ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Παρέμβαση του Μάκη Φιλόπουλου για τις μαϊμού συνεδριάσεις "δια περιφοράς" στο Δήμο Γλυφάδας

Για εμάς ως δημότες Γλυφάδας ξεχωριστή σημασία έχουν όλα σε τοπικό επίπεδο, και κυριότερα το παντελές έλλειμμα ορθής διοικήσεως του Δήμου Γλυφάδας. 

Σήμερα διαθέτουμε στον ΓΛΥΦΑΔΑ WEB το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων 4000 - 5000 χιλιάδων κατοίκων οι οποίοι είτε ως αστικά πολιτικά κόμματα, είτε ως τσιράκια αυτών ( υποστηριχτές/ιες, εξυπηρετηθέντες, κ.α.), επιχειρούν με κατάλυση της νομιμότητας να διατηρούν προνόμια , καθώς επίσης να κερδίζουν μερίδιο από τα χρήματα του κοινωνικού συνόλου.

Η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε οριακό σημείο, και τόσο ο δήμαρχος, όσο και σειρά εξυπηρετούμενων, παράλληλα με σειρά από τσιράκια τους, έχουν δομήσει και την διαδικτυακή κατεύθυνση - χειραγώγηση του κοινωνικού συνόλου, με σειρά ιστοσελίδες ''glyfada - γλυφαδα'' οι οποίες δεν υπήρχαν μέχρι το 2014, ενώ είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι κομίζουν χρήματα των δημοτών Γλυφάδας ''κάτω από τα τραπέζια''. 

Ηχηρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση του Μάκη Φιλόπουλου, για το σκάνδαλο των 100 πλαστών αποφάσεων, που μεθόδευσαν ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιωργάκης Παπανικολάου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατής Παναγάκος, οι οποίες υποτίθεται ότι ελήφθησαν σε 62 "μαϊμού" συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις Δημολογίες.

Η παρέμβαση του Μάκη Φιλόπουλου έχει μια ξεχωριστή σημασία, γιατί εκτός από διαπρεπής δικηγόρος υπήρξε επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε γνωρίζει άριστα κι από πρώτο χέρι τις νομο - κανονιστικές διατάξεις που διέπουν τις λειτουργίες των συλλογικών οργάνων των Δήμων.

Όμως ο Μάκης Φιλόπουλος θίγει και το κεφαλαιώδες ζήτημα δημοκρατίας λέγοντας:

"Eίναι θέμα δημοκρατίας και σεβασμού των θεσμών η νόμιμη σύγκληση των δημοτικών συλλογικών οργάνων..."

Ακολουθεί παρακάτω η επιστολή του Μάκη Φιλόπουλου.

Δικηγορικό Γραφείο
Γεράσιμου Δ. Φιλόπουλου
Φειδίου 2, 10678, Αθήνα
Λαζαράκη 8, 16674, Γλυφάδα
τηλ. 2108945450, 2103827387
fax 2108945495, 2103837957
email: mfilopoulos@hol.gr

"Διάβασα με προσοχή το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας « ΔΗΜΟ...λογίες Γλυφάδας», αναφορικά με τη «βιομηχανία » αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, χωρίς την τήρηση των διατυπώσεων, που προβλέπονται στο Δημοτικό Κώδικα.

Δε θέλω να επαναλάβω τις σχετικές διατάξεις του νόμου του Καλλικράτη ( 3852 / 2010 ) για το ποιό είναι το αρμόδιο όργανο, που λαμβάνει τις αποφάσεις, πώς συγκαλείται, πώς συνεδριάζει, πως εκδίδονται και πως δημοσιεύονται οι αποφάσεις.

Αυτά είναι γνωστά στους διοικούντες, υπάρχει δε και η σχετική νομολογία του ΣτΕ ( αρ. 915/2014 Τμήμα Γ΄), η οποία αναλυτικά αναφέρεται στο σκεπτικό της για τα θέματα αυτά, εξετάζοντας την υπόθεση του Δημάρχου Αγράφων, ο οποίος δεν τήρησε τις διαδικασίες, αλλά προχώρησε στη λήψη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής « δια περιφοράς».

Για το λόγο αυτό, της «δια περιφοράς» λήψης αποφάσεων ο κ. Δήμαρχος τιμωρήθηκε με ποινή αργίας, από την Αποκεντρωμένη διοίκηση, η οποία επικυρώθηκε με την πιο πάνω απόφαση του ΣτΕ.

Είναι σαφές, επομένως, ότι οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου, ΔΕΝ είναι δυνατόν να ληφθούν «δια περιφοράς», χωρίς αυτά να συνεδριάσουν δημόσια στον ορισμένο τόπο της συνεδρίασης, χωρίς να κληθούν οι σύμβουλοι και χωρίς να συζητηθούν τα θέματα στην ουσία τους.

Και παραπέρα απαγορεύεται οι «αποφάσεις» των μη συνεδριασάντων συλλογικών οργάνων να αποστέλλονται για εγκρίσεις ή να παράγουν έννομες συνέπειες.

Θέλω να καταθέσω, και αυτήν την έννοια έχει η παρέμβασή μου, αφού μάλιστα έχει κινηθεί η ποινική και διοικητική ελεγκτική διαδικασία, την εμπειρία μου ως διατελέσας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών.

Επί της θητείας των Προέδρων του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, Γεράσιμου Φιλόπουλου, Βασίλη Σκαρλάτου και Παναγιώτη Γιάχου, ΔΕΝ είχε ληφθεί ΚΑΜΙΑ απόφαση «διά περιφοράς».

Και δεν είχε ληφθεί, όχι μόνο γιατί απαγορεύεται από το Δημοτικό Κώδικα, αλλά γιατί ήταν βαθειά η πεποίθησή μας, ότι εκείνο το συστατικό, που κάνει στέρεες και διαφανείς τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, είναι ο διάλογος και η σύνθεση των απόψεων, ώστε μέσα από τις θεσμοθετημένες δημοκρατικές διαδικασίες, να προκύψει το καλύτερο και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα για το Δήμο και τους δημότες.

Είναι θέμα δημοκρατίας και σεβασμού των θεσμών η νόμιμη σύγκληση των δημοτικών συλλογικών οργάνων, η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η λήψη των αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ανεξάρτητα από το γεγονός, ότι τόσο η σύνθεση, όσο και οι αρμοδιότητές του δεν με βρίσκουν σύμφωνο.

Γι’ αυτό όμως, θα μιλήσω σε επόμενη παρέμβασή μου.

Είναι, επομένως, σαφές με βάση τα όσα ανέφερα παραπάνω, ότι οι όλες αυτές οι «αποφάσεις», που δήθεν πήραν στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δεν έχουν ούτε τη νομιμότητα, που απαιτείται από τις σχετικές διατάξεις, ούτε και τη δημοκρατική νομιμοποίηση και το σεβασμό στους θεσμούς."
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Παρέμβαση του Μάκη Φιλόπουλου για τις μαϊμού συνεδριάσεις "δια περιφοράς" στο Δήμο Γλυφάδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">