ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ελεγκτικό Συνέδριο: Κωλύεται η σύμβαση για τα φυτά 1.3 εκ. ευρώ στο δήμο Γλυφάδας

Το ελεγκτικό συνέδριο βάζει τέλος στην κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος στο δήμο Γλυφάδας, από τον δήμαρχο Γ.Παπανικολάου και τους παραταξιακούς του, ο οποίος προσπαθούσε να πιστώσει 1,3 εκ. ευρώ για φυτά & δένδρα.

Το κλιμάκιο διαπίστωσε μια σειρά από ουσιώδεις πλημέλλειες  καθώς και τον περιορισμό του ανταγωνισμού, και για τους λόγους αυτούς κωλύεται η σύμβαση μεταξύ του δήμου Γλυφάδας και της εταιρείας ''Φυτά Αλεξίου''. 

Σύντομο ιστορικό της αποφάσεως

Το ελεγκτικό συνέδριο  σύμφωνα με απόφαση του ΣΤ Κλιμακίου με την πράξη 135/2016 εισήγαγε για έλεγχο νομιμότητας τη δαπάνη για τα φυτά Αλεξίου, αξίας 1.324.729,14 εκ. ευρώ, η οποία έγινε από τον δήμο Γλυφάδας, και συγκεκριμένα από τον δήμαρχο Γ.Παπανικολάου.

Το ελεγκτικό συνέδριο συνήλθε στις 13 Ιουλίου 2016 ώστε να ελέγξει την διαδικασία ανάδειξης αναδόχου, και του σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια φυτών, δέντρων, κ.α.

Στην εισήγησή της η πάρεδρος κ. Ελένη Σκορδά σκεπτόμενη κατά τον νόμο αποφάσισε σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4129/ 2013 (Α'52) να εισαχθούν για έλεγχο νομιμότητας:

Το ελεγχόμενο σχέδιο σύμβασης, και η διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης προμήθειας φυτών, δέντρων, κ.α., προυπολογιζόμενης δαπάνης αξίας 1.324.729,14 εκ. ευρώ, και το κριτήριο κατοχύρωσης στην χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας των δαπανών, για την διενέργεια οποιασδήποτε δαπάνης των Ο.Τ.Α, πέραν της υπάρξεως πιστώσεως στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό αυτών, απαιτείται η δαπάνη αυτή να προβλέπεται ρητά από διάταξη νόμου.

Η διενέργεια των δαπανών αυτών, από την πλευρά των Ο.Τ.Α δεν πρέπει να αντιτίθεται στην αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, η οποία προσδιορίζεται σε σχέση με την οικονομικότητα, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα, και την αναγκαιότητα, ενόψει των συγκεκριμένων συνθηκών πραγματοποίησης τους. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κλιμακίου του Ελεγκτικού συνεδρίου το οποίο απεφάσισε κατά το νόμο ''Η αναθέτουσα αρχή απαιτεί οι προσφέροντες να έχουν εκτελέσει τουλάχιστον δυο όμοιες συμβάσεις''.

Επίσης, ''Η (''φωτογραφική'') απαίτηση από τη πλευρά του δήμου Γλυφάδας περί εγκλιματισμού των φυτών στην Ελλάδα σε φυσικές συνθήκες περιορίζει τον κύκλο των υποψηφίων προμηθευτών.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση










  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ελεγκτικό Συνέδριο: Κωλύεται η σύμβαση για τα φυτά 1.3 εκ. ευρώ στο δήμο Γλυφάδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">