ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Προκόπης Παυλόπουλος: «Χωρίς κοινωνικό κράτος Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει»

Ο πρόεδρος της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, η αν προτιμάτε προεδρικής, η κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ( διότι υπάρχει και η κοινωνική ), τόνισε ότι  «Χωρίς κοινωνικό κράτος Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει».   

Επίσης, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, που σε δυο μέρες φτάνει στην Αθήνα, είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, το οποίο είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνηση του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, στη Νέα Ποτίδαια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας το 1821.

Με αφορμή το Έτος Αριστοτέλη που διανύουμε, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο πνεύμα του Αριστοτέλη και το περιεχόμενο που έδωσε στην έννοια της Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και σημείωσε πως αυτή πρέπει να την υπερασπιστούν όλη η Δύση και η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία της Δύσης, ιδίως η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

«Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Το βλέπουμε αυτό όχι μόνο στον τόπο μας, με τα δεινά του λαού μας και την κρίση που έχει ενσκήψει», εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Το βλέπουμε στην Ευρώπη, γιατί να θυμάστε και να θυμόμαστε ότι τα μορφώματα του φασισμού και του ναζισμού, που αναπτύσσονται, κυρίως προκύπτουν επειδή υπάρχει αυτή η αύξηση των ανισοτήτων και ο κίνδυνος της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Να θυμόμαστε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα έρθει σε δυο μέρες, ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ».

Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε σε όσους ζητούν λιγότερο Κράτος, λέγοντας πως άλλο είναι ο κρατισμός και άλλο το κοινωνικό κράτος. «Το λέω αυτό προς όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι η παρουσία του Κράτους δεν πρέπει να είναι τόσο ζωντανή. Συμφωνώ, ο κρατισμός αποτελεί μια πληγή πραγματικά, αλλά ο κρατισμός με την έννοια που τον ξέραμε. Ο κρατισμός δεν συμπεριλαμβάνει το κοινωνικό κράτος.

Το κοινωνικό κράτος είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος, υπογράμμισε και συνέχισε: «Και αν θέλετε είναι υποχρέωση του κράτους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, λόγω της φύσης και της ιδιοσυγκρασίας του. Γιατί ένα κράτος για να είναι δημοκρατικό το πρώτο το οποίο πρέπει να επιτυγχάνει είναι την ίση μεταχείριση των πολιτών του και τη στήριξη της κοινωνίας του. Χωρίς αυτή δημοκρατία και δη αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει . 

Εύχομαι εμείς οι Έλληνες, ο λαός, αυτές τις δύσκολες ώρες, να υπερασπιστούμε αυτό το πνεύμα του Αριστοτέλη και την έννοια της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης και να μεταλαμπαδεύσει αυτό το πνεύμα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη. 

Ξέρω ότι κάποιοι θα πουν ότι με τον τρόπο αυτό μεγαλοπιανόμαστε. Κάθε άλλο. Τα όρια μας τα γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως την κληρονομιά μας, ξέρουμε και το χρέος μας και αυτό το χρέος να είστε βέβαιοι ότι θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο ομονοούντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι».

Σημείωση του Γιάννη Κουρδομένου: Ο πρόεδρος της δημοκρατίας καλείται να ανατρέξει στα αρχεία του προεδρικού μεγάρου, και να αναζητήσει τις συνομιλίες - επικοινωνία που είχα με τον κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ώστε να έχει ιδία άποψη σχετικά με την ίση μεταχείριση των πολιτών, όπως και με το καθεστώς της Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και της λειτουργίας των αρμοδίων των αστικών κομμάτων.

Καλούμε επίσης τον πρόεδρο να ενημερωθεί επαρκώς όσων αφορά τις επιλογές - παρανομιών - σε σύννομα αιτήματα στο δήμο Γλυφάδας, στον οποίο διοικούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ελπίζω να μην παρεξηγηθούμε με το ''κοινωνική δημοκρατία'', διότι είναι σαφές ότι η Κοινωνική Δημοκρατία δεν είναι μια δομή με μόνιμη στερέωση και θεμελίωση, αλλά πρέπει κάθε φορά να κατακτάται εκ νέου με δημοκρατικό τρόπο, και εμείς επικεντρώνουμε πάντα στην τοπική μας πραγματικότητα και δημοκρατία, στους Ο.Τ.Α, η οποία έχει πολλές παθογένειες σε σχέση με τα θετικά της χαρακτηριστικά. ( υπάρχουν και πολλά θετικά.)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Προκόπης Παυλόπουλος: «Χωρίς κοινωνικό κράτος Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb