ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γρήγορο internet στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας

Χιλιάδες άνθρωποι που κατοικούν σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας αρχίζουν από αύριο Πέμπτη να διαθέτουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες γρήγορου Ίντερνετ, στο πλαίσιο του έργου «Rural Broadband» του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Οι περιοχές, που μέχρι σήμερα τελούσαν σε ένα καθεστώς ιδιότυπου «ψηφιακού αποκλεισμού», πλέον θα συνδέονται στο Διαδίκτυο με ταχύτητες ως 50Mbps, απολαμβάνοντας όλες τις σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες (ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεϊατρική, τηλε-εκπαίδευση κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση του έργου «Rural Broadband Internet», που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποίησε η ΚτΠ Α.Ε., με συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, θα εξυπηρετούνται σχεδόν 3.700 οικισμοί της χώρας, με περισσότερους από 525.000 κατοίκους.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Η ψηφιακή ανάπτυξη και οι τηλεπικοινωνίες μπορούν, αναμφίβολα, να λειτουργήσουν ως η ατμομηχανή στην πορεία της Ελλάδας προς ένα πολύ καλύτερο αύριο, μετατρέποντας τη χώρα σε κόμβο εμπορίου και τηλεπικοινωνιών. 

Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι τα οφέλη της νέας εποχής να τα απολαύσουν ισότιμα, όλοι οι Έλληνες. Χωρίς γεωγραφικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Τη συγκεκριμένη πολιτική, ακριβώς, υπηρετεί το πολύ σημαντικό αυτό έργο που αρχίζει από αύριο και παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις απομονωμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας πρόσβαση στο γρήγορο Ίντερνετ. 

Εξέλιξη που θα φέρει άμεσα και πολύ σημαντικά οφέλη, τόσο μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, όσο και μέσω της σημαντικής ενίσχυσης της τοπικής ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη κρίσιμων για τη χώρα υποδομών, για ένα έργο που κινητοποιεί τον ιδιωτικό τομέα σε περιοχές οι οποίες δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον. 

Με απλά λόγια, ακριβώς στις περιοχές όπου το γρήγορο Ίντερνετ δεν θα έφτανε ποτέ, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Πολιτείας. Όπως προβλέπεται από την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, το Δημόσιο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, ανοίγει την πόρτα της ψηφιακής εποχής ισότιμα, σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Τελικά, είναι θέμα Δημοκρατίας».

Το «Rural Broadband», στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας», υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Αναλυτικά, το «Rural Broadband» αναπτύσσεται στις εξής περιοχές:

Σε 804 οικισμούς 19 Νομών της Βόρειας Ελλάδας (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χίου).

Σε 1.411 οικισμούς 15 Νομών της Στερεάς Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Λάρισας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χαλκίδας).

Σε 1.443 οικισμούς 17 Νομών της Νότιας Ελλάδας (Αργολίδος, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδος, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Ρεθύμνης και Χανίων).

Σημείωση του ''Γ'': Η ατμομηχανή στην πορεία της Ελλάδας προς ένα πολύ καλύτερο αύριο, είναι οι πολιτικές για δημιουργία εργοστασίων μαζικής παραγωγής, καθώς και οι θέσεις εργασίας. Ακόμα και τεχνολογικά έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν καινοτομεί σε κανένα τομέα. 

Τι εννοώ: Ενώ έχουμε σημαντικούς επιστήμονες στη χώρα μας σε επίπεδο υλοποιήσεων είμαστε πρωτόγονοι, διότι η πολιτεία δεν μεριμνά για όλους.

Ο κάθε πολιτικός, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο ήταν εξαρτημένος από τους πολίτες, και προσέτρεξε σε κάθε τοπική οργάνωση για υποστήριξη, στη συνέχεια περιορίστηκε σε όσα του καθορίζει ο στενός κύκλος και τίποτα περισσότερο. Βλέπε ΓΛΥΦΑΔΑ.

Στη Γλυφάδα, έχουμε τις περισσότερες προτάσεις, και συγκεκριμένα καινοτόμες, και μηδενική υποστήριξη.

Τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη την είχα προτείνει πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, και έπειτα από σειρά αιτήσεων δεν υπάρχει ούτε μια (1) ενέργεια. ( Ο κ. Παππάς και οι συνεργάτες του γνωρίζουν.)

Οι νέες θέσεις εργασίας, όσο και η σημαντική ενίσχυση της τοπικής ανταγωνιστικότητας, είναι όνειρο θερινής νύχτας στα νότια προάστια Αττικής.

Η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για όσα προτάθηκαν από εμάς σε μια περιοχή (Ν.Α.Αττική), η οποία δεν διαθέτει ούτε μια ραδιοτηλεόραση, ώστε να καλύψουμε ένα ποσοστό της ανεργίας στη περιοχή μας, σας άφησε πλήρως αδιάφορους ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Την ισοτιμία, σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από το τόπο κατοικίας τους, ως θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, και τελικά Δημοκρατίας, δεν τα διαπιστώσαμε στα νότια προάστια Αττικής και τη Γλυφάδα κ. υπουργέ.

Ως κυβέρνηση, ξέρετε πόσο χαρμόσυνο είναι να βλέπω έπειτα από δεκαετίες όσα αποτελούσαν δικές μου πρότυπες ιδέες να υλοποιούνται από άλλους; 

Στο γρήγορο internet θα μπορείτε να βλέπετε πολλά, όμως είναι απίθανο να τα αποκτήσετε, όπως ενδεικτικά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γρήγορο internet στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb