ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Παγκόσμια ημέρα Ελληνοφωνίας

Η Ελληνοφωνία αποκτά την Παγκόσμια Ημέρα της. Ορίζεται η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται η επέτειος θανάτου του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Την ανακοίνωση έκανε στη Μόνιμη Ειδική Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ομογένεια Τέρενς Κουίκ.

Όπως είπε συγκεκριμένα:

«Η γλώσσα μας, αποκτά την παγκόσμια ημέρα της. Μπορεί να εμπλουτίζει καθημερινά τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη, μπορεί οι λέξεις της να είναι οι καθημερινές βασικές στις επιστήμες, όπως η ιατρική, αλλά η Ελληνοφωνία έπρεπε να αποκτήσει τον ετήσιο επίσημο παγκόσμιο εορτασμό της. Ως ημερομηνία καθορίζεται, μετά από πρόταση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται η επέτειος του θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, που η απόφαση έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς και σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους για την Κοινή Υπουργική Απόφαση κ.κ. Πάνο Σκουρλέτη, Κώστα Γαβρόγλου και Νίκο Κοτζιά, θα φροντίσουμε ως Υφυπουργείο για την Ομογένεια, να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν η σχετική ΚΥΑ.

Αμέσως μετά την υπογραφή της ΚΥΑ και με πρόταση του Προέδρου της συγκεκριμένης Επιτροπής Αλέξη Τριανταφυλλίδη, θα συγκροτηθεί αρχές του χρόνου ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής της Διασποράς, με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Παιδείας και Bουλευτών της αντίστοιχης Επιτροπής (Μορφωτικών Υποθέσεων).

Εκεί θα ακουστούν και προτάσεις για δράσεις, που θα πρέπει να γίνουν στις 9 Φεβρουαρίου σε όλα τα ελληνικά σχολεία, αλλά με τη βοήθειά μας και στις Ομογενειακές Κοινότητες και σχολεία, σε όλες τις Ηπείρους. Μιας Ομογένειας που μαζί με την Εκκλησία, κάνει τα πάντα για να κρατήσει ζωντανή την ελληνική γλώσσα, καθώς σε πολλά κράτη έχει φτάσει στην έκτη και έβδομη γενιά.
Είναι λίγος ο χρόνος προετοιμασίας, τώρα τη πρώτη φορά της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, αλλά είμαι βέβαιος, ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Για την ιστορία αναφέρω, ότι η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας στηρίχθηκε και από τους Ελληνόφωνες της Κάτω Ιταλίας. Αυτοί κι αν δεν κάνουν αγώνα για την ελληνική γλώσσα».

Σημείωση του ''Γ'': Η Παγκόσμια ημέρα Ελληνοφωνίας είναι γεγονός και θα τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, πάντως, η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας χωλαίνει, δεδομένου του απόλυτου ελλείμματος στις προτάσεις μας του παρελθόντος, για ένα πολυγλωσσικό Ελληνικό δημόσιο κανάλι, το οποίο έπρεπε να υφίσταται στη χώρα μας με στόχο τον Τουρισμό και να ομιλεί παράλληλα της Ελληνικής και δυο τρεις ακόμα καθιερωμένες γλώσσες.  
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Παγκόσμια ημέρα Ελληνοφωνίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb