ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το 90% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης

H επιταχυνόμενη κατάρρευση για την κυβέρνηση αποτυπώνεται πολύ εύστοχα στην γελοιογραφία του Μητρόπουλου, και σε αρκετά δημοσιεύματα τα οποία υφίστανται τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο & media.

Το γκάλοπ της Public Issue που δημοσίευσε την Κυριακή η «Αυγή» δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παραπαίει, με το  90% των πολιτών να δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης.  

Η εφημερίδα ''ΑΥΓΗ'' έχει σύμβαση με την εταιρία του Γιάννη Μαυρή ( Public Issue ) και είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει όλες τις δημοσκοπήσεις από τη πλευρά της συμβαλλόμενης εταιρείας είτε είναι θετικές, είτε ακόμα και αρνητικές για την κυβέρνηση.

Το φάντασμα της πασοκοποίησης πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ

Σοκαριστικά για την ηγεσία και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, χωρίς αμφιβολία, τα πορίσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue και δημοσίευσε η ΑΥΓΗ της Κυριακής. Αν και δεν περιείχε εκτίμηση ψήφου για τα κόμματα, η συνολική εικόνα παρέπεμπε όχι σε μια ελεγχόμενη “πτώση με αλεξίπτωτο”, αλλά σε μια επιταχυνόμενη κατάρρευση. 

Όταν η κομματική εφημερίδα, παραμονές συνεδρίου, εμφανίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται με μεγάλη διαφορά του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον “καταλληλότερο πρωθυπουργό”, το 85% των πολιτών να βρίσκει τη χώρα “σε λάθος κατεύθυνση” και το 90% (!) να εκφράζει δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι η αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει και τον μέχρι χθες σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του. Εντυπωσιακό είναι και το εύρημα της δημοσκόπησης που θέλει μόλις το 36% των σημερινών υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ να τον έχουν ψηφίσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2016.

Η δημοσίευση της δημοσκόπησης από την ΑΥΓΗ τροφοδότησε διάφορες εικασίες και σενάρια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως προβάλλει τον κίνδυνο επιστροφής μιας υπερνεοφιλελεύθερης Δεξιάς ως ύστατο μέσο κομματικής συσπείρωσης, εν όψει και συνεδρίου. Άλλοι πιθανολογούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα κυρίως προς το εξωτερικό: αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του μπορεί να καταρρεύσει, ανοίγοντας μια νέα φάση πολιτικής αστάθειας- κάτι που σ' αυτή τη φάση ουδόλως θα ήθελαν να σκέφτονται Γερμανοί και Γάλλοι, που βαδίζουν προς τις κρίσιμες εκλογές του 2017- αν δεν υπάρξει στοιχειώδης “κατανόηση” των δανειστών στη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος. 

Οι πιο πεζοί (ίσως και πιο ρεαλιστές) απορρίπτουν ως ευφάνταστα αυτά τα σενάρια, θεωρώντας ότι η διεύθυνση της ΑΥΓΗΣ απλώς δημοσίευσε μια δημοσκόπηση σοβαρής εταιρείας που είχε στα χέρια της για να υπογραμμίσει ότι δεν ακρωτηριάζει την αλήθεια στην Προκρούστεια κλίνη του κομματικού πατριωτισμού και ότι εννοεί να έχει έναν σχετικά αυτόνομο ρόλο στο εσωκομματικό τοπίο.

'Οπως και να έχουν τα πράγματα, γεγονός είναι ότι η εν λόγω δημοσκόπηση επιβεβαιώνει και επαυξάνει την προϋπάρχουσα, διάχυτη αίσθηση που έχει όποιος διατηρεί στοιχειώδη επαφή με τα λαϊκά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου: η οικονομική ασφυξία και η κοινωνική αγανάκτηση αποσαθρώνουν ταχύτατα τη λαϊκή βάση του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι, αργά ή γρήγορα, και μάλλον γρήγορα, τα μνημόνια τρώνε τις κυβερνήσεις που τα διαχειρίζονται. 

Το φάντασμα της ΠΑΣΟΚοποίησης, δηλαδή όχι απλώς της επιστροφής στην αντιπολίτευση, αλλά της δραματικής συρρίκνωσης σε μονοψήφια νούμερα, στοιχειώνει τη νέα, Συριζαϊκής κοπής Κεντροαριστερά. 

Αν περιθωριοποιήθηκε ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, που σφράγισε τέσσερις δεκαετίες της πολιτικής μας ζωής, με ιστορικές ρίζες να εκτείνονται μέχρι την εποχή του Βενιζέλου και εδραιωμένη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, δυσκολεύεται κανείς να δει πώς μπορεί να ξεφύγει από την ίδια μοίρα τούτος εδώ ο χαλαρός πολιτικός- κατά βάση εκλογικός- συνασπισμός, που πέρασε απότομα από την εφηβεία στη γήρανση, χωρίς ποτέ να ζήσει την ωριμότητα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επετέθη ευθέως κατά των εταιρειών μετρήσεων, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι «χάνει στις δημοσκοπήσεις αλλά κερδίζει εκλογές», όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία επετέθη κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «πανικό που δεν κρύβεται» και επανέφερε το αίτημά της για εκλογές.

Ξεκαθάρισμα σε Συνέδριο και ανασχηματισμός

Μπορεί η κυβέρνηση να νιώθει ισχυρή πίεση από τον κοινωνικό αναβρασμό κυρίως λόγω των οικονομικών χτυπημάτων (φόροι, μέτρα), αλλά και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ωστόσο οι σκέψεις για αλλαγές προσώπων θα παραταθούν τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου). 

Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς (οι εκπρόσωποί τους επιστρέφουν στις 18 Οκτωβρίου) και στη συνέχεια αναμένεται η αξιολόγηση των στελεχών της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα.

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το 51%

Το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 90% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 80% από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης.

Το 42% θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 23% κρίνει ως καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα. Το 32% θεωρεί ότι κανένας από τους δύο δεν είναι κατάλληλος.

Το 51% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών, ενώ το 46% διαφωνεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Για το προσφυγικό, το 73% δηλώνει ότι μάλλον οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 20% των ερωτηθέντων. Στο ερώτημα για το αν οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας, θετικά απαντά το 48% και αρνητικά το 45%.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το 90% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">