ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας: Η παλινωδία του δημάρχου σχετικά με τα Σχολεία

Από την Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας καταγγέλλεται η ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής στη Γλυφάδα και χαρακτηριστικά την αναφέρουν ως παλινωδία.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος θεωρεί ότι ο Δήμος μπορεί να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο ιδιωτικής πρωτοβουλίας ανακοινώνοντας τις δημοτικές ανακοινώσεις δια μέσω του προσωπικού λογαριασμού του Δημάρχου στο Facebook ! Είναι πρωτοφανές.

Αναφορικά με τις δαπάνες στις οποίες αναφέρονται απο την Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο Δήμαρχος διαθέτει άλλοτε 700.000 χιλιάδες για ανακαίνιση και άλλοτε 1.5 εκ. ευρώ για Φοίνικες Βραζιλίας.

Καταφανώς η Πολιτική προστασία χωλαίνει τόσο από τη πλευρά της Πολιτείας όσο και απο την πλευρά του Δήμου, όμως η δημοτική αρχή επέδειξε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να προκύψουν δεκάδες εργαζόμενοι στον Δήμο οι οποίοι σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η μήπως δεν τις καλύπτουν και ήταν άλλοι οι λόγοι των προσλήψεων ;

# Αφού μπόρεσε ο μεσήλικας να ανέβει μέχρι το Βουνό της Τερψιθέας με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούσαν να λειτουργούν τα σχολεία.

 Απαιτείται ως επιβεβλημένη αναγκαιότητα - μονοπωλιακά - όλοι οι κάτοικοι - δημότες - δημότισσες να γίνουν “follower” του δημάρχου Γλυφάδας ; Εμείς θεωρούμε ότι αν ισχύσει καταλύεται η αρχή της αναλογικότητας και εν γένει η τοπική δημοκρατία.

Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας: «Όσοι δεν ξέρουν το λένε χιόνι» ή «Κλείνουν τα σχολεία που ανοίγουν, ανοίγουν τα σχολεία που κλείνουν»

Στις 7 Ιανουαρίου ο Δήμος Γλυφάδας εκδίδει Δελτίο Τύπου με το οποίο μας ενημερώνει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, δεν φοβόμαστε λοιπόν το «Τηλέμαχο» όπως όλοι οι άλλοι δήμοι των νοτίων (Άλιμος, Ηλιούπολη, Ελληνικό-Αργυρούπολη...). 

Στις 8 Ιανουαρίου το πρωί και ενώ η πρωινή υποδοχή των δημοτικών σχολείων έχει ήδη ξεκινήσει (ωράριο υποδοχής προαιρετικής πρωινής ζώνης 7:00-7:15) ο δήμαρχος κ. Παπανικολάου αναρτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook την ανακοίνωση:

«Λόγω της χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας που κατέστησε ολισθηρό το οδόστρωμα σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και προς αποφυγή πιθανών ατυχημάτων, τα σχολεία του Δήμου Γλυφάδας, σήμερα Τρίτη 8 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστά».

Θα παραβλέψουμε το γεγονός ότι η ανάρτηση έγινε από τον προσωπικό λογαριασμό του δημάρχου και ότι πολλή ώρα αργότερα ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του Δήμου (αν δεν είσαι “follower” του δημάρχου ή αν απλά δεν έχεις facebook τότε λυπάμαι έχασες…) καθώς και ότι στα σχολεία έφτασε το σχετικό e-mail από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας στις 7:55 περίπου και θα προσπαθήσουμε να σταθούμε στην ουσία του θέματος.

Η παλινωδία του δημάρχου δεν κρύβει ανικανότητα, ούτε αδυναμία λήψης κρίσιμων αποφάσεων. Οι παλινωδίες αυτές έχουν και ιδεολογικά χαρακτηριστικά: «είμαστε με τα ανοιχτά σχολεία και τις ανοιχτές σχολές» αλλά και μικροπολιτικές σκοπιμότητες «να είναι χαρούμενοι οι γονείς, είμαστε υπεύθυνη δύναμη». 

Αργότερα το ίδιο απόγευμα «απολογήθηκε» ο δήμαρχος πάλι με ανάρτηση στο facebook όπου μας εξηγούσε ότι «Νωρίς σήμερα το πρωί, κυρίως για προληπτικούς λόγους και λόγω ολισθηρότητας σε κάποια σημεία, τα σχολεία δεν άνοιξαν και προβήκαμε στη σχετική ενημέρωση».

