ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το υπουργείο Οικονομικών ληστεύει τους πολίτες

Πριν από ένα μήνα σε μια διαδικτυακή δημοπρασία ''χτύπησα'' ένα μεταχειρισμένο ραδιόφωνο του 2010 ευτελούς αξίας.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΔΟΜΕΝΟΥ

glyfadaweb@gmail.com

Το υπουργείο Οικονομικών κατακρεουργεί τους πολίτες 


Ενώ η αγορά του προϊόντος ήταν 70 δολλάρια , και μάλιστα ακριβοπληρωμένο διότι βρίσκεις tuner με 20 ευρώ, με τα τέλη εκτελωνισμού και μεταφοράς από τις Η.Π.Α στη χώρα μας έφτασε τα 195 δολλάρια (!!), και αμέσως μετά μας ενημέρωσαν από από το ΤΜΗΜΑ  ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ να τους στείλουμε την απόδειξη - τιμολόγιο αγοράς.


Τους αποστείλαμε το τιμολόγιο αγοράς, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα μεταχειρισμένο ραδιόφωνο του 2010 αξίας 70 δολλαρίων, το οποίο με τον εκτελωνισμό από Αμερική, συν τα έξοδα αποστολής, έφτασε τα 195 δολλάρια, και μας απήντησαν ''Oλοκληρώθηκε η υποβολή των παραστατικών για το δέμα σας () βάσει των αποδεικτικών που αποστείλατε, και αναμένεται η απελευθέρωση  του από το Τελωνείο ώστε να αποσταλεί στο τοπικό σας ταχυδρομικό κατάστημα.''

Το δέμα έφτασε στον τοπικό ΕΛΤΑ Γλυφάδας, το οποίο έπειτα από τη μεταφορά του έγινε ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, με την αξίωση να καταβάλλουμε 68 , 14 ευρώ επιπροσθέτως, άρα να πληρώσουμε 167.34 ευρώ που μας κόστισε η αγορά και η μεταφορά από Αμερική, συν τα 68,14 ίσον 235.48 ευρώ, για ένα ραδιόφωνο το οποίο αν το αγοράζαμε ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ από ένα κατάστημα της Ελλάδας, η έστω της Ε.Ε., θα μας κόστιζε από 50 - 100 ευρώ !!

Λοιπόν επιστρέφετε άμεσα , και καταργούμε ΑΜΕΣΑ την κυβέρνηση, η οποία δημόσια και καθημερινά ''τάζει λαγούς με πετραχήλια'' ενώ ληστεύει τον Ελληνικό λαό. 

Σε πλήρη αντιδιαστολή με άλλους δεν χτυπάμε ευκαιρίες στο διαδίκτυο, απλά επιθυμούσα να παρέχω κάποια χρήματα σε ένα Αμερικανό πολίτη, όχι να πάει ο κούκος αηδόνι.


Να είχαμε έλλειμμα, και να αποτελούσε αναγκαιότητα, πάει στον διάολο, όμως διαθέτουμε περισσότερα από πέντε tuner, και εμείς ραδιόφωνο δεν ακούμε, διότι δεν λειτουργούμε τον τοπικό μας σταθμό έπειτα από σειρά διώξεων - κατασχέσεων. Τι να ακούσουμε, όσα ακολούθησαν ετεροχρονισμένα, και μετά την έλευση δεκαετιών ''καινοτομούν'' κάνοντας όσα πράξαμε πρώτοι ;


Δεδομένου ότι έχουμε κάνει και σειρά άλλες αγορές από Η.Π.Α, και ουδέποτε μεσολάβησε το ΤΜΗΜΑ  ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση γιατί συνέβη σε ένα προϊόν ευτελούς αξίας. Μήπως λόγω μεγέθους, διότι βάρος δεν έχει, είναι ''πούπουλο''.


