ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η δεύτερη εκδήλωση - διάλεξη για το SHINTO στην Αργυρούπολη

Το_Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι στην άπιαστη και μακρινή παραμυθένια παλαιά Ιαπωνία. Μπήκαμε βαθιά, μες στην απαρχές του Πολιτισμού και της Ιστορίας της, στις ρίζες της ιαπωνικής θρησκευτικότητας που αποτελεί βασικό πυρήνα της σημερινής Ιαπωνικής κουλτούρας.

Μέσω της εκδήλωσής μας,  έγινε γνώστη στο κοινό η αρχαιότερη εγχώρια θρησκεία της Ιαπωνίας, ο Σιντοϊσμός, άγνωστος σε πολλούς, που ωστόσο επιβιώνει μέχρι σήμερα. Με οδηγό τον ομιλητή της βραδιάς, βαθύ γνώστη του Ιαπωνικού πολιτισμού, Ιστορικό Ερευνητή και Διδάσκαλο Yawara / αρχαίου Judo, γνωρίσαμε καλύτερα την θρησκεία αυτή, που αφορά την λατρεία της Φύσης, του Αυτοκράτορα, των Προγόνων και των Ηρώων της.

Η προαναφερθείσα διάλεξη “SHINTO: Mία Ιστορική Προσέγγιση Στην Αρχαιότερη Ιαπωνική Θρησκεία” αποτελεί την 2η εκδήλωση – διάλεξη που διοργανώνει το Ε.Π.Κ.Α μέσα στο 2016, όργανο του Σωματείου “HIKARIKWAI” με έδρα την Αργυρούπολη, που πραγματεύεται, ως πιστοποιημένος φορέας του Ιαπωνικού Πολιτισμού από το Ιαπωνικό Κράτος, την διάδοση – επικοινωνία αυτού στην χώρας μας από το 1985, σε συνεργασία πάντοτε με την Ιαπωνική Πρεσβεία και τον όμορο “Ελληνο – Ιαπωνικό Σύνδεσμο Φιλίας”.

Η διάλεξη έλαβεν χώραν στην Αίθουσα Συναυλιών  του Δημοτικού Ωδείου Αργυρούπολης, στις 6:30 μ.μ (Λ. Κύπτου 97 και Χρυσοστόμου Σμύρνης, 2ος όροφος). Πλήθος κόσμου, γνώστες και μη, μας τίμησαν με την παρουσία τους και έγιναν συνοδοιπόροι μας στην “Οδό των Θεών”… στον Δρόμο του Shinto. Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν: Η Βουλευτής της “Ένωσης Κεντρώων”, κα Θ. Μεγαλοοικονόμου με τον σύζυγός της, ο Γραμματέας του “Ελληνο – Ιαπωνικού Συνδέσμου Φιλίας” και Γραμματέας του Ε.Π.Κ.Α, κ. Ν. Αναστασίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Β. Νικοθόδης, ο παγκοσμίου γνωστός Γλύπτης και  Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π, κ. Γ. Καλακαλλάς, η συγγραφέας – ποιήτρια Τζένη Κουτσουλιέρη κ.α Στο κοινό παρευρέθησαν άνθρωποι των Γραμμάτων και της Κοινωνικής Προσφοράς, του Εκπαιδευτικού -  Παν/ κου κλάδου, του Αθλητισμού και του Εμπορίου, καθώς και φοιτητές του Παν/μίου Αθηνών. Ιδιαίτερη τιμή μας έκανα οι εκπρόσωποι της  Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας Ελλάδος, οι μόνοι πραγματευτές αυτής της Τέχνης στην Ελλάδα.

Στην αρχή της εκδήλωσης η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΕΠΚΑ, κα Κ. Κουτσουλιέρη, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις Δημοτικές αρχές για την πολύτιμη στήριξη και βοήθειά τους στο ομολογουμένως δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει, καθώς και τους χορηγούς των (“Εταιρεία Κοινωνικής Εξυπηρέτησης ΤΟΓΡΙΔΗΣ”, “Άνθη – Φυτά ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ”, “New Generation webradio”), όλα με έδρα την πόλη μας, την Αργυρούπολη. Εισηγήτρια της διάλεξης ήταν η  Επίτιμη Πρόεδρος του ΕΠΚΑ (πρώην Γ.Γ του Δ.Σ HIKARIKWAI), Ιστορικός – Αρχαιολόγος και κόρη - μοναδική κληρονόμος του Αρχείου του άρχοντα – σκηνοθέτη, αναβιωτή της αρχαίας τραγωδίας στην χώρα μας και ιδρυτή του Πειραϊκού Θεάτρου, Δημήτρη Ροντήρη, κα Κωστούλα Ροντήρη, η οποία αφού παρουσίασε το πανελληνίως πρωτοποριακό έργο του κ. Μ. Δασκαλάκη στο ελληνικό Judo και τα πολιτισμικά στοιχεία του από το 1981 στην Αργυρούπολη, καθώς και τους στόχους του ΕΠΚΑ, αναφέρθηκε στον Δημήτρη Ροντήρη τονίζοντας την αγάπη της για την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου εξ΄ αιτίας του πατέρας της και προσκάλεσε όλους και όλες στη νέα έδρα του “ΕΠΚΑ – HIKARIKWAI”, που θα λειτουργήσει ως Dojo, Εργαστήρι Ιαπωνικών Χειροτεχνημάτων και Χώρος Εκδηλώσεων από τα Χριστούγεννα (Αργυρούπολη).

