ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Απαιτούμε την απόσυρση των κατηγοριών που βαρύνουν την Μπεγόνια και τον Μίκελ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Δράσης για τη σύλληψη των δύο Βάσκων αγωνιστών Μικέλ Σουλοάγα και Μπεγόνια Ουάρτε

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΠΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

“Να ξέρετε όμως πως η ελευθερία του να υπακούς δεν είναι ελευθερία” Εντουάρντο Γκαλεάνο



Καταρχήν θέλουμε να δηλώσουμε ότι είναι μεγάλη τιμή για την Εναλλακτική Δράση, που ανάμεσα στις αγωνίστριες και αγωνιστές φίλες και φίλους που έχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι και ο  Μικέλ Σουλοάγα (Mikel Zuloaga) και η Μπεγόνια Ουάρτε (Begoña Huarte), μέλη της Βάσκικης οργάνωσης Ongi Etorri Errefuxiatuak (Λαϊκή Πρωτοβουλία «Πρόσφυγες Καλώς Ήλθατε» με την οποία από το περασμένο καλοκαίρι έχουμε αναπτύξει στενούς δεσμούς φιλίας και αγωνιστικής αλληλεγγύης. 

Μία από τις έμπρακτες αποδείξεις αυτής της αλληλεγγύης ήταν η συμπαράσταση της Βασκικής οργάνωσης στον αγώνα που έδιναν Ελληνίδες και  Έλληνες εθελόντριες και εθελοντές, μαζί με μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων και Μεταναστριών/-στών Νοταρά 28, που την Τετάρτη 24 Αυγούστου δέχθηκε εμπρηστική επίθεση από φασίστες. 

Η οργάνωση  Ongi Etorri Errefuxiatuak κινητοποιήθηκε αμέσως στο Μπιλμπάο ενημερώνοντας τα μέλη της και οργανώνοντας διάφορες δράσεις σε συνεργασία με τον Μάκη Σταύρου πρόεδρο της Εναλλακτικής Δράσης, που τότε ήταν εκεί, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί πλατιά η φασιστική επίθεση  και να εκφρασθεί η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη στον απειλούμενο με καταστροφή  ξενώνα των μεταναστών. Εκτός από αυτό ο Μικέλ, παραβρέθηκε, ενημερωμένος από την Εναλλακτική Δράση, στην ιστορική πλέον 2η  Πανευρωπαϊκή Συνάντηση για την Οικονομία των Εργαζομένων, που έγινε στη ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Γιατί πιστεύει, όπως επανειλημμένα έχουμε συζητήσει ότι η οικονομία των εργαζόμενων είναι μια οικονομία που δεν κάνει κανενός είδους διακρίσεις, αφού για τις επιχειρήσεις θα αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ισότιμα και ανεξάρτητα από την καταγωγή,  το χρώμα, το φύλο,  τη γλώσσα και τη θρησκεία που έχουν.   

Έχοντας λοιπόν και ο Μικέλ και η Μπεγόνια βαθιά ανθρωπιστική κουλτούρα αποφάσισαν στις 28 Δεκεμβρίου να μεταφέρουν οκτώ συνανθρώπους μας, μετανάστες, που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, από την Ελλάδα στο Μπιλμπάο, όπου  θα μπορούσαν να δουλεύουν και να ζουν με αξιοπρέπεια. Και ενήργησαν όπως ενήργησε η Αντιγόνη στην γνωστή και  διδακτική τραγωδία του Σοφοκλή, βάζοντας το νόμο της ηθικής πάνω από τους νόμους των κρατών. Για αυτή τους την βαθιά ανθρωπιστική ενέργεια συνελήφθησαν από τις ελληνικές; αρχές και τους αποδίδονται βαριές κατηγορίες.  
Η Ελλάδα  αποθήκη ψυχών-Η Ευρώπη προπύργιο ρατσισμού
Σήμερα οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις  προσπαθώντας να συντηρήσουν το καπιταλιστικό σύστημα που καταρρέει είναι αυτές που καταδικάζουν τους λαούς τους σε στερήσεις, εξοπλίζουν τους τρομοκράτες με όπλα και  ταυτόχρονα εξαπολύουν καταστροφικούς πολέμους, ιδιαίτερα σε χώρες ”στρατηγικού ενδιαφέροντος” (πετρέλαια, υδρογονάνθρακες) εξαναγκάζοντας τους ντόπιους πληθυσμούς να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Τα ίδια αυτά ιμπεριαλιστικά κράτη, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα σαν “αποθήκη ψυχών’ ψηφίζοντας δύο κατάπτυστες για τη χώρα μας συμφωνίες, το Δουβλίνο 2 το 2011 και την Συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία το 2016. 

