ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα: Καταδίκη Κόκκορη - Λανδράκη για το σύμφωνο συνδιοίκησης



Στις 16/12/2016 στο Θ΄τριμ. πλημμελειοδικείο Αθηνών οι τέως δήμαρχοι Γλυφάδας, Στέλιος Λανδράκης, και Κώστας Κόκκορης, καταδικάστηκαν σε ποινή 18 μηνών για το γνωστό σύμφωνο συνδιοίκησης.

Ο Κώστας Κόκκορης πλην των 18 μηνών της ποινής, στερείτε και των πολιτικών του δικαιωμάτων για ένα χρόνο για το τοπικό Μνημόνιο.

Ο κ. Κόκκορης, είχε κατηγορηθεί  ότι έχει εκδώσει 6 επιταγές ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του κατά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010.

Το ιστορικό της συναλλαγής 

Ο κ. Λανδράκης, πέραν του ιδιωτικού συμφωνητικού συνδιοίκησης και προγραμματικής σύγκλισης, ζήτησε επιπλέον το 2010 ως εγγύηση τα 500.000 ευρώ, γιατί όπως ανέφερε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ενώ είχε συμφωνήσει στα ίδια θέματα με τον τότε δήμαρχο Ι. Θεοδωρόπουλο (για τις επαναληπτικές εκλογές του έτους 2006), εκείνος δεν τήρησε τη συμφωνία, γεγονός που, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, επιβεβαιώνει και ο εκλιπών Θεοδωρόπουλος στην ένορκη κατάθεσή του!

Η συμφωνία περιελάμβανε στήριξη με την έκδοση σχετικών ανακοινώσεων και την προτροπή των ψηφοφόρων να ψηφίσουν τον συνδυασμό Κόκκορη καθώς και με την προσωπική παρουσία σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις. 

Τα ανταλλάγματα 

Για αντάλλαγμα, συμφωνήθηκε η παραχώρηση από τον Κόκκορη, σε περίπτωση που εκλεγόταν, στους ίδιους ή σε πρόσωπα της επιλογής τους, της διοίκησης κάποιων τομέων του δήμου, καθώς και η τοποθέτηση των ίδιων, αλλά και προσώπων που θα προέρχονταν από τις παρατάξεις τους, σε έμπιστες θέσεις επιχειρήσεων και εταιρειών του δήμου.

Η επικύρωση της συμφωνίας έγινε με συμφωνητικό, το οποίο συνυπέγραψαν, λαμβάνοντας μάλιστα ο Στ. Λανδράκης και ο αποβιώσας Οδυσσέας Παπαδόπουλος από τον Κ. Κόκκορη εγγύηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων το ποσό των 500.000 ευρώ έκαστος σε επιταγές. 

Συγκεκριμένα, ο Κ. Κόκκορης εξέδωσε 6 προσωπικές επιταγές χωρίς συμπληρωμένη ημερομηνία έκδοσης και παρέδωσε τη μία των 500.000 στον αποβιώσαντα και 5 επιταγές των 100.000 στον Λανδράκη.

Μετά λοιπόν την άναδειξή του ως δημάρχου, ο Κ. Κόκκορης, όπως αναφέρει η εισαγγελική διάταξη, «σε τήρηση των συμφωνηθέντων τοποθέτησε σε διάφορες θέσεις του δήμου ή εταιρειών ή επιχειρήσεων τόσο τους δύο συνυποψηφίους του όσο και άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός τους με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς να συντρέχουν οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις, παραβαίνοντας τα υπηρεσιακά του καθήκοντα».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κόκκορης το 2010 είχε επικρατήσει στο β΄γύρο έναντι του κ. Βαρβιτσιώτη με μόλις 52 ψήφους, ενώ ο συνδυασμός του κ. Λανδράκη είχε λάβει στον α΄γύρο 2.289 ψήφους και 7,39%.

Ο πρώτος ευτελής και διαπλεκόμενος δήμος της Ελληνικής επικράτειας

Οι επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο όσων είχαν συμφωνηθεί το 2010 υφίστανται ακόμα και σήμερα στο δήμο Γλυφάδας, δεδομένου ότι ένα ανάλογο άτυπο πλαίσιο συνδιοικήσεως συνεχίζει να τελεί σε ισχύ.

Είναι γνωστό ότι πλην της άμεσης ωφέλειας που υπήρξε έπειτα από το τοπικό μνημόνιο, των εμπλεκομένων του και των δικών τους ανθρώπων, υπήρξε και αλλοίωση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, και μέχρι σήμερα όσα πιστώνονται και ψηφίζονται με την συνδρομή της παρατάξεως Κόκκορη αποτελούν στοιχείο αυτής της συναλλαγής.

Σαφώς αν δεν είχε υπάρξει το τοπικό μνημόνιο σήμερα άλλη θα ήταν η διαμόρφωση του τοπικού Δ/Σ, καθώς και οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν από διαφορετικούς κατοίκους - αιρετούς.

Το συγκεκριμένο στοιχείο αλλοιώσεως δεν εξετάζεται ούτε από την δικαιοσύνη, ούτε από τους αρμοδίους του παρόντος οι οποίοι θεσπίζουν για τους Ο.Τ.Α.

Περισσότερο επεξηγηματικά 

Αν είχε κερδίσει τις δημοτικές εκλογές του 2010 ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τις οποίες τις έχασε με 53 ψήφους έπειτα από τις συμφωνίες και το τοπικό μνημόνιο, σήμερα ο κ. Παπανικολάου δεν θα ήταν δήμαρχος, διότι θα είχε παρέλθει ο χρόνος διοικήσεως της δεξιάς παρατάξεως, έπειτα από τέσσερα χρόνια Ι.Θεοδωρόπουλου και τέσσερα Βαρβιτσιώτη,  και στις εκλογές του 2014 θα είχε προκύψει εντελώς διαφορετική διοίκηση, καθώς και κατανομή των εδρών του δήμου Γλυφάδας.

Σημείωση: Αντιλαμβάνεστε επαρκώς ότι κάθε άλλος επιτήδειος, για το συγκεκριμένο θέμα, παραμονές Χριστουγέννων και καινούργιου χρόνου, θα είχε αποσπάσει τουλάχιστον minimum από ένα χιλιάρικο από κάθε τέως δήμαρχο ώστε να μην αναρτηθεί δημόσια. ( Ποιοι απατεώνες σας κάνουν κήρυγμα για τη δημοσιογραφία στα νότια προάστια ; ) 

Όπως διαπιστώσατε εκτός από εμάς στον ΓΛΥΦΑΔΑ WEB, δεν το έχει αναρτήσει κανείς άλλος, και αυτό αυτούσια δηλώνει σε ποια χώρα βρισκόμαστε ακόμα και σήμερα. Άλλωστε, οι ίδιοι επέλεξαν και διαμόρφωσαν αντί της ορθής οδού καθώς και διοικήσεως του δήμου Γλυφάδας τη διαπόμπευση τους.

Αν είχαν ακολουθήσει την ορθή οδό, σήμερα δεν θα έχει τεθεί ζήτημα καταδίκης, ποινής, καθώς και στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του τέως δημάρχου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα: Καταδίκη Κόκκορη - Λανδράκη για το σύμφωνο συνδιοίκησης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">