ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αναδρομή: Ο Αγώνας για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού συνεχίζεται...

Του Γιάννη Κουρδομένου

Όπως θυμάστε στο τοπικό μας ραδιόφωνο, (ΓΛΥΦΑΔΑ FM), το οποίο έκλεισαν με σειρά καταχρηστικών διώξεων και κατασχέσεων
οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ( οι λόγοι είναι ξεκάθαροι και σαφείς), υφίστατο μια συγκεκριμένη ενότητα την οποία αποκαλούσαμε αναδρομή, η στα αγγλικά Flashback.

Σήμερα επιχειρούμε το ανάλογο στο διαδίκτυο, με την τοποθέτηση του Τ.Ταστάνη, τον οποίο παρεμπιπτόντως έχουμε να δούμε πολύ πριν από αυτή την εκδήλωση, ώστε να σας θυμίσουμε για άλλη μια φορά, ότι πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα, ακούσαμε δια στόματος του αναφερόμενου, το πλέον γνωστό και τετριμμένο ''Δεν μπορώ να κάνω Τίποτα''.

Το ''τίποτα'' το είχαμε ακούσει πριν από αυτόν από σειρά άλλων με πολιτική δραστηριότητα στο τόπο μας, και συγκεκριμένα το 2004 από τον Πασόκο Στέλιο Σφακιανάκη, τέως δήμαρχο Γλυφάδας και νυν συνδιοικούντα με την δεξιά διοίκηση Παπανικολάου, όπως και από αρκετούς ακόμα οι οποίοι ακολούθησαν απολαμβάνοντας τα χρήματα του κοινωνικού συνόλου και φροντίζοντας για σειρά από ρουσφέτια πάντα υπέρ των ημέτερων.

Τι σημαίνει το ''Τίποτα'' δια στόματος διορισμένου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος; Σημαίνει ότι όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν την ανομία υπέρ των ημετέρων τους για 27 χρόνια, και τα οφέλη ήταν επιλεκτικά υπέρ αυτών από τα δημόσια αγαθά, χωρίς να πληρώνουν ''τίποτα'', έτσι και σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση στελεχών η οποία συνεχίζει την υπηρέτηση των ήδη ωφελημένων πολυεκατομμυριούχων. 

Με αυταπόδεικτο το συγκεκριμένο όφελος των πολυεκατομμυριούχων της διαπλοκής, όπως και των ελαχίστων που προσέλαβαν στα αντισυνταγματικά τους media, το ''τίποτα'' δηλώνει συνέχεια του παλαιοκομματισμού, για τα οφέλη μιας χούφτας οικογενειών οι οποίες διέλυσαν την εθνική μας οικονομία και κατέστρεψαν εκατομμύρια πολιτών.  

Σας θυμίζω ότι εμείς ανιδιοτελώς μπορούσαμε και κάναμε αρκετά πράγματα ώστε να υπάρξει η ανατροπή από την διακυβέρνηση της χώρας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι εν λόγω ωφελημένοι  του παρόντος, αν θεωρούν δεδομένη τη προσωπική τους δικαίωση, δεν οφείλουν το ανάλογο στους υπολοίπους του Ελληνικού λαού;;;

Μήπως έχετε γίνει πολλοί οι ωφελημένοι οι οποίοι δεν κάνετε απολύτως τίποτα για τα νότια προάστια της Αττικής;;; ( Αντιλαμβάνεστε επαρκώς, διότι όλοι εμείς είμαστε παλιές ''καραβάνες'', δεν είμαστε χθεσινοί, και δεν μας παίζουν τα κόμματα του χθες πάνω στην πολιτική σκακιέρα. Δεν είμαστε πειραματόζωα, και αν επιθυμούν πειραματόζωα από τα κόμματα του χθες να τα διαμορφώσουν στους κόλπους τους. )

Ο Αγώνας για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού συνεχίζεται...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΤΑΝΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ –ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ   ΓΛΥΦΑΔΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


Στην εκδήλωση για το «Ελληνικό» 22 Ιουνίου 2016 
Πλατεία Σουρμένων Ελληνικού.

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,

Εδώ και είκοσι χρόνια μαζί, ενωμένοι παλεύουμε για να γίνει ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η παραλία ένα μητροπολιτικό πάρκο, μια «ανάσα» όχι μόνο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά για τους κατοίκους ολόκληρου του πολύπαθου και κορεσμένου Λεκανοπεδίου Αττικής. Αγωνιστήκαμε για να παραμείνει ένας χώρος ανοιχτός και δημόσιος. Να μετατραπεί σε μια όαση πρασίνου με συμβατές χρήσεις, που θα αξιοποιηθεί για να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων πολιτών. 

Ποτέ δεν συμβιβαστήκαμε με την ιδέα πως ο τεράστιος αυτός δημόσιος χώρος μπορεί να αποτελέσει ένα «φιλέτο» ιδιωτικής κατανάλωσης και κερδοσκοπίας. Και θέλω να δηλώσω απερίφραστα και από το βήμα αυτό, πως ούτε και τώρα θα συμβιβαστούμε. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ορμή, όρεξη και θάρρος αυτόν τον αγώνα.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως, με τις διαπραγματεύσεις που έκανε με τον μοναδικό επενδυτή - κάτω βέβαια από την ισχυρή πίεση των δανειστών της χώρας που επιδίωξαν να θυσιαστεί και το Ελληνικό στο βωμό της αξιολόγησης - πέτυχε να βελτιώσει σημαντικά την προηγούμενη συμφωνία.  

