ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η Τερψιθέα Γλυφάδας ανακηρύχτηκε αφιλόξενη περιοχή !!!

Όπως ομολογούν εκατοντάδες γνωστοί - κάτοικοι της περιοχής, στη Τερψιθέα Γλυφάδας δεν έχει μείνει κανένα απολύτως χαρακτηριστικό της από τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μπορεί να δεσπόζει ο επανειλημμένα καμένος Υμηττός, ο οποίος επίσης δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό γνώρισμα από την προτέρα του μορφή, πλην του σχήματος, μπορεί να υφίστανται και ελάχιστα κτίρια και πλατείες, τα οποία έχουν αλλάξει πλήρως, όμως το ουσιώδες είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός στη περιοχή.

Η πλειονότητα των κατοίκων στη Τερψιθέα, όπως και στον παρελθόντα χρόνο, δεν έχει καμία σχέση με αυτό το τόπο, και αποτελείται κυρίως από νεοεισερχόμενους κατοίκους, άρα η κοινωνική συνοχή είναι σχεδόν μηδενική.

Τι σημαίνει μια πόλη, η ακόμα μια συνοικία να αποτελείται στο σύνολό της από μη ενδογενείς (παλαιούς) κατοίκους;  

α) Η κοινωνική συνοχή είναι ελλείπουσα, διότι οι περισσότεροι των κατοίκων δεν γνωρίζονται μεταξύ τους,  και όσοι - όσες γνωρίζονται... έχουν γνωριστεί κυρίως δια μέσω όσων δεν είναι παλαιοί κάτοικοι, άρα πρόκειται για γνωριμίες η ακόμα φιλίες μεταξύ ελαχίστων νεοεισερχόμενων κατοίκων.

β) Η πλειονότητα των κατοίκων, στις εκατοντάδες νέες πολυκατοικίες δεν έχουν κανένα δέσιμο με αυτό το τόπο, κυρίως στη συνοικία της Τερψιθέας, ενώ σε αυτές τις πολυκατοικίες κατοικούν ελάχιστοι παλαιοί κάτοικοι.

γ) Η πλειονότητα των παλαιών κατοίκων δεν διατηρεί φιλικές σχέσεις με την πλειονότητα των νεοεισερχόμενων, άρα δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, και κυρίως στο διαχρονικό έλλειμμα διαμόρφωσης τοπικών πολιτικών από τη πλευρά αιρετών και διοικούντων, βγαίνουν ωφελημένα κόμματα, συμφέροντα, και πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν κανένα δέσιμο με αυτό το τόπο, και αυτή την περιοχή.

Είμαι γέννημα της Γλυφάδας, και κατοικώ στην Τερψιθέα από το 1977, και γνωρίζω πολύ περισσότερα από όσα έχω ακούσει, δει, και διαβάσει τα τελευταία χρόνια, και πολύ περισσότερο γνωρίζω τις βασικές κοινωνικές παθογένειες της περιοχής ( Τερψιθέας ) και ειδικότερα της πόλης.

Ειδικά τα πολιτικά κόμματα, και τα μέλη αυτών των κομμάτων, τα οποία αποτελούσαν το No 1 στόχο τον οποίο καυτηρίαζα ραδιοφωνικά από την δεκαετία του 80, διαδραματίζουν τον κύριο ρόλο μιας διχασμένης, κατακερματισμένης, και πολωμένης συνοικίας, και ευρύτερα συνολικά πόλης.

Όσοι βλέπουν στη βάση αναμνήσεων την πόλη ως Anna Dor, Blanos Bowling, Carambola, και Sussex, η ακόμα και spider, προφανώς είναι ''πιτσιρικαρία'', δεδομένου ότι ακόμα και η Τερψιθέα είχε πηγές πολιτισμού και κοινωνική ζωή τα οποία έπειτα της πληθυσμιακής άνθησης τελείωσαν.

