ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μνήμη ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟΥ - Έκθεση ντοκουμέντων και εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής


Στην εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής η οποία είναι αφιερωμένη στο Κώστα Κάππο, τη Δευτέρα 2/10/2017 και ώρα 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων θα μιλήσουν οι: Νάντια Βαλαβάνη, Απόστολος Κακλαμάνης, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Φοίβος Προύντζος.

Ο Κώστας Κάππος (1937 – 10 Σεπτεμβρίου 2005) ήταν Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, βουλευτής του ΚΚΕ και συγγραφέας. Εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ το 1974 και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1989.

Κατά διάρκεια της δικτατορίας, εξορίστηκε στη Γυάρο και στην Λέρο, ενώ με την επιστροφή του από την εξορία διατέλεσε μέλος του γραφείου του κεντρικού συμβουλίου της ΚΝΕ. Το 1974 συλλαμβάνεται και βασανίζεται από το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην δίκη των βασανιστών της χούντας. 

''Γ.WEB'': Η χούντα συνεχίζεται ανελλιπώς, μόνο που στις μέρες μας δεν αποτελεί δικτατορία των συνταγματαρχών, και τα χαρακτηριστικά της είναι κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, και κυρίως του συστήματος, το οποίο είναι πράγματι τριτοκοσμικό, και πέραν των συμφερόντων των συμμετεχόντων σ'αυτό δεν προασπίζεται τίποτα άλλο. ( Δεν είναι του παρόντος, και δεν μπορούμε να αναπτύξουμε σε αυτή την ανάρτηση το ζήτημα, όμως είναι σαφές ότι ορισμένοι βρίσκονται σε κυβερνητικές καρέκλες υποσχόμενοι δικαιοσύνη, δημοκρατία, αλληλεγγύη, και την ''ελπίδα'', κάποιοι άλλοι στο δήμο, και παρανομούν αδιαλείπτως σε όλες τις προτάσεις και αιτήσεις μας. Κοινωνικοπολιτική ΧΟΥΝΤΑ, και στον αντίποδα το ''σύστημα'' των καρεκλοκένταυρων, και εξασφαλισμένων, με αξιώσεις από τον πολίτη. Όταν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία καθώς και οι δήμαρχοι παρανομούν κατά των προτάσεων και των σύννομων αιτήσεων του πολίτη, η πολιτεία δια μέσω όσων πλαισιώνουν το σύστημα δεν δύναται να αξιώνει, διότι υφίσταται μια ιδιότυπη χούντα, η οποία δρά κατά του Ελληνικού Συντάγματος και των αναφαίρετων δικαιωμάτων του πολίτη. ) Μήπως για το σύστημα και τους καρεκλοκένταυρους του, καθώς και για τους πολιτικούς της χώρας μας, ο πολίτης πρέπει να γίνει ληστής ώστε να καλυφθούν οι αξιώσεις τους, και ειδικά όσων μερίμνησαν ώστε να εξισωθούν οι αποδοχές τους με αυτές των βουλευτών, η απαιτεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα να εγκληματήσει κατά των προαναφερόμενων ;;; Θεωρούμε ορθότερο να ανατραπούν ώστε όσοι διαθέτουν μακρά εμπειρία να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν όσα χρειάζονται.  

Τον Ιούνιο του 1989 δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο ενιαίος Συνασπισμός σχημάτισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος ήταν στέλεχος της Ν.Δ. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Κώστα Κάππου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στην Βουλή ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Τζαννετάκη: «Ψήφισα λευκό γιατί είμαι αντίθετος στη συνεργασία του Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία (...) Πιστεύω επίσης ότι η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για τo ΚΚΕ (...) Το ΚΚΕ τείνει να υποταχτεί σε μικροαστικές και αστικές "εκσυγχρονιστικές θέσεις" (...) Αποκορύφωμα αυτής της στάσης υποταγής είναι η στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τον Συνασπισμό (...) Βεβαίως, είμαι κατά της συνεργασίας του Συνασπισμού και με το ΠΑΣΟΚ (...)»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 12 χρόνων από τον θάνατο του Κώστα Κάππου και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, διοργανώνουν εκδήλωση και έκθεση με σπάνια τεκμήρια, αφιερωμένες στη μνήμη του, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων επί της λεωφόρου Αμαλίας 22-24 (είσοδος από την οδό Σουρή), τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης.

Στην εκδήλωση ο Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, θα μιλήσει για τον ηθικό αγωνιστή και ιδεολόγο Κώστα Κάππο.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, ΣΤ´ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θα παραθέσει τη δράση του κομμουνιστή πολιτικού στο Λαϊκό Κίνημα.

Η Νάντια Βαλαβάνη, πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, θα αναφερθεί στον Κώστα Κάππο ως «έναν χρήσιμο άνθρωπο».

Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής, θα μιλήσει για τον πρώην βουλευτή ως έναν συνεπή ιδεολόγο κομμουνιστή.

Για τον «δικό μας» Κώστα Κάππο θα μιλήσει ο Φοίβος Προύντζος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μνήμη ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟΥ - Έκθεση ντοκουμέντων και εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">