ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αυγενάκης: «Στάσιμο το υποθαλάσσιο καλώδιο της Κρήτης»

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη ο οποίος αναφέρει ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο της Κρήτης είναι στάσιμο.

Στην καθυστέρηση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει το έργο της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα έργο μείζονος σημασίας, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Γεώργιο Σταθάκη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ο ενεργειακός σχεδιασμός για την Κρήτη, περιλαμβάνει την κατασκευή υποβρυχίου καλωδίου που θα συνδέσει το νησί με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Η διασύνδεση αυτή με την ηπειρωτική Ελλάδα αφορά και άλλες νησιωτικές περιοχές, και θα έχει ως συνέπεια να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που χρησιμοποιούνται για να έχουν οι κάτοικοι των νησιών την ίδια τιμή ρεύματος με την υπόλοιπη Ελλάδα».




Η Ερώτηση συνεχίζει λέγοντας ότι: «Παρά τη βαρύνουσα σημασία του έργου για το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία της χώρας, ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να αναβάλει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του για το 2024, καθυστερώντας ακόμα παραπάνω την υλοποίηση των υποβρύχιων διασυνδέσεων και χρεώνοντας με αυτό τον τρόπο τους καταναλωτές με 600 – 800 εκατ. ευρώ ετησίως και τους κατοίκους της Κρήτης με 250 – 350 εκατ. ευρώ αντίστοιχα!

Έτσι, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη από πέρυσι εκπονηθεί η μελέτη βυθού και να επισπευσθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο ΑΔΜΗΕ μόλις προ ημερών προκήρυξε το διαγωνισμό για την προμελέτη και την αναγνωριστική ωκεανογραφική και βιομετρική μελέτη εγκατάστασης του υποβρυχίου καλωδίου.

Η παρέμβαση καταλήγει λέγοντας ότι «Δυστυχώς, η κυβέρνηση και στο θέμα της καλωδιακής- ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποδεικνύει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της».




Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα:
«Ποιος ο προγραμματισμός για την κατασκευή του καλωδίου που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της Κρήτης;».

Σημείωση του ''Γ'': Εμείς προσωπικά τασσόμαστε υπέρ της αυτονομίας κατανάλωσης από πράσινες πηγές ενέργειας, και ίσως αποτελεί λύση για το μεγαλύτερο νησί της χώρας να στραφεί στην ενεργειακή του ''αυτονόμηση'' με αιολικά, ηλιακά, και πάρκα υδρογόνου - οξυγόνου.

Η ΝΔ η οποία διατηρεί σχέσεις με μεγαλοεφοπλιστές, και κολοσσούς του πλούτου, δεν μπορεί να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να καλύψει ένα ποσοστό των αναγκών της Κρήτης και να παρέχει κίνητρα για θέσεις εργασίας καθώς και φτηνό ρεύμα για τους κατοίκους ;;;

Επί δεκαετίες ακούμε για την ανάπτυξη, και όλα είναι εξαρτώμενα της πολιτείας - κράτους, και της Δ.Ε.Η, η οποία κινεί της γεννήτριες με καύσιμη ύλη συγκεκριμένων συμφερόντων, αυτό το καθεστώς δεκαετιών δεν μπορεί να αλλάξει με στροφή σε νέες μορφές ενέργειας ;;;

Ένα εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου, και μετατροπής του σε ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να καλύψει το ήμισυ των αναγκών της Κρήτης με απλό πόσιμο νερό, η ακόμα και της θάλασσας, καθώς επίσης, να συνδράμει σε φτηνή θέρμανση των κατοίκων, καθώς και των παραγωγών με θερμοκήπια.

Σε συνάρτηση των προαναφερόμενων, με ένα αιολικό πάρκο, καθώς και με ηλιακά μπορεί να πετύχει τη πλήρη αυτονόμηση, και σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις να υπάρχουν ως εφεδρεία οι μονάδες του μαζούτ. 

Επισήμανση: 
Σήμερα η ηλεκτροδότηση της Κρήτης γίνεται μέσω τριών πετρελαϊκών μονάδων που διαθέτουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και χρησιμοποιούν ως καύσιμο μαζούτ και Diesel, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με επιπλέον 400 εκατ. ευρώ το χρόνο μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, μόνο για την ηλεκτροδότηση του νησιού, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια η Κρήτη αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα κάλυψης των αναγκών της σε ηλεκτρισμό ειδικά τους θερινούς μήνες.

* Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, η οποία αποτελεί την πιο σίγουρη και αξιόπιστη διαδικασία αυτονόμησης και αυτόνομης ενέργειας, η οποία είναι ανεξάντλητη, και κυρίως ακίνδυνη. Το ρεύμα που παρέχουν οι γεννήτριες είναι πλήρως ακίνδυνο, και αγγίζοντας είτε την υψηλή τάση, είτε τα 220 volt, κανείς δεν κινδυνεύει από ηλεκτροπληξία. 

Αξιοποιήστε στο έπακρο την Ελληνική επιστημονική κοινότητα. Μπορούν να κατασκευαστούν τεράστιες γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, καθαρού και φτηνού ρεύματος. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά ''σκοντάφτουν'' στα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία είτε χρηματοδοτούν, είτε παρέχουν την καύσιμη ύλη. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αυγενάκης: «Στάσιμο το υποθαλάσσιο καλώδιο της Κρήτης» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">