ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χόκινγκ: Favorite Places (VIDEO)

Ο φημισμένος θεωρητικός φυσικός Stephen Hawking ως κοσμικός ξεναγός ταξιδεύει το σύμπαν με το προσαρμοσμένο CGI διαστημόπλοιό του στο νέο online πρόγραμμα "Favorite Places Στίβεν Χόκινγκ."

Το πλήρες πρόγραμμα μισής ώρας είναι διαθέσιμο από την Πέμπτη 22 του Σεπτεμβρίου σε CuriosityStream , μια υπηρεσία συνεχούς ροής. Στα 25 λεπτά που διαρκεί το φιλμ, ο Χόκινγκ ξεναγεί τον θεατή σε πέντε σημαντικούς προορισμούς στο σύμπαν, μέσα από ένα εικονικό ταξίδι με το «διαστημόπλοιο» SS Hawking.Μπορεί σχεδόν σε κάθε έργο επιστημονικής φαντασίας οι εξωγήινοι να διαβεβαιώνουν πως έχουν ειρηνικούς σκοπούς, μόλις έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους του πλανήτη μας, ωστόσο ο Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει πως θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τις πραγματικές προθέσεις ενός προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού.
''Γ'' Στη δική μας πραγματικότητα έχουμε τους δικούς μας ''εξωγήινους'', οι οποίοι πολλές φορές λειτουργούν με γνώμονα την εξόντωση των οικονομικά ασθενέστερων, άρα έτερον εκάτερον  Stephen.
Σύμφωνα με τον διάσημο Βρετανό φυσικό, η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο αποτελεί ένα ιστορικό προηγούμενο επαφής δύο κοινωνιών που βρίσκονταν σε πολύ διαφορετικά στάδια εξέλιξης, το οποίο «δεν είχε και την καλύτερη έκβαση», όπως αναφέρει. ( Το ανέφερα και εγώ πριν από δεκαετίες στον τοπικό ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'' )

Φθάνοντας στον πλανήτη Gliese 832c, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 16 ετών φωτός, ο Χόκινγκ σημειώνει: «Όσο περισσότερο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο γίνομαι σίγουρος πως δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Έπειτα από τόσα χρόνια που αναρωτιόμουν, τώρα παίρνω μέρος σε μία νέα προσπάθεια για να το διαπιστώσουμε.

Αν και το πρότζεκτ Breakthrough Listen να ψάξει για ενδείξεις ζωής στο 1 εκατομμύριο πλησιέστερους αστέρες, ωστόσο ξέρω από πού θα έπρεπε να ξεκινήσουμε. Μία μέρα μπορεί να λάβουμε ένα σήμα από κάποιον πλανήτη όπως ο Gliese 832c, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το κατά πόσο θα απαντήσουμε».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χόκινγκ προειδοποιεί την ανθρωπότητα για τον ενδεχόμενο επικοινωνίας με εξωγήινους. Πέρυσι, στην εκδήλωση για την έναξη του πρότζεκτ Breakthrough Listen, είχε αναφέρει πως αποδέκτης των μηνυμάτων μας μπορεί να είναι ένας πολιτισμός ο οποίος να προηγείται δισεκατομμύρια χρόνια από τον ανθρώπινο.

«Σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ πιο ισχυρός και ενδεχομένως να μην μας θεωρήσει πιο πολύτιμους από όσο θεωρούμε εμείς τα βακτήρια», είχε πει.

Το φιλμ ξεκινά με τη Μεγάλη Έκρηξη, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά ερευνητικά αντικείμενα του Βρετανού φυσικού. Ο Χόκινγκ «ξεναγεί» επίσης τον τηλεθεατή στη μαύρη τρύπα Τοξότη Α*, που βρίσκεται περίπου στο κέντρο του Γαλαξία μας, αλλά στον Κρόνο «το πιο εντυπωσιακό μέρος στο Ηλιακό μας σύστημα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Το «ταξίδι» ολοκληρώνεται με την επιστροφή στη Γη και στη Σάντα Μπάρμπαρα των ΗΠΑ, με τον φυσικό να περιγράφει τα πρώτα χρόνια του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Cal Tech. «Ο στόχος μου είναι απλός: να κατανοήσω πλήρως το σύμπαν», σημειώνει. «Το όνειρό μου ήταν πάντοτε να εξερευνήσω το σύμπαν».

Mε στοιχεία από το katohika.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χόκινγκ: Favorite Places (VIDEO) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">