Θα μας το εξηγήσει κάποιος από τους αρμοδίους ;


Αν ανοίξεις το περίβλημα στο εσωτερικό έχει μια πλακέτα 7 χ 12 cm, η οποία χωρά σε μια παλάμη, και εμείς το αγοράσαμε μεταχειρισμένο για την πλακέτα, το περίβλημα τι να το κάνουμε ;


Για όποιον/α δεν κατάλαβε απόλυτα , το αγοράσαμε ως μεταχειρισμένο ανταλλακτικό, και η τιμή του έφτασε σε ένα ύψος που θα αγοράζαμε τουλάχιστον τρία καινούργια.


Επειδή μιλάμε για πολιτική, είναι σαφές ότι η Αγγλία αποχώρησε από την Ε.Ε ενώ συνεχίζει να έχει χαμηλό συντελεστή αναφορικά με όσα εξάγει, ενώ στον αντίποδα η εισαγωγή από Αμερική , Αυστραλία, Καναδά, κ.α, είναι εντελώς ασύμφορη. Γιατί δεν ισχύει ένα ανάλογο πλαίσιο με την Κίνα ; 


Ποιοι είναι οι παράγοντες που Αγγλία και Κίνα ακολουθούν εντελώς διαφορετική πολιτική σε σχέση με όσα εξάγουν, και όσα αποκαλούμε τέλη εκτελωνισμού, σε σχέση με τις προαναφερόμενες χώρες ; Θα μας το εξηγήσει ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ; Η Κίνα είναι μέλος της Ε.Ε ;


Εμείς ήδη έχουμε διαπιστώσει ένα σκληρό πυρήνα δεξιών Μνημονιακών πολιτικών από τη πλευρά της κυβέρνησης, σε αρκετούς τομείς. 


Τέλος, επειδή ίσως δεν έχετε αντιληφθεί ορισμένοι/ες, εννοούμε ότι αγοράσαμε ένα Κινεζικό μεταχειρισμένο προϊόν, το οποίο μας στάλθηκε από την Αμερική , ενώ αν το αγοράζαμε απ' ευθείας από την Κίνα θα αγοράζαμε δυο τρία καινούργια ,και χωρίς δασμούς, μέσω μιας ευρωπαϊκής χώρας, με τις οποίες συνεργάζονται οι Κινέζοι.  


Δείτε στη συνέχεια τι χρειάζεται ώστε να κάνετε ένα εκτελωνισμό μόνοι σας και ίσως γλυτώνοντας κάποια χρήματα: ( Εμάς η διαδικασία μας θυμίζει ταινία του Βέγγου )


Ώρα 00:00

Άφιξη στις αποθήκες της Goldair Handling του Διεθνές Αεροδρομίου Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”.

Ώρα 00:03

Πρώτος όροφος, Γραφείο UPS (εκεί βρίσκονται και άλλες Courrier και πολύ πιθανόν και η δικιά σας). Εκεί θα δείξετε το Tracking Number και την Ταυτότητα σας. Αυτοί θα σας δώσουν την “Διατακτική”. Πρέπει με το καλημέρα να πληρώσετε 15,50 Ευρώ.

Ώρα 00:07

Με την διατακτική στα χέρια κατευθυνθείτε στην αποθήκη Δώστε τα χαρτιά σας στον υπάλληλο, αυτός θα σας βρει το δέμα και θα σας ξαναδώσει τον φάκελο σας για να πάτε στο “Έλεγχο” που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην αποθήκη.

Ώρα 00:10

Στον οικίσκο του “Ελέγχου” θα πρέπει να συμπληρώσετε μόνοι σας δύο έντυπα: Το “Έντυπο Διασάφησης” και την “Αίτηση Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών”. 

Συμπληρώστε το “Έντυπο Διασάφησης” σύμφωνα με ένα δείγμα που είναι αναρτημένο στον τοίχο. Συμπληρώστε ΌΛΑ όσα καταλαβαίνετε ενώ για τα υπόλοιπα ζητήστε να σας βοηθήσουν οι υπάλληλοι που βρίσκονται εκεί. Να ξέρετε ότι το “Εντυπο Διασάφησης” είναι κάτι σαν την δήλωση της εφορίας που την κάνετε μόνοι σας και όχι οι υπάλληλοι. Αυτοί υπάρχουν εκεί για να ελέγχουν μόνο. Συμπληρώστε και την “Αίτηση Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών” και πηγαίνετε πάλι πίσω στην αποθήκη για να σας βάλουν μια σφραγίδα. 