Στη συνέχεια ανέλαβε να μας ταξιδέψει στην μαγική Χώρα της Κερασιάς ο Ιστορικός Ερευνητής - Ιαπωνολόγος και Διδάσκαλος Yawara / αρχαίου Judo (μοναδικός πραγματευτής της Τέχνης αυτής στην Ελλάδα) κ. Μάνος Δασκαλάκης, όπου πληροφόρησε το κοινό για τις ρίζες, τις θεότητες (για πρώτη φορά με ονόματα!!!), τα ήθη/έθιμα κ.ο.κ του Σιντοϊσμού.

Στο κοινό διανεμήθηκαν κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της διάλεξης, το ομότιτλο Εγχειρίδιο Σωματειακής έκδοσης και συγγραφής του διαλέκτη της βραδιάς, μαζί με ένα ιαπωνικό χρηστικό αντικείμενο.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν το πρωτότυπο βιβλίο του Σιντοϊστή Αρχιερέα της αίρεσης Shintu, TADAAKI YOSHIMURA με τίτλο  “Commentary on Documents Regarding Establishment of  Sectarian Shintoism” (εκδ. 1935), καθώς και ένα ιδιόχειρο ενυπόγραφο (συνοδευτικό της έκδοσης) σημείωμα γραφομηχανής, του συγγραφέως, με ημερομηνία “3 Δεκεμβρίου 1935”.

Αμέσως μετά ακολούθησε μίνι δεξίωσις στον χώρο υποδοχής του Δημοτικού Ωδείου Αργυρούπολης.

Το “Ελληνο – Ιαπωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Αργυρούπολης” ήρθε και θα μείνει! Με σύνθημά του το “Εδώ και Τώρα” υπόσχεται πως θα καλύψει ακόμη και τις πιο απαιτητικές προσδοκίες των γνώστεων του Ιαπωνικού Πολιτισμού και γενικότερα του Ασιατικού χώρου στην Ελλάδα, καθώς και αυτούς που θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να μάθουν την αλήθεια γι αυτό τον τόσο ίδιο και συγχρόνως διαφορετικό, με εμάς, λαό.

“Όνειρο πολλών απετέλεσε και αποτελεί, ένα ταξίδι
στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου,
στην Χώρα των Χρυσανθέμων και της Κερασιάς!!!
 Όνειρο δύσκολα υλοποιήσιμο, αλλά που πάντα διατηρεί τη ζωντάνια του,
ευρισκόμενο σε εγρήγορση με αμείωτο ενδιαφέρον.”


(Τ. Κ. ποιήτρια – παριστάμενη)

Σημείωση του ''Γ'': Λόγω των διαμορφωμένων συνθηκών, και ελλείψει της αρωγής από τη πλευρά του δήμου - αιρετών, αδυνατούμε να παραστούμε στο 99% των τοπικών εκδηλώσεων.

Το δικό μας όραμα δεν ήταν ένας κομματικός δήμος, με σκεπτικό διεύρυνσης των κομματικών σκοπιμοτήτων στις τοπικές μας κοινωνίες, το σκεπτικό μας ήταν ένας δήμος, ο οποίος σε άμεση συνεργασία με τους όμορους, να διαμορφώσει τις συνθήκες άμεσης και μαζικής κάλυψης όλων των τοπικών εκδηλώσεων, και σαφώς με την συνεργασία όλων των συμπολιτών μας. ( Βλέπε κατάθεση προτάσεως - φακέλλου - αιτήσεις στην διοίκηση του κ. Στέλιου Σφακιανάκη το 2004, και παντελής απουσία εκπροσωπήσεως μέχρι και σήμερα. )
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η δεύτερη εκδήλωση - διάλεξη για το SHINTO στην Αργυρούπολη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">