Εμείς λέμε ότι, δυστυχώς, οι όποιες βελτιώσεις έγιναν, δεν αλλάζουν καθόλου την ουσία της πολύ κακής συμφωνίας που είχε κάνει η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Παραμένει μια συμφωνία διάτρητη, παράνομη και καταχρηστική σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μια συμφωνία, που αν επιτρέψουμε να εφαρμοστεί, αυτό θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα των πολιτών και των όμορων δήμων. Μια συμφωνία που τα οικονομικά της οφέλη είναι από ανύπαρκτα, έως αρνητικά και τουλάχιστον επισφαλή. 

Όλες αυτές οι ενστάσεις μας προκύπτουν αβίαστα από το «μνημόνιο συνεννόησης» που υπογράφηκε μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ομίλου των εταιρειών που υπέβαλαν τη μοναδική προσφορά στο διαγωνισμό, με επικεφαλής τη Lamda Development. Ας αναφέρουμε μόνο μερικά σημεία:

Παραχωρείται για 99 ολόκληρα χρόνια μια έκταση 6.200.000 τετραγωνικών μέτρων έναντι 915 εκατ. ευρώ. Με μια τιμή που αντιστοιχεί σε 148 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή λιγότερο από όσο κοστίζει μια γκαρσονιέρα στην πλατεία Αμερικής! Κι αυτό όταν η μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας την αποτιμούσε σε 3 δισ. Ευρώ, δηλαδή κατά 338% πάνω από την τιμή πώλησης. 

Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει άμεσα γύρω στα 135 εκατ. ευρώ για τη μετεγκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών που στεγάζονται στο Ελληνικό, χώρια το κόστος της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος. 
Από τη συνολική αυτή έκταση των 6.200 στρεμμάτων μόνο τα περίπου 2.000 στρέμματα πρόκειται να γίνουν πάρκο, που δεν ισοδυναμεί ούτε με το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης, ενώ το κόστος συντήρησής του θα αναλάβει το ελληνικό δημόσιο.

Από τη συνολική έκταση των 3,5 χιλιομέτρων παραλίας μόνο το 1 χιλιόμετρο, δηλαδή ούτε καν το ένα τρίτο της, θα παραμείνει ελεύθερη για το κοινό.
Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός όμιλος αποκτά το δικαίωμα να χτίσει μια ολόκληρη ιδιωτική πολιτεία 25.000 τουλάχιστον κατοίκων και να «φυτεύσει» μια σειρά από άλλα μεγαθήρια με διάφορες χρήσεις: Από ουρανοξύστες, μέχρι ξενοδοχεία και από καζίνο μέχρι τεράστια εμπορικά κέντρα, τύπου mall. Χρήσεις οι οποίες θα εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο ως προς τις δημοτικές υπηρεσίες και τις κοινόχρηστες λειτουργίες. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η συμφωνία προβλέπει ότι ο ιδιώτης επενδυτής προστατεύεται από μια σειρά από ποινικές ρήτρες τις οποίες θα αναγκαστεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ως αποζημιώσεις αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η επένδυση. 

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός υπηρετεί το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, ούτε μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τόπου και σε προσφορά νέων μόνιμων θέσεων εργασίας. Πολύ περισσότερο το πενιχρό τίμημα της πώλησης που συμφωνήθηκε δεν πρόκειται να συμβάλλει στην απομείωση του δημόσιου χρέους. 
  
Εμείς πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερα οφέλη σε όλους τους τομείς αν στο Ελληνικό δημιουργηθεί ένας σημαντικός Πόλος Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανοιχτός τους κατοίκους της Αττικής και τους ξένους επισκέπτες. 

Η μελέτη του Ε. Μ. Πολυτεχνείου έχει δείξει ότι η ανάπτυξη και συντήρηση του μητροπολιτικού πάρκου, είναι εφικτή οικονομικά με αυτοχρηματοδότησή του μέσα από την ήπια αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων και εγκαταστάσεων. Εμείς δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζί με τους πολίτες των γύρω δήμων αλλά και όλου του λεκανοπεδίου της Αθήνας, για τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου στο σύνολο του χώρου, ελεύθερο για χρήση από τους πολίτες, με διατήρηση και βελτίωση των χώρων και εγκαταστάσεων για άθληση, πολιτισμό, έρευνα-τεχνολογία, εκθέσεις, κοινωφελείς υπηρεσίες κλπ.

Είμαστε αποφασισμένοι, λοιπόν, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και πάθος μέχρι το όραμά μας για ένα Δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, που θα αξιοποιηθεί με έναν τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον και θα συμβάλλει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, δικαιωθεί και πάρει σάρκα και οστά! 

Σας ευχαριστώ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αναδρομή: Ο Αγώνας για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού συνεχίζεται... Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">