ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η ολιγαρχία δεν είναι Δημοκρατία

Η δημοκρατία ήταν μία και μοναδική, αυτή που δημιούργησαν , εφάρμοσαν , και βίωσαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

Όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης (Αριστ. Πολ. Ε, 1310α 12-22) σε κάθε πολίτευμα αντιστοιχεί η ανάλογη παιδεία. Άλλη είναι η οικονομία των μη δημοκρατικών πολιτευμάτων και κινημάτων και άλλη η δημοκρατική οικονομία.

Άλλη είναι η πολεοδομία των μη δημοκρατικών πολιτευμάτων και κινημάτων και άλλη η δημοκρατική πολεοδομία.

Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική πολιτική σκέψη τα πολιτεύματα είναι τρία ή Mοναρχία , ή Oλιγαρχία , και ή Δημοκρατία.

Η ειδοποιός διαφορά των τριών πολιτευμάτων είναι ο κυρίαρχος τρόπος ανάδειξης των αρχόντων. Έτσι η Μοναρχία αποκτά νέο άρχοντα με βάση το κληρονομικό δικαίωμα , όταν εκλείψει ο μονάρχης από φυσικό θάνατο ή δολοφονία , η Ολιγαρχία ανανεώνει τους άρχοντές της με εκλογή , και τέλος η Δημοκρατία έχει σαν κυρίαρχο τρόπο αλλαγής των αρχόντων της την κλήρωση

Στην αρχαία Αθήνα τα 99,14% των αρχόντων της αναδείχνονταν με κλήρωση.

Η μοναρχία αποκτά κάποιο καινούργιο άρχοντα με βάση το κληρονομικό δίκαιο και η ολιγαρχία λέει ότι ανανεώνει τους άρχοντές της, αλλά στην πραγματικότητα επανεκλέγει τους περισσότερους , και λίγους αλλάζει με καινούργιους.

Αντίθετα η δημοκρατία αλλάζει πάντα όλους τους κληρωτούς της άρχοντες, και στη θέση τους κληρώνονται καινούργιοι. Γι’ αυτό στη δημοκρατία οι πολίτες δε χωρίζονται σε άρχοντες και αρχόμενους.

Στην Δημοκρατία, ( την πραγματική ) , όλοι θα περάσουν αναπότρεπτα από την εξουσία και κανείς δε θα καθίσει σ’ αυτή περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Η δημοκρατία δεν έχει επαγγελματίες πολιτικούς και δικαστές.

Το πολίτευμα στο οποίο ζούμε είναι ο Κοινοβουλευτισμός

Ο Κοινοβουλευτισμός είναι πολίτευμα αγγλικής προέλευσης , προέρχεται από την προσπάθεια να περιορισθεί η Μοναρχία , είναι δηλαδή συρρικνωμένη Μοναρχία , και έχει μιμηθεί επιφανειακά πολλούς θεσμούς από την αρχαία ελληνική Δημοκρατία ενώ έχει σφετερισθεί και το όνομά της.

Ο Κοινοβουλευτισμός όμως δεν είναι Δημοκρατία αλλά μια ολιγαρχική πολιτειακή παραλλαγή

Οι Αρχαίοι Έλληνες και ο Αριστοτέλης θα τον κατέτασσαν σαφώς στην Ολιγαρχία , μια και χρησιμοποιεί την εκλογή κυρίως σαν τρόπο ανάδειξης και εναλλαγής των αρχόντων.

Σημείωση του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Αναρτούμε το εν λόγω, το οποίο γνωρίζετε οι περισσότεροι , διότι αποτελούσε μεταδιδόμενο μας πριν από δεκαετίες στον κατασχεμένο ΓΛΥΦΑΔΑ FM , ώστε να καταδείξουμε για πολλοστή φορά τις παθογένειες του τόπου μας , στον οποίο όλοι αναφέρονται στη Δημοκρατία , όμως δημοκρατία στη νεώτερη ιστορία της χώρας μας δεν έχει υπάρξει παρά μόνον ολιγαρχία - πάσης φύσεως.

* Αφορμή στάθηκε γι΄άλλη μια φορά ένα μήνυμα το οποίο λάβαμε , τονίζοντας ότι από το 1967 και μέχρι σήμερα το 2018 πέρασαν πενήντα χρόνια με Βασιλική ολιγαρχία , χουντική ολιγαρχία , κοινοβουλευτική ολιγαρχία , καθώς και εν γένει αυτοδιοικητική ολιγαρχία. Η Δημοκρατία απαιτεί ριζικές αλλαγές.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ολιγαρχία δεν είναι Δημοκρατία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">