Και για τις δύο αυτές συμφωνίες  δέχθηκαν να υπογράψουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την πρώτη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη δεύτερη, συνεχίζοντας την πολιτική της υποτέλειας, που στην Ελλάδα δυστυχώς τείνει να  γίνει  “παράδοση”.

Αυτές οι συμφωνίες σε συνδυασμό με τη συνολική ιμπεριαλιστική πολιτική των ισχυρών Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχουν  οδηγήσει στη σημερινή δραματική κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά και στην  επικίνδυνη για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατάσταση στην Ευρώπη. Στη χώρα μας δηλαδή έχουν γίνει θεσμός τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών  με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ταυτόχρονα στις περιοχές που υπάρχουν τα στρατόπεδα αυτά και κυρίως στα νησιά δημιουργούνται οξυμμένα  προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά.

Παράλληλα στην Ευρώπη και με τις αποφάσεις αυτές ενισχύονται επικίνδυνα τα εθνικιστικά κόμματα, κλείνουν τα σύνορα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, καλλιεργείται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, ενώ με πρόσχημα την τρομοκρατία που τα ίδια τα κράτη συντηρούν, περιορίζονται ή και καταργούνται δημοκρατικά συνταγματικά δικαιώματα, όπως έγινε για ένα   εξάμηνο από τοι Δεκέμβρη του 2015  μέχρι το Μάιο του  2016 στη Γαλλία.

Εκτός όμως από τα κράτη υπάρχουν και οι λαοί

Η κατάσταση που περιγράψαμε πιο πάνω, που μόνο δυστυχία προκαλεί, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους λαούς, που οργανώνουν την πάλη τους για να την ανατρέψουν. Στη χώρα μας ο λαός κατανοώντας τη δύσκολη θέση των μεταναστών εκφράζει με πολλούς τρόπους την αλληλεγγύη του και καταβάλει κάθε προσπάθεια, για να έχουν οι μετανάστες αξιοπρεπή  ζωή. Παράλληλα αγωνίζεται μαζί τους για να καταργηθούν οι επαίσχυντες συμφωνίες Δουβλίνο 2 καθώς και η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και να ανοίξουν  τα σύνορα όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Στην ίδια  κατεύθυνση και στηριγμένη στην ηθική και το δίκαιο κινείται και η ακτιβιστική δράση των Βάσκων αγωνιστών, Μικέλ Σουλοάγα  και η Μπεγόνια Ουάρτε,  που βρήκαν τη δύναμη να αγνοήσουν   τους νόμους και τα σύνορα και να μεταφέρουν τους οκτώ  μετανάστες στο Μπιλμπάο, όπου θα είχαν εξασφαλισμένη αξιοπρεπή ζωή. Επικροτούμε πλήρως την ενέργειά τους  που στηρίζεται σε πανάρχαιες αξίες του ελληνικού πολιτισμού και θεωρούμε πως ο δρόμος της κοινωνικής ανυπακοής είναι απόλυτα νομιμοποιημένος μπροστά σε άδικους νόμους και μεταναστευτικές πολιτικές που κλείνουν τα σύνορα της Ε.Ε., που συγκρούονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλούν την εξαθλίωση και το θάνατο.   

Θεωρούμε θετικό ότι ο Μικέλ και η Μπεγόνια αφέθηκαν  ελεύθεροι και απαιτούμε την απόσυρση κάθε κατηγορίας που τους βαρύνει. 
 Καλούμε τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους της Εναλλακτικής Δράσης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για την Μπεγόνια και τον Μίκελ και, κυρίως, στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας αλλά και σε πολλές άλλες χώρες .

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Ongi Etorri Errefuxiatuak (Λαϊκή Πρωτοβουλία «Πρόσφυγες Καλώς Ήλθατε») όσον αφορά στην απελευθέρωση υπό κατηγορίες και εγγύηση 4.000 ευρώ των αλληλέγγυων ακτιβιστών Begoña Huarte και  Mikel Zuluaga.

Κατ’ αρχήν θέλουμε να εκφράσουμε τη απέραντη χαρά μας για την απελευθέρωση του Μικέλ και της Μπεγόνια, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουμε τις βαριές κατηγορίες που τους βαρύνουν για μια πράξη με χαρακτήρα βαθιά ανθρωπιστικό και πολιτικό και την επιβολή εγγύησης. Εκφράζουμε, επίσης, τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε κινήσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής ανυπακοής υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών και ενάντια στις πολιτικές της βαρβαρότητας που υιοθετούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις της.

