ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ιρλανδία: Δημιουργείται το πρώτο κοινοτικό Ραδιόφωνο στα FM

Τα σχέδια ολοκληρώνονται για να δημιουργηθεί το πρώτο κοινωνικό ραδιόφωνο σε ένα νησί στην Ιρλανδία και, επίσης, για πρώτη φορά, να ζήσουν το τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα All-Island, το οποίο θα διεξαχθεί εκεί. 

Ο κοινωνικός ραδιοφωνικός σταθμός θα ξεκινήσει στο νησί Bere πριν από το τέλος του έτους και η πρόοδός του θα παρακολουθείται από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου College Cork (συνεργάτης του έργου Grassroots Wavelenghts) για μια τριετία. Προωθείται από το Bere Island Projects Group, το οποίο χρηματοδοτείται από το Τμήμα Τεχνών, Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και το Gaeltacht.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Bere, ο συντονιστής του έργου John Walsh πραγματοποίησε συνέντευξη από τους Conor Linehan και Laura Maye από το Πανεπιστήμιο College Cork για το πρόγραμμα Grassroots Project, ακολουθούμενο από δύο "τηλεφωνήματα", ένα με το CRAOL Trainer, και ένα δεύτερο από το Darragh Parker από την κοινότητα Youghal Ραδιόφωνο (ανατολικά του Κορκ).

Ο Darragh μίλησε για την εμπειρία του στα τελευταία 35 χρόνια κοινωνικού ραδιοφώνου και τι θα καλύψει τις 2 μέρες στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν από τον Jim Hanley σχετικά με τα επερχόμενα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στο νησί GAA που θα διεξαχθούν στο νησί Bere το 2018.

Η Ελένη Ρίντλελ έδωσε στη συνέχεια μια έκθεση σχετικά με τα πράγματα που είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο νησί , και ειδικότερα την Εβδομάδα Κληρονομιάς, (η οποία ήταν μέρος αυτού του γεγονότος). Η Brenda Elphick, ηλικιωμένη πολίτης που έχει ζήσει όλη της τη ζωή στο νησί, μίλησε στο ραδιόφωνο για τη Χορωδία της, που ταξιδεύει στο Δουβλίνο. 

Οι Eugene Glendon και John Walsh έκλεισαν τη συνομιλία στο Ραδιόφωνο για τη συγκεκριμένη μέρα, και ακολούθησαν δύο νεαροί ντόπιοι, η Amy Orpen και η Molly Sullivan, οι οποίοι έπαιξαν ένα playlist με τραγούδια για περίπου μισή ώρα.

Σημείωση του Γ.WEB: Σε αντιδιαστολή με όσες προσπάθειες γίνονται παγκόσμια , ώστε το Ραδιόφωνο να περάσει ευρύτερα στην κοινωνία χωρίς τους όρους για τα εμπορικά ραδιόφωνα, στη δική μας χώρα μοιράζεται πακτωλός χρήματος σε πάσης φύσεως ραδιόφωνα ώστε να συντηρούν όσα έχουν εδραιωθεί , κατά της κάθε τοπικής κοινότητας - κοινωνίας , των δρώμενων της , και των κατοίκων της. ( Όσων αφορά τα ''στούντιο'' , είναι γνωστό σε αρκετούς/ες από εσάς πόσα χρήματα διατίθενται για φιγούρα, ενώ το αληθινό ραδιόφωνο μπορεί να γίνει οπουδήποτε, σε ένα καφενείο, ακόμα και σε μια αποθήκη.)

Μετά τις γαλάζιες , τις πράσινες , και τις κόκκινες κυβερνήσεις , στη χώρα μας δεν έχει δοθεί ούτε μια κοινωνική άδεια στα FM, και όλες οι κυβερνήσεις αθέτησαν νόμους και σχέδια κάνοντας εμπόριο σε ένα χώρο , ο οποίος ανήκει στο σύνολο, και όπως είναι της πάση γνωστό το σύνολο των πολιτών δεν ασκεί εμπόριο. 

Σε μια κοινωνία η εμπορευματοποίηση αφορά ένα τμήμα των πολιτών, διότι οι υπόλοιποι/ες δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, άρα το ανάλογο πρέπει να ισχύει και στα ερτζιανά FM , καθώς  και στην Ψηφιακή πλατφόρμα, και κυρίως χρηματοδοτούμενο από την πολιτεία, την Ε.Ρ.Τ, τους δήμους, τις κοινότητες, τους φορείς, την Ε.Ε., (στην οποία αρέσκεστε να ανήκετε ενώ δεν εφαρμόζεται ορθά το πλαίσιό της) , και με αδειοδοτήσεις.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ιρλανδία: Δημιουργείται το πρώτο κοινοτικό Ραδιόφωνο στα FM Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">