ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Με μίνι καύσωνα κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το τέταρτο Μνημόνιο

Με μίνι καύσωνα κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το τέταρτο Μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα λιτότητας  4,9 δισ.  ευρώ. 

Στα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή, περιλαμβάνονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, την εφαρμογή πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων του δημοσίου, την διευκόλυνση των πλειστηριασμών και της δραστηριοποίησης εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, τις δεσμεύσεις για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη δρομολόγηση του νέου πακέτου ιδιωτικοποιήσεων, τις αλλαγές των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο κλπ.
Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει το σύνολο όσων αναγράφονται στο πολυνομοσχέδιο, τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της, και ειδικότερα ως ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι ο χρόνος ζωής της θα είναι περιορισμένος και θα υπάρξουν έντονες κοινωνικές διαμαρτυρίες.
Το 4ο Μνημόνιο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος στις 18 Μαΐου από την Ελληνική Βουλή.

Το τέταρτο Μνημόνιο έρχεται να τελειώσει τον Ελληνικό λαό, και όχι απλά να του κάνει αφαίμαξη, και κυρίως για τα συμφέροντα όσων υπηρετούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα οποία διαμόρφωσαν την όδευση προς τα Μνημόνια.

Τα μέτρα θα επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 3 δισ. ευρώ φέτος, και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από το 2018, ανεβάζοντας τον λογαριασμό σε πάνω από 7,5 δισ. ευρώ ως το 2020.

Επιδόματα

Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα των απροστάτευτων παιδιών, των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά που φοιτούν σε δημόσια σχολεία,  όσων τελούν σε κατάσταση ένδειας, και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας νέων που εγγράφονται στα ειδικά μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Εργασιακά

Με το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζονται επίσης εργασιακά θέματα σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τις συνδικαλιστικές άδειες.

Η «κανονικότητα» στις συλλογικές συμβάσεις θα επανέλθει μετά το τέλος του 3ου μνημονίου.Οι ομαδικές απολύσεις διευκολύνονται καθώς δεν θα απαιτείται πλέον έγκριση από την κυβέρνηση. Προβλέπεται η σύσταση Τμήματος Ελέγχου Ομαδικών Απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Επαναπροσδιορίζονται επίσης σε ενιαίο θεσμικό πλαίσιο οι άδειες άνευ και μετ’ αποδοχών για τα διαφορετικά επίπεδα συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Περικοπές επιδομάτων και ΕΚΑΣ. Καταργούνται παροχές συνολικής αξίας 269 εκατ. ευρώ οι οποίες αλληλεπικαλύπτονται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καθώς και επιδόματα ενώ μειώνεται περαιτέρω το ΕΚΑΣ (570 εκατ. ευρώ το 2017, 808 εκατ. ευρώ το 2018 και πλήρης εξάλειψη της δαπάνης 853 εκατ. ευρώ το 2019).

Καταργείται το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που μένουν άνεργοι για να εξοικονομηθούν 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 2 εκατ. ευρώ το 2018.

Μειώνονται κατά 7 εκατ. ευρώ τα επιδόματα στους στρατιωτικούς.Μειώνονται τα κίνητρα απόδοσης στο δημόσιο για να επιτευχθεί εξοικονόμηση 33 εκατ. ευρώ το 2018.

Μειώσεις δρομολογούνται και για πολλές χιλιάδες υπαλλήλων που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, ένστολοι, διδακτικό προσωπικό κλπ).

Συντάξεις

Περικοπές στις συντάξεις οι οποίες ξεκινούν το 2018 οι οποίες θα φτάσουν συνολικά τα 2,5 -2,6 δις. ευρώ ως το 2021, ενώ αντίστοιχα η απόδοση από τη μείωση του αφορολόγητου θα είναι 1,9 δισ. ευρώ.

Προβλέπονται περικοπές 2,2 δις. ευρώ το 2019 και επιπλέον 218 εκατ. ευρώ στις επικουρικές στην τριετία 2019-2021. Από 1.1.2019 μειώνονται κατ’ ανώτατο ως και 18% οι κύριες καθώς και επικουρικές συντάξεις λόγω μείωσης της προσωπικής διαφοράς. Η μέση μείωση υπολογίζεται στο 9% και η απόδοση του μέτρου εκτιμάται στα 1,9 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Παγώνει μέχρι το τέλος του 2021 οποιαδήποτε αύξηση στις συντάξεις.

Εκατομμύρια θα χάσουν τις αποδοχές ενός ή και δύο μηνών το χρόνο μέσω της περικοπής συντάξεων ως και 18% το 2019 και περαιτέρω στη συνέχεια ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου το 2020, με στόχο επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Με μίνι καύσωνα κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το τέταρτο Μνημόνιο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">