Το κατηγορητήριο αντικατοπτρίζει την υποκρισία με την οποία αντιμετωπίζεται η προσφυγιά και η μετανάστευση. Θέλουμε να απορρίψουμε και να καταγγείλουμε το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου που βαρύνει την Μπεγόνια και τον Μίκελ, καθώς και την υποκρισία που αντικατοπτρίζει μπροστά στη μεταχείριση που αντιμετωπίζουν καθημερινά μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Η συντρόφισσα και ο σύντροφός μας κατηγορήθηκαν για «διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης», τη στιγμή που υπερβαίνουν τις 62.700 τα άτομα που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Ελλάδα, στερούμενα ελευθερία κίνησης, από τότε που η Ε.Ε. αποφάσισε να κλείσει την αποκαλούμενη βαλκανική δίοδο. Χιλιάδες άνθρωποι, ας μην το ξεχνάμε, και όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, δραπετεύουν από τον πόλεμο, από τις βίαιες εκτοπίσεις, από τις διώξεις εξ’ αιτίας του φύλου ή λόγω της μιζέριας (σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο 244 εκατομμύρια μετανάστες που ζουν σε χώρα διαφορετική από εκείνη στην οποία γεννήθηκαν). Άνθρωποι απέναντι στους οποίους η Ευρώπη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και αρνείται την προστασία και το καλωσόρισμα.

Και σαν να μην ήταν αρκετά τα παραπάνω, κατηγορήθηκαν επίσης για «βαριά αμέλεια όσον αφορά στη φυσική ακεραιότητα προσφύγων». Οι ίδιοι οι πρόσφυγες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι είναι αυτό που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές τους: η φτώχεια, οι περιβαλλοντικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι από όπου προσπαθούν να δραπετεύσουν, καθώς και περιορισμοί που επιβάλλουν στη μετακίνησή τους οι άδικες και απάνθρωπες μεταναστευτικές νομοθεσίες.

Ενόσω προετοιμαζόταν στην Ελλάδα η πράξη για την οποία κατηγορούνται η Μπέγο και ο Μίκελ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έδινε στη δημοσιότητα την είδηση ότι μόνο την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου πάνω από 100 άτομα πέθαναν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, φτάνοντας ήδη πάνω από 5.000 τα άτομα που πέθαναν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη το 2016. 

Η φυσική ακεραιότητα των προσφύγων, λοιπόν, που απειλείται από τις περιοριστικές πολιτικές ελέγχου της μετανάστευσης, από τις συνθήκες υπερσυσσώρευσης που αντιμετωπίζουν στα στρατόπεδα και τα κέντρα κράτησης που δεν πληρούν ούτε στο ελάχιστο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, από τη βία και τις παραβιάσεις που υφίστανται οι γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες, από τις συνεχείς ταπεινώσεις που υφίστανται κατά τη διάρκεια των συλλήψεων, των μεταφορών τους από τις αστυνομικές αρχές και τις απελάσεις…

Η υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Την επόμενη μέρα από τη σύλληψη της Μπέγο και του Μικέλ και ενώ καταγγέλθηκε δημόσια η κατάσταση την οποία αντιμετώπιζαν, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την άφιξη 198 προσφύγων, που ανεβάζουν σε 898 τα άτομα που έχουν μετεγκατασταθεί, νούμερο που αντιστοιχεί μόνο στο 5% του αριθμού που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση (17.000). Μηδαμινό και άδικο μερίδιο που ούτε αυτή η κυβέρνηση (όπως όλοι οι ευρωπαίοι ομόλογοί της) δεν εκπληρώνει.

Tα 8 άτομα που ταξίδευαν με τον σύντροφο και τη συντόφισσά μας, είναι ένα ελάχιστο δείγμα των χιλιάδων που έχουν φτάσει στα όριά τους περιμένοντας σε στρατόπεδα προσφύγων να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις δεσμεύσεις  (επιμένουμε ανεπαρκέστατες) μετεγκατάστασης. Έχουν φτάσει στα όριά τους περιμένοντας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο προστασίας εκείνων που δραπετεύουν από τους πολέμους. Μια Ευρώπη που συνεχίζει να υπερασπίζεται τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών και να πουλάει όπλα στις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο από όπου δραπετεύουν οι άνθρωποι, μέσω των ίδιων εταιρειών που, με τη σειρά τους, αναπτύσσουν υψηλής τεχνολογίας συστήματα επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων τους. Μια Ευρώπη, ως εκ τούτου, άμεσα υπεύθυνη για τον θάνατο και την  ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων.

