτρες απασχόλησης μισθωτής εργασίας, με Συλλογικές Συμβάσεις, κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και διασφάλιση του πλουραλισμού στην Ενημέρωση.
Σε μια περίοδο που η ανεργία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ έχει “χτυπήσει κόκκινο”, προτεραιότητά μας ήταν και είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων.
Η ΠΟΕΣΥ, προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά στην περίπτωση που η διακηρυγμένη κυβερνητική απόπειρα για “ρύθμιση” του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αποβεί σε βάρος των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 
Σε κάθε περίπτωση οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό από αυτό που ήδη απασχολούν και ότι, απεναντίας, θα πρέπει να δεσμευτούν να το ενισχύσουν με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους του κλάδου.
Με στοιχεία από το LEFT.gr και το Aftodioikisi.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τεράστιο ψέμα η απώλεια των θέσεων εργασίας στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">