ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Τέλος Σεπτεμβρίου τοποθετείται χρονικά η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σαφώς το θέμα δεν απασχολεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι οι ίδιοι μεθόδευσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ άφησαν ''ξεκρέμαστο'' τον Ελληνικό λαό.

Οι τραπεζικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το όριο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μπορεί να πέσει στις 200.000 ευρώ από 300.000 σήμερα, και ενδέχεται να πέσει και περισσότερο στις 100.000 ευρώ.

Δεν αποκλείουν μάλιστα, το όριο να οδηγηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι το μέσο ύψος δανείου πριν από λίγα χρόνια ήταν οι 100.000 ευρώ, άρα δεν έχει νόημα η ύπαρξη υψηλότερου πλαφόν. Σημειώνεται ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό, μέχρι τα τέλη του 2017, για όσους δανειολήπτες είναι ενταγμένοι στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη).

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών οφείλεται στην ανάγκη ευθυγράμμισης όλων των τραπεζών σε μία κοινή βάση δεδομένων για τους πλειστηριασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει έντονη κινητικότητα σε επίπεδο ανταλλαγής αρχείων, ενώ το πλέον πιθανό είναι όλη η διαδικασία να περάσει μέσω "Τειρεσία". 

Στον τελευταίο τηρείται Σύστημα Υποθηκών – Προσημειώσεων όπου καταχωρούνται στοιχεία για δεδομένα υποθηκών και προσημειώσεων, παρέχοντας ενημέρωση στις τράπεζες για τις εμπράγματες επιβαρύνσεις των ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων.

H τροπολογία φέρει τις υπογραφές των υπουργών Δικαιοσύνης, Σ. Κοντονή, και Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, και προβλέπει πως το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, προσαρμόζονται δε ανάλογα οι επιμέρους ρυθμίσεις του κώδικα για την πρόοδο της διαδικασίας του πλειστηριασμού μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του υπερθεματιστή.

Επισημαίνεται πως εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ο υπάλληλος του πλειστηριασμού αποδίδει το τέλος χρήσης στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του οποίου αυτός είναι μέλος. Μέρος δε αυτού του ποσού, που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, αποδίδεται από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Σημειώνεται πως από προηγούμενη υπουργική απόφαση του κ. Κοντονή προκύπτει πως ο υποψήφιος πλειοδότης μπορεί να είναι είτε ημεδαπό είτε αλλοδαπό πρόσωπο, που σαφώς μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και με ευκολία, χωρίς φυσική παρουσία, να αποκτά την ακίνητη περιουσία που πλέον σφόδρα υποτιμημένη θα εκπλειστηριάζεται. 

Νομικές πηγές ανέφεραν: «Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερη σοβαρότητα με δεδομένο ότι το αλλοδαπό πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, δεν μπορεί να ελεγχθεί στην Ελλάδα για το «πόθεν έσχες», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων πολίτων δύναται να βρεθεί σε χέρια ξένων με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται πως ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, ενώ αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.

Ειδικότερα, ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού. Αυτή περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: «Ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης». Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και σχετικά έγγραφα.

Ο εγγεγραμμένος στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό επιλέγει στη σχετική ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Ορους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του ακινήτου ή του κινητού που πλειστηριάζεται δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δηλαδή από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από 17:59:00 έως 17:59:59 θα δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών.

Για κάθε προσφορά που θα υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, θα δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Με στοιχεία 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb