ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα: Η ντροπολογία της ΝΔ για νεκροταφείο εντός της Α' Ζώνης του Υμηττού

Η εκπρόθεσμη τροπολογία της ΝΔ για νεκροταφείο εντός της Α' Ζώνης του Υμηττού σε περιοχή NATURA το 2014 με τα δεδομένα του παρόντος χρειάζεται αναθεώρηση διότι σε ενδεχόμενο φωτιάς έχοντας περιμετρικά τον Υμηττό είναι σαφές ότι θα υπάρξουν νεκροί.

Εμείς στον ''Γ.WEB'' θα επαληθευόμαστε κάθε φορά για όσα έχουμε περάσει δημόσια και για όσα αποτελούν κάθετα τις αρχές μας κατά της αλλαγής χρήσης γης της δημόσιας και δασικής εκτάσεως.

Του Γιάννη Κουρδομένου
glyfadaweb@gmail.com

Με εκπρόθεσμη τροπολογία η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επιτρέπει τη κατασκευή νεκροταφείου εντός της Α'Ζώνης του Υμηττού, χωρίς να υπολογιστεί ο παράγοντας των κατοίκων οι οποίοι επί δεκαετίες τάσσονται κατά αυτής της προοπτικής.

Μέρος της έκτασης αυτής, μαζί με το εργοστάσιο, βρίσκεται εντός των ορίων της Β΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται εντός των ορίων της Α΄ ζώνης προστασίας, σε σχέση με τα ισχύοντα στο ΦΕΚ 544/Δ/31.8.78, ενώ βάση του τρέχοντος αυστηρότερου καθεστώτος προστασίας του Υμηττού (Φ.Ε.Κ. 187/Δ/16.6.2011) το σύνολο της έκτασης βρίσκεται εντός της Α΄ ζώνης προστασίας (Ζώνη Απόλυτης Προστασίας). 

Δείτε σε φωτογραφία του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB από τον Υμηττό σε ποιο ύψος φτάνει η φωτιά.


Στα τέλη Δεκεμβρίου η απελθούσα συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με τροπολογία που προστέθηκε, μαζί με άλλες 43..., στο Ν. 4315/15, Φ.Ε.Κ. 269/Α/24.12.2014, παραχώρησε στο Δήμο Γλυφάδας έκταση 50 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή της Τερψιθέας εντός του στρατοπέδου της αεροπορίας που λειτουργεί από το 1988 το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών - Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ).

Είναι αυταπόδεικτο ότι επί ημερών Γ. Παπανικολάου συντελείτε αλλαγή χρήσης γης σε περιοχή NATURA στην A' Ζώνη του Υμηττού για νεκροταφείο, και είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι αντιδράσαμε δημόσια , και μάλιστα έχοντας απέναντι μας υποκριτές και οργανωμένα συμφέροντα. ( Οι δήθεν αγωνιστές του παρελθόντος έχουν γίνει κοινή συντεχνία με την διοίκηση , το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τα συμφέροντα της Εκκλησίας, κ.α. )

Στον αντίποδα η Αριστερή πρωτοβουλία Γλυφάδας είχε συγκεκριμένες θέσεις για όσα ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως συγκυβέρνηση.

Τονίζουμε ότι σε ενδεχόμενο φωτιάς με ισχυρό άνεμο είναι σαφές ότι θα υπάρξουν νεκροί στον εν λόγω χώρο στον οποίο διαμορφώνουν ένα νεκροταφείο. ( Εκτός αν όποτε φυσά άνεμος δεν γίνονται οι κηδείες, το οποίο είναι αδύνατον να ισχύσει. )

Η ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας

Είναι γνωστό αρκετές δεκαετίες στη Γλυφάδα, ότι οι δημότες τοποθετήθηκαν κατά οποιασδήποτε παρέμβασης στον Υμηττό, ο οποίος πρέπει να γίνει αποκλειστικά δάσος.

Το στρατόπεδο της αεροπορίας επί της ουσίας γειτνιάζει με το βορειοανατολικό άκρο της οικιστικής περιοχής της Τερψιθέας και καταλαμβάνει μία έκταση λίγο παραπάνω από 900 στρέμματα.

Μέρος της έκτασης αυτής, μαζί με το εργοστάσιο, βρίσκεται εντός των ορίων της Β΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται εντός των ορίων της Α΄ ζώνης προστασίας, σε σχέση με τα ισχύοντα στο ΦΕΚ 544/Δ/31.8.78, ενώ βάση του τρέχοντος αυστηρότερου καθεστώτος προστασίας του Υμηττού (Φ.Ε.Κ. 187/Δ/16.6.2011) το σύνολο της έκτασης βρίσκεται εντός της Α΄ ζώνης προστασίας (Ζώνη Απόλυτης Προστασίας). Παρόλα αυτά, τόσο η χωροθέτηση του στρατοπέδου όσο και η εγκατάσταση του εργοστασίου, ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις εξαιρέθηκαν από τις ισχύουσες χρήσεις γης αλλά και τους όρους και περιορισμούς δόμησης που διαχρονικά ισχύουν για την περιοχή.

Το καθεστώς προστασίας του Υμηττού στην περιοχή της Τερψιθέας (Φ.Ε.Κ. 187/Δ/2011)
Στα τέλη Δεκεμβρίου η απελθούσα συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με τροπολογία που προστέθηκε, μαζί με άλλες 43..., στο Ν. 4315/15, Φ.Ε.Κ. 269/Α/24.12.2014, παραχώρησε στο Δήμο Γλυφάδας έκταση 50 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή της Τερψιθέας εντός του στρατοπέδου της αεροπορίας που λειτουργεί από το 1988 το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών - Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ).

Θέση στρατοπέδου - νεκροταφείου στην ευρύτερη περιοχή
Αντίστοιχη απόπειρα υπήρξε και το 2008 όπου παρόμοια είχε παραχωρηθεί ανάλογος χώρος με απόφαση του υφ. Εθνικής Αμύνης και στον οποίο η τότε δημοτική αρχή σκόπευε εκτός από νεκροταφείο να δημιουργήσει και σταθμό μεταφόρτωσης αποριμμάτων.

Η σήραγγα Υμηττού
σε παλαιότερα σχέδια (2008)
Σήμερα αντιμετωπίζουμε μία ακόμα απόπειρα, από μία ακόμα δημοτική αρχή που όπως και οι προηγούμενες έχουν συμβάλλει ώστε συνεχώς ο Υμηττός να απειλείται. Από την ανοχή της καρκινογόνας χωματερής της αεροπορίας, που εκτός των άλλων ήταν και μία συνεχόμενη εστία πυρκαγιών, από την υποστήριξη διεκδικήσεων εκτάσεων γης σε δασικές εκτάσεις και υπεράσπιση των συμφερόντων των οικοδομικών συνεταιρισμών, από την υποστήριξη των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ για νέους αυτοκινητόδρομους και σύραγγες στον Υμηττό, από την ελλειπή πυροπροστασία, μέχρι την ανεκδιήγητη προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής να φυτέψει εν μία νυχτή νέο νεκροταφείο σε γειτονική έκταση σε επίσης αναδασωτέα έκταση της Α Ζώνης.

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων (2009) στο χώρο του παράνομου
νεκροταφείου μέσα στην καμμένη έκταση και πάνω σε μπαζωμένο ρέμα.
Ας δούμε λοιπόν για μία ακόμα φορά πόσο και αυτή η δημοτική αρχή σέβεται τη «νομοθεσία» και τους δημότες της περιοχής. Το Φ.Ε.Κ. 269/Α/14:
  • Καταστρατηγεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας του Υμηττού καθώς καταχρηστικά ερμηνεύει το νεκροταφείο ως στρατιωτική εγκατάσταση (!), «η κατασκευή του ως άνω κοιμητηρίου υπάγεται στην έννοια των στρατιωτικών έργων και εγκαταστάσεων...» ώστε η «εγκατάσταση−λειτουργία του θα υλοποιηθεί κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες χρήσεις γης και τους όρους δόμησης της περιοχής (ΓΠΣ, ΖΟΕ κ.λπ.), καθώς και από τις λοιπές περιοριστικές της δόμησης διατάξεις.».
  • Οδηγεί σε μία ακόμα καταστροφική παρέμβαση στο Υμηττό καθώς θα δημιουργηθεί οδική πρόσβαση μήκος 700μ. περίπου με κατάληψη επιφάνειας μεγαλύτερη των 7στρ. και με μία σειρά επιβαρυντικών τεχνικών έργων το κόστος των οποίων θα επωμιστούν οι δημότες της Γλυφάδας: «Ο Δήμος Γλυφάδας αναλαμβάνει την υποχρέωση να κατασκευάσει με δικές του δαπάνες, νέα περιμετρική οδό, με φωτισμό και περιτοίχιση−περίφραξη, ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη πρόσβαση στο νέο δημοτικό κοιμητήριο, καθώς και τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων του υπό ίδρυση κοιμητηρίου.». 
  • Επιφέρει, τέλος, μία πολιτική διακρίσεων σε βάρος των δημοτών για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα στις αστικές περιοχές - αυτό της ταφής των νεκρών. 
    Από την πρόσφατη φιέστα
    Δένδια - Παπανικολάου
    Ειδικότερα, το προεκλογικό ρουσφέτι του Δένδια, πέτυχε με «ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Εξασφάλισε στο μνημονιακό δήμαρχο μία «επιτυχία» και την ίδια στιγμή εξασφάλισε το πολιτικό του ακροατήριο «μετά θάνατον» καθώς «τμήμα του κοιμητηρίου, το οποίο θα καθοριστεί κατά τη σύνταξη της μελέτης, θα διατίθεται για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των στελεχών και των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των οικογενειών αυτών.»
Επίσης, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι η περιοχή «χωροθέτησης» του νεκροταφείου συμπίπτει, για μία ακόμη φορά..., με ένα ρέμα - το ρέμα Πυρναρίου, γεγονός που αποδεικνύει τόσο την προχειρότητα όσο και την ακαταλληλότητα της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην αντίστοιχη περίπτωση του 2008 η περιοχή εγκαταλείφθηκε λόγω γεωλογικής ακαταλληλότητας.

