ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το (e-Democracy), η ψηφιακή Δημοκρατία, πιλοτικά στο δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης

Το (e-Democracy) η ψηφιακή Δημοκρατία, είναι το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας το οποίο το είχαμε ανακοινώσει πριν από δεκαετίες στις ραδιοφωνικές εκπομπές του ΓΛΥΦΑΔΑ FM, και δεν ήταν λίγοι οι οποίοι τότε ειρωνευόντουσαν την μετεξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ σήμερα αρκετοί από αυτούς βρίσκονται αιρετοί.

Οι εκτός Γλυφάδας, όπως και πολλές χιλιάδες κατοίκων, οι οποίοι ήρθαν στη πόλη τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούν να γνωρίζουν όσα μεταδώσαμε σε εποχές που δεν υφίστατο ούτε κινητά τηλέφωνα, ούτε εδραιωμένη η ψηφιοποίηση, άρα συγχωρούνται οι οποίες εκτιμήσεις τους θεωρώντας ότι εμείς ειρωνευόμαστε, όταν επί δεκαετίες στις τοποθετήσεις μας τοπικά υπήρχε το μέλλον, και οι συμπολίτες μας ειρωνευόντουσαν και υπονόμευαν. ( Σήμερα δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο εμείς εις βάρος τους; )

Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της ψηφιακής Δημοκρατίας (e-Democracy), ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης πρωτοπορεί, εφαρμόζοντας πιλοτικά το 2016 ένα καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Με στόχο την ενίσχυση και προώθηση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να θέτει σημαντικά θέματα τοπικού χαρακτήρα σε ψηφοφορία, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν αρκεί να διαθέτουν μια έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση (E-mail).

Το πληροφοριακό σύστημα που θα υιοθετηθεί και εξασφαλίζει την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών ονομάζεται "ΖΕΥΣ" και έχει υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου από το ΕΔΕΤ.

Οι δημότες / κάτοικοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να αποτελέσουν το πιλοτικό μητρώο του εκλογικού σώματος, καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην παρακάτω φόρμα: https://goo.gl/forms/tgeF6U3UHaKhYnaY2

Η διαδικασία δημιουργίας του μητρώου θα διαρκέσει ένα μήνα, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016.

Η Ψηφιακή Κάλπη “ΖΕΥΣ”

Η ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ είναι ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω του Διαδικτύου. Η επικοινωνία των αρχών και των ψηφοφόρων με το πληροφοριακό σύστημα ΖΕΥΣ γίνεται μέσω ενός απλού web browser, ενώ προστατεύεται όπως ακριβώς και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας:

Η διεξάγουσα αρχή συντάσσει τα ψηφοδέλτια και τη λίστα των ψηφοφόρων και ορίζει την εφορευτική επιτροπή. Η λίστα των ψηφοφόρων αποτελείται από τα ονοματεπώνυμά τους και την ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

Οι ψηφοφόροι λαμβάνουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση μήνυμα με το οποίο καλούνται να ψηφίσουν. Το μήνυμα περιέχει σύνδεσμο (link) που οδηγεί στο ψηφιακό παραπέτασμα μέσα στο οποίο προετοιμάζεται η ψήφος. Το παραπέτασμα θα ενεργοποιηθεί όταν η εφορευτική επιτροπή εκκινήσει την ψηφοφορία.
Η εφορευτική επιτροπή εκκινεί και στο τέλος λήγει την ψηφοφορία.

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν εντός του ορισμένου χρονικού διαστήματος, και λαμβάνουν ψηφιακή απόδειξη της συμμετοχής τους.

Με το πέρας της ψηφοφορίας, η εφορευτική επιτροπή δίνει την εντολή για την αυτόματη κατάμετρηση των ψηφοδελτίων.

Το απόρρητο της ψήφου είναι ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, και είναι πρακτικά εξασφαλισμένο καθώς αρκεί να υπάρχει ένα και μόνο τίμιο μέλος στην επιτροπή.

Υποσημείωση του Γιάννη Κουρδομένου: Όπως ακριβός αναφέρετε η διαδικασία ψηφιακής ψηφοφορίας είχε ανακοινωθεί επανειλημμένα από εμάς πριν από δεκαετίες στις ραδιοφωνικές μας μεταδόσεις.

Οι κύριοι αιρετοί στο δήμο Γλυφάδας, οι οποίοι ακόμα και πριν από δυο χρόνια ειρωνευόντουσαν, ας κάνουν το κόπο να ενημερώσουν και τους υπολοίπους, πότε, ποιος, και τι ανακοίνωνε από το τοπικό ραδιόφωνο. ( Κύριε πρόεδρε του ΟΑΣΑ να ενημερώσετε το σύνολο των υπολοίπων )

* Σαφώς δεν γνωρίζουμε αν θα προχωρήσει η πιλοτική εφαρμογή και αν υπάρξει διεύρυνση και σε άλλες διαδικασίες, όμως αποτελεί το μέλλον όπως το μεταδώσαμε πριν από δεκαετίες, και χρειάζεται η πιλοτική εφαρμογή του, όπως και σε άλλους τομείς που ο δήμος Γλυφάδας και οι αιρετοί στέκονται διαχρονικά εμπόδιο της μετεξέλιξης.

* Όπως βλέπετε η τιμιότητα - εντιμότητα είναι καθοριστικής σημασίας, ενώ εμείς είχαμε προτείνει στην εφορευτική επιτροπή να υπάρχουν περισσότερα μέλη και άγνωστα μεταξύ τους, αν καθίσταται δυνατόν, και δικαστικοί λειτουργοί, ώστε να διασφαλίζεται καλύτερα το αποτέλεσμα. ( Σε διαδικασία δημοτικών εκλογών ) Αν φτάσουμε κάποτε και σε αυτό το σημείο.

9.31 mhz ΤικΤακ στα FM με τη συνεργασία πολλών όμορων δήμων, Γλυφάδα FM, RADIO, 1977 - 2004, κ.α, άρα δεν πρέπει να επανέλθουν τα νότια στο ραδιόφωνο και να ανοίξουν πιλοτικά τον ορίζοντα της Ψηφιακής εποχής - ραδιοφωνίας - Τοπικής Ενημέρωσης, με την συμβολή της πολιτείας, των δήμων, και των κατοίκων; 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το (e-Democracy), η ψηφιακή Δημοκρατία, πιλοτικά στο δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">