ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νότης Μαριάς, Σοφία Σακοράφα, και Νίκος Χουντής στο ευρωκοινοβούλιο για το Ελληνικό (VIDEO)

Xθες στις 11.10.2016 η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε Αναφορά μελών της Επιτροπής αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.

Κατά τη συζήτηση και έπειτα από εισήγηση των μελών μας και τοποθέτηση των Ευρωβουλευτών κ.κ. Νότη Μαριά, Σοφίας Σακοράφα και Νίκου Χουντή και της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή των οικολόγων κ. Ska Keller, η επιτροπή αναφορών συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν σοβαρές και βάσιμες καταπατήσεις και παραβιάσεις Διεθνών και Ευρωπαϊκών Συνθηκών και Συμβάσεων καθώς και Οδηγιών της Ε.Ε, και διατήρησε ανοιχτή προς διερεύνηση την Αναφορά μας.
ΘΕΜΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΑ ΦΑΡΑΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΕπίσης, ζήτησε από την Κομισιόν να διερευνήσει ενδελεχώς τις καταγγελίες ως οφείλει και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, επίσης ζήτησε εξηγήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον αγοραστή σχετικά με:1. Τις αναφερθείσες καταγγελίες για 11 κρατικές ενισχύσεις υπέρ του αγοραστή.
2. Την παραβίαση της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ για την μη υπαγωγή του νόμου 4062/12 για την "αξιοποίηση" του Ελληνικού, στη παραπάνω Οδηγία. Διότι πριν την ψήφισή του, το 2012, δεν προηγήθηκε Διαβούλευση με τους πολίτες της Αθήνας και δεν εκπονήθηκε η απαιτούμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων - ΣΜΠΕ.
3. Την παραβίαση της Οδηγίας 92/43 για την διατήρηση των Φυσικών Οικοτόπων κλπ και της Οδηγίας 2000/60/ ΕΕ, δεδομένου ότι η θαλάσσια περιοχή του Ελληνικού περιέχει πολλά Λιβάδια Ποσειδωνίας και υφάλους με κοραλλιογενείς σχηματισμούς, είδη προτεραιότητας και απολύτου προστασίας για την Ε.Ε καθώς και μη ένταξη της Περιοχής αυτής στο δίκτυο Natura.
4. Παραβίαση της συνθήκης της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, επειδή με το σχέδιο αυτό, όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, αλλοιώνεται σημαντικά το τοπίο του Λεκανοπεδίου με 7 ουρανοξύστες, 16οροφες πολυκατοικίες και προβλεπόμενες προσχώσεις στην θάλασσα.
5. Την καταπάτηση σε όλα τα επίπεδα της συνθήκης του Άαρχους για το δικαίωμα των πολιτών στην διαβούλευση και συμμετοχή των αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον καθώς και την καταπάτηση της απρόσκοπτης πρόσβασης τους στην Δικαιοσύνη. (ειδικά σ΄ αυτό το σημείο η επιτροπή θορυβήθηκε όταν άκουσε τον Ευρωβουλευτή κ. Νικό Χουντή εκτός των άλλων, να λέει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν δέχτηκε να συζητήσει αίτηση αναθεώρησης που κατέθεσε μαζί με πολίτες, στις αποφάσεις του Ε.Σ για το Ελληνικό, θεωρώντας ότι οι πολίτες δεν έχουν έννομο συμφέρον.
6. Την παραβίαση των συνθηκών:

α) για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομίας
β) της Γρανάδα για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Οι τέσσερις Ευρωβουλευτές ήταν καταπέλτες με τα ατράνταχτα επιχειρήματα τους σχετικά με την διπλή ύποπτη ιδιότητα της Κομισιόν ως Τρόικα η οποία από τη μια επιβάλλει τις παραβιάσεις αυτές και από την άλλη παίζει τον ρόλο του θεματοφύλακα της κοινοτικής νομοθεσίας. Έτσι πείστηκε η Επιτροπή Αναφορών να εξετάσει ενδελεχώς την υπόθεση για το Ελληνικό και να επισκεφτεί αν χρειαστεί την περιοχή για επιτόπια αυτοψία όπως ζήτησε έκτος των άλλων η Ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα καθώς και τα μέλη μας.Επίσης αίσθηση έκανε η αναφορά της κας Σ. Σακοράφα ότι στην πιο ακριβή περιοχή της πρωτεύουσας, το Ελληνικό, πωλείται κάτω από 100 € το τετραγωνικό μέτρο και εκείνες του Ν. Μαριά και Ν. Χουντή ότι υπάρχουν σημαντικές κρατικές ενισχύσεις προς τον αγοραστή.
Τέλος, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή κ. Ουζουνίδη, γεγονός που θίγει την διάκριση των εξουσιών εκτελεστικής και νομοθετικής όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς.

Ελληνικό 12/10/2016
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νότης Μαριάς, Σοφία Σακοράφα, και Νίκος Χουντής στο ευρωκοινοβούλιο για το Ελληνικό (VIDEO) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">