Ξαναγυρίστε στον έλεγχο για μια υπογραφή από έναν απλό υπάλληλο και μετά τα πάτε όλα μαζί στο επόπτη για έλεγχο και υπογραφή

Αν όλα είναι εντάξει τότε μπορείτε να φύγετε από την αποθήκη γιατί ήρθε η σειρά του τελωνείου.

Προσοχή 1: Στον “Έλεγχο” θα βρείτε διαφόρους που θα προθυμοποιηθούν να σας βοηθήσουν. Όχι δεν το κάνουν από αγάπη! Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτελωνιστές που θα προσπαθήσουν να σας ρίξουν στην παγίδα χωρίς να σας πουν τίποτα (τουλάχιστον έγκαιρα). Μπορείτε να κάνετε όλη την διαδικασία μόνοι σας χωρίς να πληρώσετε επιπλέον χρήματα για το τίποτα.

Προσοχή 2: Ίσως σας ζητήσουν απόδειξη από το Paypal ή την πιστωτική σας κάρτα για την πληρωμή που κάνατε. “Έχουν αλλάξει τα πράγματα, ο εκτελωνισμός δεν είναι κάτι απλό” μου είπε κάποιος εκτελωνιστής που κρεμόταν σαν τσαμπί από ένα γραφείο μαζί με άλλους πέντε-έξι. Πάντως εμένα στην περίπτωση αυτή δεν μου χρειάστηκε.

Στο Κτήριο του Τελωνείου

Ώρα 00:37

Θα περάσετε την περιστροφική πόρτα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το μηχάνημα ATM της Πειραιώς και θα πάτε ευθεία στο γραφείο 0.4 στον “Προιστάμενο Τελωνειακών Εργασιών” για να πάρετε “Νούμερο”

Ώρα 00:40

Γκισέ Νο 7 “Καταχώρηση”. Θα πάρετε μια υπογραφή.

Ώρα 00:43

Γκισέ Νο 10 “Εξαγωγή”. Θα πάρετε μια υπογραφή.

Ώρα 00:45

Γκισέ Νο 14 “ΑΠΤΕ”. Θα δώσετε τα χαρτιά όλα.

Ώρα 00:57

Γκισέ Νο 16 “ΔΕΤΕ”. Θα πάρετε τα χαρτιά όλα.

Ώρα 00:58

Γκισέ Νο 18 “Εθνική Τράπεζα” θα πληρώσετε αυτό που θα σας πουν ανάλογα με την αξία του προιόντος.

Ώρα 00:59

Γκισέ Νο 19 “Ταμείο” θα πάρετε την απόδειξη πληρωμής και άλλα έντυπα.

Στο Κτήριο των αποθηκών της GoldAir Handling

Ώρα 01:00

Ταμείο Αποθήκης. Εδώ θα πληρώσετε κάποια πάγια ποσά που αφορούν αμοιβές αποθήκης, φύλακτρα και άλλα. Ενδεικτικά θα πρέπει να ξέρετε ότι θα πληρώσετε 13,20 Ευρώ πάγιο και 1,90 Ευρώ επιπλέον για κάθε μέρα φύλαξης. Τα ποσά αυτά αφορούν την Goldair Handling.

Ώρα 01:05

Πάτε με τά χαρτιά σας στην αποθήκη (ακριβώς ένα βήμα πίσω σας) και παραλαμβάνεται το δέμα σας!

Γενικά η διαδικασία είναι απλή αν καταφέρετε να συμπληρώσετε σωστά το έντυπο της Διασάφησης (βλ. φώτο).

Εντυπο Διασάφησης - Εκτελωνισμός


Δεν θα το έκανα ποτέ και με τίποτα, να προβώ σε ένα εκτελωνισμό, και θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα η γραφειοκρατία με παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το υπουργείο Οικονομικών ληστεύει τους πολίτες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">