Σε όλες αυτές τις απειλές εμείς ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι. Ούτε σπιθαμή γης δεν πρέπει να χαρίσουμε από τον Υμηττό. Ούτε για νεκροταφεία ούτε για άλλες χρήσεις. Ο Υμηττός είναι η ανάσα και η ποιότητα ζωής μας, μία πολύτιμη παρακαταθήκη που δεν μας επιτρέπεται να παζαρεύουμε. Ο Υμηττός πρέπει και μπορεί να γίνει δάσος. Αντίθετα, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες χωροθέτησης χρήσεων, εγκαταστάσεων, τα ανομολόγητα σχέδια για επέκταση του σχεδίου πόλης στο βουνό προς ικανοποίηση εργολαβικών συμφερόντων βρίσκονται σε απόλυτη σύμπλευση με τους ευρύτερους σχεδιασμούς για τους νέους αυτοκινητόδρομους και την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου αλλά και κάθε ελεύθερου και δημόσιου χώρου σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Συνοπτική χωροταξική θεώρηση της ευρύτερης περιοχής


Το νέο νεκροταφείο λοιπόν, που είναι μία υπαρκτή ανάγκη, δεν μπορεί να γίνει νομιμοποιώντας νέα εγκλήματα στις δασικές εκτάσεις, ούτε στον χώρο του πρώην αεροδρομίου που και αυτός απειλείται από παντού. Ας βρουν οι υπηρεσίες του δήμου, μία λύση από τους χώρους που υπάρχουν εντός των ορίων του δήμου μας.

Πορεία των κατοίκων
ενάντια στους εμπρησμούς (2009)
Για να μπορέσουμε όμως να προασπίσουμε το βουνό πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Καλούμε τους κατοίκους της Γλυφάδας να αντισταθούν στα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής. Καλούμε και την επιτροπή κατοίκων Γλυφάδας να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα. Εμείς ως Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα ένα τοπικό κίνημα που να απαιτεί:
  • Απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων της αεροπορίας καθαρισμός και αναδάσωση του χώρου ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος αισθητικού Δάσους φυσικού πρασίνου και αναψυχής με δρόμους περιπάτου.
  • Κανένα νέο νεκροταφείο στον Υμηττό. Ο Υμηττός πρέπει και μπορεί να γίνει Δάσος.
  • Καμία νέα λεωφόρος στην περιοχή.
  • Περιφρούρηση, πυροπροστασία και δεντροφύτευση του Βουνού.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
με την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής

1) Πρόκειται για χονδρική εκτίμηση, από ερμηνεία σχετικού τοπογραφικού διαγράμματος, στο Παρ. Ι (Φ.Ε.Κ. 269/Α/14). 
2) Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστούμε την Πολιτεία, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, για την ευαισθησία και την πρόνοια που έδειξαν για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος της Γλυφάδας, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Προεκλογικά είχαμε δεσμευθεί για την άμεση διευθέτηση του καίριου αυτού ζητήματος. Οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου δημοτικού κοιμητηρίου θα ξεκινήσουν άμεσα, με πλήρη σεβασμό της κείμενης πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και φυσικά με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θανόντων και στις οικογένειές τους
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα: Η ντροπολογία της ΝΔ για νεκροταφείο εντός της Α' Ζώνης του Υμηττού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">