Εμείς όμως θα σκεφτούμε το αυτονόητο, ότι στοιχίζει φτηνότερα να κλείσεις τα σχολεία από το να πεις να ανάψουν τα καλοριφέρ 1-2 μέρες πριν για να είναι ζεστά τα επί 15 μέρες κλειστά σχολεία και από το να εξασφαλίσεις ότι θα έχουν παρθεί μέτρα ώστε να μην έχει πάγο στα προαύλια των σχολείων και στα πεζοδρομία γύρω από αυτά. 

Το κακό είναι όμως ότι κι αυτοί που κλείνουν τα σχολεία και αυτοί που δεν τα κλείνουν αυτά τα μέτρα δεν βλέπουμε να τα έχουν πάρει. Αλλά και πώς να τα πάρουν; Έχουν εργάτες να πάνε να δουλέψουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα φτυάρια, τις αλατιέρες, να κουβαλήσουν σακιά με αλάτι; Έχουν οι δήμοι εργάτες ή δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οπότε δεν είναι απαραίτητοι;

Δε φταίει ο καιρός ούτε ο χειμώνας, φταίνε οι «χειμώνες» των επιλογών όσων διαχρονικά κυβερνάνε. Προφανώς και δεν είναι σωστό σε μια κακοκαιρία να κλείνουν τα πάντα (και τα σχολεία) αλλά προφανώς αλλού είναι η αιτία που δεν θέλουν να θίξουν οι μόνιμοι κριτές των «τεμπέληδων» δημοσίων υπαλλήλων. 

Η πραγματική αιτία βρίσκεται στη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών για προσωπικό και εξοπλισμό σε ότι αφορά την παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, δίκτυα, δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, και μέτρα πολιτικής προστασίας. 

Οι δικαιολογίες γνωστές, να εξυπηρετηθεί το χρέος προς τους δανειστές, να εξοικονομήσουμε πόρους για τη διάσωση των τραπεζών, να αγοράσουμε πολεμικά αεροπλάνα F16, να «ταΐσουμε» τους μηχανισμούς καταστολής, να διευρύνουμε τα πεδία επιχειρηματικής δράσης και να ενισχύσουμε τα προνόμια του κεφαλαίου προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία του και στην εποχή της κρίσης.

Τα σχολεία λοιπόν θα λειτουργούσαν έστω και με αυτές τις καιρικές συνθήκες αν:

  • τα σχολικά κτήρια ήταν σύγχρονα με πλήρως θερμαινόμενες αίθουσες
  • είχαν μονωθεί επαρκώς στην κατασκευή τους με βιοκλιματική αρχιτεκτονική αντίληψη
  • διέθεταν σχολικούς φύλακες, επιστάτες και συντηρητές που προφυλάσσουν, επιβλέπουν και συντηρούν τα δίκτυα και τις υποδομές τους 
  • οι σχολικές επιτροπές είχαν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να συντηρούν έγκαιρα, να διορθώνουν τις βλάβες, να εξασφαλίζουν συνεχή θέρμανση των χώρων κλπ 
  • υπήρχε προστατευόμενο από την κακοκαιρία οδικό δίκτυο και εξασφαλίζονταν η απρόσκοπτη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς για την ασφαλή μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών 
  • οι «πετυχημένοι δήμαρχοι» ρίχνανε αλάτι και όχι πρόστιμα
  • δεν υπήρχε ανεργία και φτώχεια και οι οικογένειες και οι μαθητές μας ήταν εφοδιασμένοι με κατάλληλα ρούχα και παπούτσια και πολλά άλλα τέτοια αν....


Αυτά όλα όμως προϋποθέτουν άλλη πολιτική: «σκίσιμο» και όχι πιστή εφαρμογή των μνημονίων, ρήξη και όχι υποταγή με τις επιταγές των θεσμών-δυναστών ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, σύγκρουση και αφαίρεση προνομίων, εξουσίας και πλούτου από τα επιχειρηματικά συμφέροντα προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών. Γενναία αύξηση αντί για ψίχουλα στην εκπαίδευση και τα σχολεία. Αυτά διεκδικούμε με τους αγώνες, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις και με την παρέμβασή μας και στα Δημοτικά πράγματα.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας: Η παλινωδία του δημάρχου σχετικά με τα Σχολεία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">