ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Aλέξης Τσίπρας: Κίνδυνος ανόδου του εθνικισμού και της ακροδεξιάς

Η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη μίνι σύνoδο κορυφής στη Βιέννη για το Μεταναστευτικό επισήμανε όσων αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ότι « το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, αλλά συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «πρέπει να θεσπιστεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες προέλευσης, για επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Είναι απαράδεκτο και σε αυτόν τον τομέα το βάρος να πέφτει στις χώρες πρώτης γραμμής».

Επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος και αυτή τη στιγμή η επιτροπή ασύλου της Ελλάδας, η οποία ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια αντιμετωπίζει σχεδόν το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη.Η Ευρώπη όμως έχει κοινά σύνορα».

Σημείωσε τις βασικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ όσων αφορά το μεταναστευτικό λέγοντας «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης, συνεπώς η ευθύνη της προστασίας αυτών των συνόρων αλλά και διαμερισμού της ευθύνης των βαρών για τους αιτούντες άσυλο που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα-θέλουν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική».

Διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ενίσχυση της Frontex και έθεσε με το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και της τήρησής της από όλες τις πλευρές ώστε να μπορέσει να γίνει αποτελεσματική δουλειά.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «Η ΕΕ πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία. Οι δεσμεύσεις αυτές είναι η οικονομική βοήθεια, η φιλελευθεροποίηση της βίζας, και όσα αφορά τις επιστροφές. Οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με τις χώρες καταγωγής».

Όπως προσθέτει ο πρωθυπουργός « Από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα. Διότι οι ροές έχουν μειωθεί. Πρέπει να μηδενιστούν. Από την δική μας την πλευρά πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Γι' αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου και τα αιτήματά μας για προσωπικό στην EASO να γίνουν επιτέλους αποδεκτά».
Ο κ. Τσίπρας είπε «όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «Η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης να γίνει πραγματικότητα, διότι από τις 66.000 που αφορούν την Ελλάδα έχουν γίνει δυστυχώς μόνο 4.000».

Κίνδυνος ανόδου του εθνικισμού και της ακροδεξιάς

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της μίνι Συνόδου Κορυφής στη Βιέννη, ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας «Αν από την πλευρά μας ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο». 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Aλέξης Τσίπρας: Κίνδυνος ανόδου του εθνικισμού και της ακροδεξιάς Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">