Θα περίμενε κάθε νοήμων άνθρωπος, σε μια διαρκώς εξελισσόμενη τοπική κοινωνία [πραγματικότητα], και ειδικότερα σε ένα από τους πλουσιότερους δήμους της Ελλάδας, να υπάρχει παράλληλα της διεύρυνσης του τοπικού πληθυσμού, και κοινωνική - πολιτισμική ανάπτυξη, (σε όλους τους τομείς), και εμείς έχουμε τις αποδείξεις ακριβός του αντίθετου.  

Έχοντας τα πειστήρια του πρώτου (1) κοινωνικού δικτύου, στην περιοχή της Τερψιθέας, (ΓΛΥΦΑΔΑ FM) το οποίο αποτελούσε καθημερινά το σημείο αναφοράς γεφύρωσης των κατοίκων της συνοικίας και της υπόλοιπης πόλης, οι οποίοι μπορεί εκείνη τη περίοδο να μην είχαν τη δυνατότητα φωτογραφιών κ.α., όπως σήμερα στα sosial media, όμως ακουγόντουσαν μαζικά και άμεσα οι φωνές τους, και όσα ακολούθησαν για την ευμάρεια και το όφελος της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής, πολιτικών, μεγαλόσχημων, μερικών κατοίκων, κ.α., μπορούμε να επισημάνουμε ότι το τοπικό ραδιόφωνο αποτελεί την κορωνίδα η το σημείο αναφοράς της αλλοπρόσαλλης κοινωνικής διαμόρφωσης που ακολούθησε στην περιοχή μας.

Το τοπικό ραδιόφωνο είναι το σημείο αναφοράς του κοινωνικού μετασχηματισμού ο οποίος υπήρξε στην Τερψιθέα Γλυφάδας και ευρύτερα σε ολόκληρη τη πόλη, και κατάμαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο τι διαμόρφωσε το κοινωνικό σύνολο, το οποίο δεν είχε κανένα δέσιμο με αυτό το τόπο, έχοντας τους βασικούς επηρεασμούς είτε από οικονομικά διαπλεκόμενα (τηλεοράσεις), είτε από πολιτικά κόμματα, τα οποία σαφώς δεν έχουν καμία σχέση με τα νότια προάστια την Τερψιθέα και την Γλυφάδα.

Αξίζει να αναφερθεί για πολλοστή φορά, ότι από αυτό το τοπικό ραδιόφωνο θέσαμε δημόσια την προοπτική της διαπαιδαγώγησης για τις βάσεις θεμέλια της άμεσης δημοκρατίας και της συνδιαμόρφωσης, άσχετα αν ορισμένοι με έλλειμμα γνώσεως και νοημοσύνης δεν έκριναν σωστά όσα ίσχυαν τοπικά.

Πολύ περισσότερο αξίζει να αναφερθεί ότι από αυτό το τοπικό ραδιόφωνο, σε πρώιμο στάδιο ακούστηκαν όσα αποτελούν την σημερινή πραγματικότητα σε δεκάδες τομείς, πολύ πριν υπάρξουν, και έχουμε τις αποδείξεις ορισμένων κατοίκων που εκείνη τη περίοδο ειρωνευόντουσαν ενώ σήμερα χρησιμοποιούν το σύνολο όσων μεταδώσαμε δεκαετίες πριν υπάρξουν. 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ, απο την Τερψιθέα  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΔΟΜΕΝΟΣ
glyfadaweb@gmail.com

Σημείωση: Δεδομένου ότι τα κόμματα, πλην των διευρυμένων κλοπών όσων μεταδόθηκαν από το τοπικό ραδιόφωνο, δεν έχουν να επιδείξουν κάτι πρότυπο, σύντομα θα σας περάσουμε τον πρώτο άξονα ο οποίος είναι οι ΨΗΦΙΑΚΕΣ πολιτικές για το δήμο Γλυφάδας την επόμενη δεκαετία, και στη συνέχεια θα σας αναπτύξουμε αναλυτικά το σύνολο από τους τομείς του προγράμματός μας. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η Τερψιθέα Γλυφάδας ανακηρύχτηκε αφιλόξενη περιοχή !!! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">