ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γ. Κατρούγκαλος: Ασφαλιστικά ενήμεροι οι αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν εισφορές από 1/1/17

Ασφαλιστικά ενήμεροι θα θεωρούνται όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν εκτός συστήματος και αρχίσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2017, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τονίζοντας ότι «θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικό θέματα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Επίσης, προαναγέλλει ότι στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ρύθμιση που θα αφορά και στις κοινωνικοασφαλιστικές, επικουρικές και κύριες συντάξεις, εκτός εκείνες του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρχει καμιά αναζήτηση αναδρομικών που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10% της καταβαλλομένης σύνταξης. «Για παράδειγμα», αναφέρει ο υπουργός, «όσοι έχουν επικουρική 130 ευρώ δεν θα έχουν παρακράτηση αναδρομικών πάνω από 13 ευρώ».

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής θα είναι κάτω από 1.300 ευρώ, κάτι που αφορά το 20% των συνταξιούχων, όπως είπε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι για τις περισσότερες θα υπάρχει μια μικρή μείωση, ενώ θα υπάρχουν και πολύ λίγες συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των συνταξιούχων, που η μείωση θα φτάνει έως το 40%.

Για τα κανάλια

Ακόμη ο υπουργός, αναφερόμενος στο νέο εργασιακό τοπίο στα κανάλια, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν πήραν άδεια δεν είναι απροστάτευτοι. «Όποιος καταργεί μια επιχείρηση και απολύει κόσμο είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να ξεφύγει από αυτή την υποχρέωση. Έχουμε το Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα να κινήσουμε ποινικές διαδικασίες εναντίον αυτών που δεν προσχωρούν στην υποχρέωση που ο νόμος τους αποδίδει», επισήμανε ο υπουργός.

Επίσης, εξήγησε ότι η «επιταγή εργασίας» θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να επιδοτεί εν μέρει την εργασία του, με τον εργοδότη, παράλληλα, να είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι του ποσού που ορίζει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Υπερασπιζόμενος τη διαδικασία αδειοδότησης, τόνισε: «Προϋπόθεση για τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης είναι η νομιμότητα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε εξαιρέσεις από αυτό, ούτε υπάρχει λίγη και πολλή νομιμότητα».

Ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι δεν έχει κάνει γνωστή ακόμα την επίσημή της θέση για το ζήτημα αυτό. «Εμείς πραγματικά περιμένουμε από τη ΝΔ που έχει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μας πει αν πράγματι είναι απέναντι σ’ αυτό που ο παλιός αρχηγός της είχε αποκαλέσει νταβατζήδες και αν συμφωνεί με το να επικρατήσει ένα τοπίο νομιμότητας και κράτους δικαίου στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Συμφωνούμε σε ένα βαθμό με όσα δήλωσε ο υπουργός, όμως στην πράξη υπάρχει σαφές κώλυμα, δεδομένου ότι για τη νομιμότητα πρέπει να υπάρχει αδειοδότηση, άρα πως θα λειτουργήσει μια νέα επιχείρηση χωρίς άδεια λειτουργίας;

Κύριε υπουργέ θέλουμε να επαναλειτουργήσουμε το τοπικό αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο ως επιχείρηση. Θα πληρώνουμε εισφορές χωρίς άδεια λειτουργίας , και χωρίς λειτουργία ; Και τελικά από που θα έχουμε έσοδα ώστε να καλύψουμε τις εισφορές; 

Σαφώς αρκετοί ίσως διερωτηθούν, για ποιο λόγο να λειτουργήσει ένα τοπικό αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο, όταν έχουμε χιλιάδες ιστοσελίδες με πληθώρα ειδήσεων, κ.α., και τα ραδιόφωνα των μεγάλων ομίλων τα οποία καλύπτουν τις απαιτήσεις του αδηφάγου κοινού; Σαφέστατα για την δικαίωση όσων πρωτοστάτησαν σε ένα χώρο στη χώρα μας, και για την αποκατάσταση της πραγματικής δημοκρατίας και δημοκρατικότητας στα ερτζιανά. Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό, είναι ποιοτικό.

Είναι ανούσιο να πράξουμε στο διαδίκτυο όσα μπορούμε να πράξουμε στον ραδιοφωνικό αέρα, και για εμάς παραδοσιακά η αμεσότητα και η μαζικότητα μεταφράζεται σε λειτουργία στα ερτζιανά, ενώ το διαδίκτυο παίζει δευτερεύοντα ρόλο στην αναμετάδοση του προγράμματος, πάντα με χρονική καθυστέρηση.( Αν μιλήσεις σε ένα μικρόφωνο η κύμανση την ίδια στιγμή ακούγετε στα μεγάφωνα των ραδιοφώνων, ενώ στο διαδίκτυο υπάρχει πάντα χρονική καθυστέρηση... )
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γ. Κατρούγκαλος: Ασφαλιστικά ενήμεροι οι αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν εισφορές από 1/1/17 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">