Η αλληλεγγύη και η ανυπακοή ως καθήκον

Η διαπίστωση αυτής της βαρβαρότητας είναι που μας ωθεί, μπροστά στην αδράνεια και τη συνενοχή των κυβερνήσεων, να προωθήσουμε ως κοινωνία των πολιτών δράσεις αλληλεγγύης, καταγγελίας και κινητοποίησης, καθώς επίσης και ανυπακοής. Θεωρούμε πως ο δρόμος της κοινωνικής ανυπακοής είναι απόλυτα νομιμοποιημένος μπροστά σε άδικους νόμους και μεταναστευτικές πολιτικές που κλείνουν τα σύνορα της Ε.Ε., που συγκρούονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλούν το θάνατο ή οδηγούν χιλιάδες άτομα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, σε ένα νομικό καθεστώς στα όρια του παραλογισμού.

Για όλα τα παραπάνω νοιώθουμε περήφανες και περήφανοι για τη γενναιοψυχία και τη δέσμευση της Μπεγόνια και του Μίκελ, καθώς και όλων εκείνων που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουμε συνεργαστεί σ’ αυτή την πρωτοβουλία ή των χιλιάδων εκείνων που καθημερινά, σε ολόκληρο τον κόσμο, αναπτύσσουν παρόμοιες δραστηριότητες. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή και απευθύνουμε κάλεσμα στους πολίτες, τις κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές, τοπικούς θεσμούς, κ.λπ. να προωθήσουν πρωτοβουλίες ανυπακοής που θα μετατρέψουν τα χωριά και τις πόλεις μας σε τόπους καλωσορίσματος.

Απαιτούμε την απόσυρση των κατηγοριών που βαρύνουν την Μπεγόνια και τον Μίκελ. Τους θέλουμε, όπως και όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, στα σπίτια μας. Απαιτούμε λοιπόν την απόσυρση των κατηγοριών. Τους περιμένουμε σπίτι, με τις οικογένειες, τους φίλους και τις φίλες τους. Υπολογίζουμε στη Μπέγο και τον Μίκελ για να συνεχίσουν οι οργανώσεις μας να παλεύουν για μια κοινωνία πιο δίκαιη και ελεύθερη,

Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις της Βασκίας, Ναβάρα και Ισπανίας να δεσμευτούν με το παραπάνω αίτημα και να εμπλακούν στην επίλυσή του. Απαιτούμε, καθώς επίσης και από τους λοιπούς θεσμούς και κυβερνήσεις, να τροποποιήσουν τη θέση τους όσον αφορά στις άδικες και απάνθρωπες μεταναστευτικές πολιτικές. Να κηρύξουν τις περιοχές τους ζώνες καλωσορίσματος, και εάν είναι αναγκαίο, να μην συνεργαστούν και να μην υπακούσουν σε μέτρα που αντίκεινται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με αυτή την έννοια, δηλώνουμε τη δέσμευσή μας, τα 8 άτομα που ταξίδευαν μαζί τους, όπως και όσοι/ες παραμένουν εγκλωβισμένοι/ες στον νομικό παραλογισμό στην Ελλάδα καθώς και σε όλα τα άδικα σύνορα του κόσμου, να φτάσουν στη γη, τις πόλεις και τα χωριά της αλληλέγγυας Ευρώπης.

Κάλεσμα σε κινητοποίηση

Τέλος, καλούμε το σύνολο των πολιτών και τους διαφορετικούς κοινωνικούς πρωταγωνιστές να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Μπεγόνια και τον Μίκελ και, κυρίως, στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και σε άλλα σύνορα του πλανήτη. Κινητοποιήσεις καταγγελίας και δέσμευσης στον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα.

Εκφράζουμε, επίσης, τις βαθιές ευχαριστίες μας για τις πολυάριθμες κινήσεις αλληλεγγύης που έφτασαν σε μας από εκατοντάδες άτομα και οργανώσεις κοινωνικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές, όχι μόνο από τον κοντινό μας περίγυρο, αλλά από όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε από καρδιάς.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΙ ΕΓΩ  ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Απαιτούμε την απόσυρση των κατηγοριών που βαρύνουν την Μπεγόνια και τον Μίκελ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">